Camping Frankrijk aan meer

26 mei 2019 in Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Frankrijk

Als ik denk aan zon-zee-strand, dan denk ik aan drukte, gebrek aan schaduw en zand in m’n zwembroek. Oké, om eerlijk te zijn heb ik gewoon (open) watervrees en breekt het angstzweet al uit bij het zien van een grote blauwe vlek op een landkaart. Gelukkig zijn er genoeg zon-’meer’-strand campings te vinden waar je op een rustige ligweide onder een boom aan een meer kunt vertoeven (en waar ik de overkant kan zien, dus minder last heb van mijn watervrees). Doe wat inspiratie op met deze 10 campings in Frankrijk aan een meer. 

Goboony Camping Frankrijk aan Meer panorama

Top 10 of gewoon 10 goede campings?

Oké, het is niet echt een top 10, maar gewoon een mooie lijst van verschillende goede campings in Frankrijk aan een meer. Er zijn namelijk veel campings aan een meer te vinden in Frankrijk. Héél veel. Ik heb in deze lijst natuurlijk wel rekening gehouden met camper faciliteiten en op elke camping in deze lijst kan je schoon sanitair en een goede service verwachten. Eigenlijk dus het minimale wat je verwacht van een goede camping. 

Watersport of gewoon lekker zwemmen?

Voordat we aan de lijst beginnen nog een kleine opmerking. Tijdens het samenstellen van deze lijst viel mij op dat je de Franse campings aan een meer in twee groepen kunt indelen. Bij de grote bekende meren zijn namelijk mooie campings te vinden waar je heerlijk kunt varen, zeilen of windsurfen met een prachtig uitzicht op de bergtoppen in de Alpen. Heerlijke strandjes of ligweides zijn dan echter iets lastiger te vinden. Wil je dus gewoon lekker zwemmen of de kinderen zien springen en glijden in de leukste waterspeeltuinen, dan ben je soms beter af bij een camping aan een klein rustig meertje. Toch liever parkeren aan zee? Mijn collega Tobias heeft in zijn blog over camperplaatsen aan zee nog twee leuke tips in Frankrijk voor je.

#1 Camping Les Genêts

We trappen af met deze viersterrencamping aan het meer van Pareloup. Camping Les Genêts is een waar zwemparadijs. Met een eigen zandstrand en een gezellig zwembad zijn er genoeg mogelijkheden om een verfrissende duik te nemen. In het meer liggen opblaasbare speeltoestellen die erg populair onder de kinderen zijn en je kunt er waterfietsen met glijbanen huren. Natuurlijk biedt het meer nog veel meer mogelijkheid tot waterpret zoals het huren van bootjes, maar ook even tot rust komen met een hengel wordt veel gedaan. De camping heeft verder de vier sterren niet voor niks gekregen, dus je kunt een prima service, schoon sanitair en genoeg faciliteiten verwachten. Verder staat de camping op een bosrijk terrein, dus schaduw genoeg.

Naast vertier op het water kun je ook genieten van de prachtige landschappen in de omgeving. Rijd bijvoorbeeld een uur richting het oosten en je komt bij het prachtige Gorges du Tarn waar je de kracht van de natuur kunt aanschouwen. De rivier de Tarn heeft hier een kloof in het rotsachtige gebied achtergelaten wat vandaag de dag voor prachtige beelden zorgt.

Adres: Lac de Pareloup, 12410 Salles-Curan, Frankrijk
GPS: N 44.18891, E 2.76537 - N 44°11'20", E 2°45'55"
Het meer: Lac de Pareloup

#2 Flower Camping La Plage

In een bosrijk deel van Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin ligt Flower Camping La Plage aan een verbreding in de rivier de Vézère. Heb je een beetje Frans op school gehad, dan weet je misschien wel dat ‘plage’ het Franse woord voor strand is. Niet zo gek dus dat deze camping een gezellig zandstrand aan de rivier heeft waar je rustig een duik kunt wagen. Deze knusse camping is een ideale plek als je graag in natuurwater zwemt, maar niet de drukte van de grote meren wilt. De camping zelf valt onder de keten Flower Campings en biedt tal van faciliteiten en activiteiten. Denk hierbij aan een verwarmd overdekt zwembad waar het dak open kan in de zomer en een leuke wandeltochten door de heuvelachtige bossen. 

Even verderop vind je mooie plekjes langs de rivier waar je heerlijk kunt vissen of gewoon kunt genieten van het geluid van kabbelend water. Of ga voor iets avontuurlijks en huur een kajak of raft. De rivier met de bosrijke oevers doet mij een beetje denken aan de Ardennen, maar dan een paar graden warmer. 

Adres: Lac des Bariousses, 19260 Treignac, Frankrijk
GPS: N 45.55992, E 1.81355 - N 45°33'36", E 1°48'49"
Het meer: Vézère (rivier)

Goboony Camping Frankrijk aan Meer pier springen

#3 Camping Tohapi Rieumontagné

Van de rustige camping La Plage gaan we naar de prachtig gelegen Camping Tohapi Rieumontagné. Met de ligging aan het helderblauwe Lac du Laouzas heeft deze camping wellicht het mooiste uitzicht van alle campings op deze lijst. Natuurlijk is niet alleen het uitzicht een verblijf waard, maar ook de waterpret op het meer. Je kunt er zwemmen, zeilen, suppen en nog veel meer. Het strand ligt ongeveer 500 meter van de camping en hoewel dat natuurlijk niet ver is, kun je er ook voor kiezen om in het zwembad op het campingterrein te duiken. 

De camping ligt midden in Parc National du Haut Languedoc. Een prachtig decor voor een mooie wandeling of geniet van de vele uitzichten tijdens een ritje met je camper. 

Adres: Lac du Laouzas, 81320 Nages, Frankrijk
GPS: N 43.6486529, E 2.77812 - N 43°38’55”, E 2°46;41”
Het meer: Lac du Laouzas

#4 Camping Val Saint-Jean

Camping Val Saint-Jean krijgt op verschillende websites prachtige reviews, dus je kunt er bijna van uit gaan dat je een geweldig verblijf zult genieten op deze camping langs de Ruisseau de Saint-Jean. Deze ‘beek’ heeft langs de camping een verbreding met rustig strand waar je heerlijk even bij kunt komen van de dagelijkse sleur. Met een sportveld, zwembad en waterfietsverhuur hoef je je hier niet te vervelen. Er is zelfs een golfbaan te vinden op het terrein. 

De camping ligt 20 minuten lopen van het dorpje Mauriac. Naast de dagelijkse voorzieningen zoals supermarkten en restaurants vind je hier ook de Basilique Notre-Dame-des-Miracles. Deze Romaanse kerk uit de 12e eeuw is zeker een bezoekje waard bij een verblijf op Camping Val Saint-Jean.

Adres: 5 Rue du Val Saint-Jean, 15200 Mauriac, Frankrijk
GPS: N 45.21855, E 2.31581 - N 45°13'07", E 2°18'57"
Het meer: Ruisseau de Saint-Jean (rivier)

#5 Camping Les Rives du Lac

Lac ‘d Annecy wordt het mooiste meer van Frankrijk genoemd en misschien wel de mooiste camping aan dit meer is Camping Les Rives du Lac. Het meer ligt prachtig tussen de bergen aan de rand van de alpen en is een van de populairste plaatsen voor watersport in Frankrijk. Van waterskiën en wakeboarden tot suppen en vissen. Alles is mogelijk in dit meer.

Met een camping direct aan het water hoef je nooit ver te lopen om een van deze activiteiten te kunnen doen. Aan de oever heeft de camping een klein zandstrand en een pier waarbinnen kinderen veilig kunnen zwemmen. Verder heeft de camping geen zwembad, maar wel een speeltuin en is het natuurlijk voorzien van de standaard camperfaciliteiten en schoon sanitair. 

Adres: 331 Chemin des Communaux, 74320 Sévrier, Frankrijk
GPS: N 45.84803, E 6.15123 - N 45°50'53", E 6°09'04"
Het meer: Lac d’Annecy

#6 Camping L’Idéal

Zoek je een camping bij Lac d’Annecy, maar wil je ook een mooi zwemparadijs op de camping? Dan is Camping L’Idéal de, je raadt het al, ideale camping voor jou. Deze prachtige camping ligt ongeveer 500 meter van het meer, dus daar zul je een kleine wandeling voor moeten maken. Het waterpark op de camping maakt echter een hele hoop goed. De leuke glijbanen, ruime baden en een gezellig deel voor de kleinsten zorgen voor plezier voor het hele gezin. 

Bij de vorige camping verklapte ik al dat Lac d’Annecy perfect is voor watersport. Je zit echter tussen de bergen en het is maar anderhalf uur rijden tot de voet van de Mont Blanc. Je hebt dus niet alleen een leuke vakantie aan een meer, maar ook een goede uitvalsbasis voor mooie bergritten. 

Adres: 715 Route de Chaparon, 74210 Lathuile, Frankrijk
GPS: N 45.79528, E 6.20579 - N 45°47'43", E 6°12'21"
Het meer: Lac d’Annecy

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

#7 Camping Le Nautic

Nog zo een parel van een Frans meer is het stuwmeer Lac de Serre-Ponçon. Aan dit helderblauwe meer ligt Camping Le Nautic. Grenzend aan de Alpen kun je nog goed zien hoe het water zich heeft opgehoopt langs de bergen. De oevers zijn veelal van steen wat prachtige plaatjes oplevert, maar het iets lastiger maakt om een leuk strandje te vinden. Camping Le Nautic lost dit op met een pier zodat het toch makkelijk in het uit het water komen is. 

De camping ligt in het Haute-Alpes gebied en het is dus niet ver rijden naar prachtige bergtoppen met eveneens prachtige uitzichten. Ook een rondje langs het meer is een heerlijke dagbesteding gevuld met de mooiste plaatjes. 

Adres: Lac de Serre-Ponçon, Les Touisses, 05230 Prunières, Frankrijk
GPS: N 44.52710, E 6.35851 - N 44°31'38", E 6°21'31"
Het meer: Lac de Serre-Ponçon

#8 Camping Au Bocage du Lac

Met deze camping wijk ik een beetje af van de rest in het lijstje, want Camping Au Bocage du Lac ligt namelijk als enige niet in het zuiden van Frankrijk, maar in het westen in de regio Bretagne. Hoewel de temperatuur hier iets lager ligt dan in het zuiden, zijn de zomers nog steeds warm genoeg om van het zwempark op de camping te kunnen genieten. En wat een zwempark is dat! Mijn innerlijke kind komt naar boven bij het zien van de vele glijbanen. Mocht het weer toch niet zo geweldig zijn, dan ga je toch gewoon lekker het binnenbad in. 

De camping ligt aan een plas in de rivier La Rosette waar je bij de buren van de camping kunt suppen en natuurlijk ook gewoon een hengeltje uit kunt werpen of een lekkere duik nemen. Dit ‘meer’ is iets minder geschikt voor een zonvakantie aan een meer, maar de camping maakt een hoop goed. Met erg goede reviews op verschillende sites wilde ik deze camping toch even meenemen in deze lijst. 

Verder biedt de omgeving ook een andere toon dan de meer zuidelijk gelegen campings. Bretagne staat bekend om de cultuur en rijke geschiedenis. De prachtige kustlijnen en zandstranden maken het gebied al jaren populair voor badgasten en vanwege de strategische ligging van het schiereiland was het een belangrijke regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je proeft in de vele pittoreske dorpjes en badplaatsen dus verschillende historische smaken. 

Adres: 12 Rue du Bocage, 22270 Jugon-les-Lacs, Frankrijk
GPS: N 48.40154, W 2.31685 - N 48°24'06", W 2°19'01"
Het meer: Étang de Jugon

Goboony Camping Frankrijk aan Meer sup

#9 Camping Resort & Spa La Rive

Vind je de kust toch wel aantrekkelijk, dan kun je bij Camping Resort & Spa La Rive dit combineren met een een verblijf aan een meer. Langs de westkust net onder Bordeaux liggen enkele meertjes die zijn ontstaan omdat de rivieren niet voorbij de duinen konden stromen. Hemelsbreed ligt de camping nog geen 10 kilometer van de kust vandaan en toch kun je hier heerlijk in zoetwater zwemmen. Aan de oever heeft de camping een gezellige baai waar je vanaf het zandstrand kunt genieten aan het water. 

Zwemmen in de zee, zwemmen in een meer. Op Camping Resort & Spa La Rive vonden ze het niet genoeg. Op de camping staat een zeer uitgebreid waterpark met glijbanen en zelfs klimtoestellen. Een ideale camping voor gezinnen die van actief plezier houden.

Adres: 6523 Route de Bordeaux, 40600 Biscarrosse, Frankrijk
GPS: N 44.46053, W 1.13081 - N 44°27'37", W 1°07'50”
Het meer: Étang de Cazaux et de Sanguinet

#10 Camping Lac de Carouge

Tot slot nog Camping Lac de Carouge. Deze kleine en gezellige camping ligt prachtig gelegen tussen de bergen in het noorden van Savoie, vlakbij Haute-Savoie. Dit levert prachtige uitzichten op vanaf de camping en het aangrenzende Lac de Carouge. Dit meer heeft aan de oevers heerlijke ligweides genoeg schaduw van de bomen. De camping is verder erg kindvriendelijk en je krijgt gratis toegang tot de gemeentelijke zwembad even verderop met peuterbad en glijbaan. 

De avonturiers onder ons zullen erg blij worden van de activiteiten in de omgeving. Zo kun je onder andere klettersteigen, mountainbiken en raften. Leuke bonus: de camping ligt een half uur van Lac du Bourget (het grootste meer van Frankrijk) en 50 min van Lac d’Annecy. Zo kun je op maandag lekker zwemmen in Lac de Courage, op dinsdag een wandeltocht langs Lac du Bourget en op woensdag windsurfen op Lac d’Annecy. Natuurlijk mag je ook drie andere dagen pakken.

Adres: Base de Loisirs, 73250 St. Pierre-d'Albigny, Frankrijk
GPS: N 45.55902, E 6.16930 - N 45°33'32", E 6°10'09"
Het meer: Lac de Carouge

De mooiste meren in Frankrijk

Zoals ik aan het begin al vertelde zijn er verschillende soorten meren te vinden. Van eeuwenoude meren aan de voet van een berg tot kleine kunstmatige recreatieplassen. Het hangt er dus erg vanaf wat je wensen zijn om je ideale vakantieplek te vinden aan een meer. Om je een beetje verder te helpen met je keuze vertel ik je nog wat de mooiste en populairste meren in Frankrijk zijn. 

Het topnummer is dan sowieso Lac d’Annecy. Dit op een na grootste meer is erg populair onder watersporters en biedt een prachtig uitzicht op de Alpen. Het grootste meer is Lac du Bourget, eveneens een mooie plek voor watersport. Kun je niet kiezen, combineer deze twee meren dan gewoon. Ze liggen namelijk maar een half uur rijden van elkaar vandaan. Prima te doen dus met een camper. 

Wil je echt genieten van een prachtig uitzicht over een uitgestrekt meer? Dat kan, want er is namelijk nog een meer wat eigenlijk groter is dan de bovenstaande, maar aangezien het deels in Zwitserland ligt wordt het vaak niet meegenomen in de ‘top’-lijstjes. De kenners weten het al, ik heb het over het meer van Genève, of zoals de Fransen het noemen, Lac Léman. 

Verder zijn het prachtige Lac de Serre-Ponçon en het rustige Lac d’Aiguebelette ook aanraders. Durf je de klim aan, dan kun je in de Franse Pyreneeën op zoek naar Lac de Gaube en Lac d’Oô of in de Alpen naar Lac Blanc. 

Ik wil graag afsluiten met nog een persoonlijke tip. De verschillende oevers van meren kunnen werelden van verschil zijn. Waar ze aan de ene kant van de rust van het water willen genieten, hebben ze aan de andere kant alles op sensatie ingericht. Mocht je het dus niet naar je zin hebben, dan pak je gewoon de camper en rijd je naar de overkant van het meer. Geen camper? Huur ‘m dan via Goboony!

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.