Roadtrip door de Baltische Staten - Met de camper door Litouwen, Letland en Estland

3 maart 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes, Estland, Letland & Litouwen

De Baltische Staten, bestaande uit Litouwen, Letland en Estland, is perfect roadtrip material. Waarom? Je vindt er uitgestrekte stranden, eindeloos veel groen, een interessante geschiedenis en het is er rustig en betaalbaar! Wat wil je nog meer?

Goboony Baltische Staten

Roadtrip door de Baltische Staten 

De Baltische Staten liggen tussen Rusland en Scandinavië in en dat kun je goed aan de sfeer merken. Estland is dan ook erg vergelijkbaar met Scandinavië, terwijl Letland en Litouwen juist meer weg hebben van het Oostblok. Een gouden combinatie als je het mij vraagt! De afstand tussen de landen zijn relatief klein om te rijden en de wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Deze roadtrip door de Baltische Staten brengt je van het historische Vilnius in Litouwen naar het noordelijke Tallinn in Estland. Veel plezier! 

Met de camper overnachten in de Baltische Staten

Wildkamperen en vrij staan met de camper is officieel toegestaan in Letland, Estland en Litouwen, tenzij het expliciet verboden is. Er zijn zelfs geïsoleerde plaatsen waar droge toiletten beschikbaar zijn! Let op: overnachten in natuurgebieden en nationale parken is slechts beperkt toegestaan, overnachten op privéterein is alleen toegestaan met toestemming van de eigenaar en overnachten in steden of stedelijke gebieden en in de buurt van huizen is verboden. 

Litouwen

Litouwen is het minst toeristisch van de drie Baltische Staten, maar daar snap ik persoonlijk helemaal niks van. Litouwen is een gem! Je vindt hier alleen niet zo heel veel autowegen, dus deze roadtrip gaat voornamelijk over kleine weggetjes. Wat mij betreft maakt dat de reis alleen maar avontuurlijker, maar is wel fijn om van tevoren even te weten. Sowieso erg leuk om met de camper te doen. Zelf geen camper? Huur een camper via Goboony

Goboony Baltische Staten

  1. Vilnius

Deze route start in de Litouwse hoofdstad Vilnius. In principe heb je aan ongeveer twee dagen genoeg om de belangrijkste highlights van deze historische stad te bewonderen. Het centrum is compact en dus kun je alles lekker te voet ontdekken. Overal vind je bijzondere gerechten, hippe koffietentjes en lekkere Litouwse biertjes. Goed vertoeven dus! Je kunt eventueel ook nog het middeleeuwse kasteel van Trakai bezoeken, dat op slechts 40 kilometer van de stad ligt. 

Overnachten doe je op Camping Harmonie. Een mooi gelegen en rustige camping met aardige eigenaren en op loopafstand van het centrum! 

  1. Šiauliai

Vanuit Vilnius gaat de reis verder naar Riga, maar onderweg kun je stoppen in het lieve dorpje Šiauliai vlak voor de grens met Letland. Bezoek bijvoorbeeld Chaimas Frenkelis Villa, een enorm landhuis uit 1908 waar de tijd heeft stilgestaan en je je ogen uitkijkt. 

Wil je overnachten in Šiauliai, dan is Camping Pasvalys een aanrader. Ze hebben fijne camperplekken beschikbaar en genoeg mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Denk aan tennis, basketbal, voetbal en wandeltochten in de prachtige omgeving. 

Letland

Rijdend vanaf Vilnius zie je het landschap langzaam veranderen, het uitzicht wordt bosrijker en de wegen worden iets slechter. In Letland kun je alle kanten uit; je hebt er het strand, maar je kunt ook hiken in de dichte bossen van het binnenland of de bruisende steden bezoeken. 

Goboony Baltische Staten

  1. Riga

Riga is de grootste stad in de Baltische Staten en de hoofdstad van Letland. Vooral het oude centrum is prachtig: kleurrijke huizen, grote pleinen vol borrelende locals en enorme historische bouwwerken. Als je dol bent op architectuur in art nouveau stijl (de jugendstil) zit je hier sowieso helemaal goed! Bezoek de Three Brothers, de Petruskerk en de orthodoxe Geboorte van Christus-kathedraal. Voor een iets ruiger Riga kun je naar het gebied rondom Miera Iela. Het staat hier vol met oude fabriekscomplexen die omgebouwd zijn tot concept stores en alternatieve koffiezaakjes. 

In zo'n mooie stad als Riga, wil je eigenlijk ook wel met je camper in het hartje van de stad overnachten. Riga City Camping is daar de perfecte camping voor! 

  1. Sigulda

Sigulda is een soort wandelparadijs en wordt om die reden ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd. Je vindt hier uitgestrekte landschappen, schilderachtige heuvels en pittoreske uitzichten. De rivier Gauja kronkelt door dit groene landschap en aan de oevers van de Gauja kun je overnachten met je camper. Aanrader! 

Lakeside Camping Sigulda ligt pal aan een van de mooiste meren van Letland. Dat is nog eens wakker worden met een rustgevend uitzicht! Deze camping heeft eerder iets weg van een wildkampeerplekje dan van een grote camping. Aanrader dus als je een natuurliefhebber bent! 

  1. Cesis 

De roadtrip brengt je vervolgens naar Cesis. Rond Cesis kun je de Cirulisi Nature Trail lopen, welke start op een camping gelegen aan de Gauja rivier. De wandeling is afwisselend, met af en toe een klim, maar ook met groene vlaktes (en enorm veel fotogenieke plekjes!). Wil je echt mooi uitzicht over de bossen rondom Cesis? Bezoek dan het Cesis Castle Complex en beklim een van de torens van het kasteel. 

Zoek je een rustig verblijf, overnacht dan op Camping Apalkalns. Een camping speciaal voor stille vakantieliefhebbers! Zo is het afspelen van muziek niet toegestaan, maar weet je wel zeker dat je helemaal een kunt worden met het geluid van de vogeltjes. 

Estland

Estland is het meest noordelijk en het meest modern van de drie Baltische Staten. Estland kun je goed vergelijken met Zweden, maar dan veel goedkoper! 

Goboony Baltische Staten

  1. Saarema

Dit schilderachtige eiland ligt voor de kust van Estland en is een absolute aanrader! Verwacht traditionele vissersdorpjes, met windmolens bezaaide uitzichten en een bijzondere kustlijn, kortom: pittoresk Estland! Oja, in de zomer wordt het hier ‘s nachts helemaal niet donker. 

Het feit dat het hier in de zomer niet donker wordt, wordt goed benut door Solar Caravan Park. Deze camping draait namelijk compleet op zonne-energie! Als camperaar ben je van harte welkom om een mooi plekje met veel privacy uit te zoeken. 

  1. Tallinn 

Toegegeven, hoofdstad Tallinn is een vrij toeristische stad, maar wel erg mooi. Tallinn straalt een middeleeuwse sfeer uit, maar dat komt voornamelijk door de stadsomwalling dat grotendeels bewaard is gebleven. Ik kan je de creatieve wijk Telliskivi aanraden voor een bezoekje: veel vintage, kunstgalerijen, straatkunst en hippe bars. Overigens erg leuk om per fiets te verkennen! Juist zin in rust en natuur? Bezoek dan het Lahemaa National Park dat iets ten oosten van Tallinn ligt (lees: 72.500 hectare aan natuur!). 

In de haven van Tallinn overnachten? Het kan bij Pirita Harbour Camping, vernoemd naar de rivier Pirita! De camping is van alle gemakken voorzien: elektriciteit, water, douches, een zwembad en zelfs sauna's. 

Zijn er nog andere plekken in de Baltische Staten die volgens jou echt niet mogen ontbreken tijdens deze roadtrip? Laat het ons weten, zodat we het toe kunnen voegen aan deze lijst. Of zie je het wel zitten om met een camper een roadtrip door de Baltische Staten te maken? Bekijk ons uitgebreide camper aanbod en lees ook de verhalen van Saskia, Lex, Gijs en Teun die in 20 weken door Europa trekken: Estland is het verst, Letland zwaar een mooi tegelijk en Litouwen komt binnen