Vignet Slowakije

11 september 2018 in Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Slowakije

Het vignet is in Slowakije verplicht. Met dit vignet betaal je namelijk voor de tol in Slowakije. Zo kun je alle snelwegen nemen zonder dat je steeds moet stoppen bij tolpoortjes. Alle ins en outs omtrent dat vignet vind je in deze blog.

Goboony vignet Slowakije

Vignet Slowakije - verschillende soorten vignetten

1. Vignet voor voertuigen onder de 3500 kilogram

Het tolvignet in Slowakije dient als bewijs dat er voor het betreffende voertuig wegenbelasting betaald is. In Slowakije hebben voertuigen zoals auto’s (inclusief caravan), busjes en campers tot 3500 kilogram dit verplichte vignet nodig voor de slowaakse snelwegen en sommige doorgaande wegen. Het tolvignet in Slowakije is een sticker die je op de voorruit plakt. Wanneer je tijdens een controle niet over een vignet beschikt dan kun je een boete verwachten van € 120,-. Motorrijders hebben geluk, voor hen is het vignet niet verplicht. Bij betaling van een vignet ontvang je een aankoopbewijs. Het is aan te raden om dit bewijs goed te bewaren en mee te nemen tijdens je reis. Tijdens controle bij de grensovergangen kan hier nog wel eens om gevraagd worden.

Een vignet voor tol in Slowakije is tijdens de rit ook te verkrijgen bij grensovergangen, tankstations en postkantoren. Er zijn drie verschillende opties mogelijk. Voor een vignet dat geldig is voor een week betaal je € 4,90, voor een vignet geldig voor een maand betaal je € 9,90 en voor een vignet die een kalenderjaar geldig is betaal je € 36,50. 

2. Vignet voor voertuigen boven de 3500 kilogram

In Slowakije wordt het On-board Unit (OBU) systeem gebruikt voor voertuigen die meer dan 3500 kilogram wegen. Wanneer je met een C-camper door Slowakije rijdt moet je dus rekening houden met dit systeem. Het OBU systeem registreert hoeveel kilometers je gereden hebt, je betaalt dan elektrische tol. De hoogte van deze elektrische tol hangt af van een aantal factoren. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van Emtyo.

Het e-vignet

Een digitaal vignet wordt ook wel een e-vignet genoemd. Dit e-vignet is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig en staat geregistreerd in de centrale database van Slowakije. Wanneer je over een e-vignet beschikt hoef je geen vignet meer op de voorruit van je voertuig te plakken. Het e-vignet voor Slowakije kan je online kopen bij de website van AutoTolVignetten.

Instructies e-vignet bestellen

1. Vul op de home pagina van AutoTolVignetten je vertrek en aankomst land in.
2. Klik op ‘bekijk en bestel producten’.
3. Kies uw voertuig en reisdatum. Benodigde vignetten worden automatisch voor je berekend.
4. Alle verplichte producten voor je reis worden automatisch weergegeven. Producten die niet nodig zijn kan je eventueel verwijderen.
5. Vul je gegevens in.
6. Bestelling afronden.

Wegen in Slowakije

Vergeleken met andere landen in Europa zijn de wegen in Slowakije van een redelijke kwaliteit. Onverharde en slechte wegen komen in Slowakije eigenlijk alleen maar voor in de landelijke gebieden, op deze wegen wordt daarom ook langzaam gereden. Verder wordt het ook afgeraden om in het donker te rijden. 

Lees ter voorbereiding op deze route ook even deze informatie over rijden in Duitsland, het autobahnvignet in Oostenrijk of alles over het tolvignet Zwitserland

Stem van tevoren even met de verhuurders een en ander af. Als je vooraf een tolvignet of e-vignet wilt bestellen heb je wel wat informatie nodig!