7x rustige campings in België: ontspannen dichtbij huis

21 april 2023 in Bestemmingen en België

Wat een kampeervakantie zo leuk maakt, is dat het ontzettend veelzijdig is. Zo verkiest de één een grote camping waar veel sport en animatie is, terwijl de ander liever op een rustig plekje vertoeft om zijn batterijen in stilte op te laden. Behoor jij tot die laatste groep? Dan zijn deze rustige campings in België voor jou de ideale vakantiebestemming! 

Rustige campings natuurcampings België camper goboonyFoto: Marion Stoffels

Chillax op deze rustige campings in België

Om even helemaal te ontspannen hoef je écht niet ver te rijden. België heeft zoveel ontspannen plekjes waar je in alle sereniteit van je vakantie kunt genieten. Kamperen in het midden van de natuur, aan het water of op een boogscheut van de stad: in België vind je voor ieder wat wils! Neem ook eens een kijkje op Campspace voor meer unieke overnachtingsplekken. 

1. Natuurkampeerterrein ‘t Heuvelhof

Helemaal één worden met de natuur, dat doe je op natuurkampeerterrein ‘t Heuvelhof. Eigenaar Piet maakt er sinds 2012 zijn levenswerk van om het terrein rond zijn boerderij in Dranouter terug aan te planten zoals het er eeuwen geleden uitzag. Intussen is het terrein van maar liefst 1,7 hectare uitgerust met een kleine wijngaard, een voedselbos, amfibiepoel en een arsenaal aan bloemen, planten, struiken en andere flora. 

En natuurlijk is er tussen al dat natuurschoon ook ruim voldoende plaats voor je camper. Iedereen die duurzaam wil kamperen, in harmonie met de natuur, is welkom. Geniet van de omgeving en de stilte, proef een lokaal wijntje of word écht helemaal zen in de houtgestookte sauna of hottub. 

Adres: Zwartemolenstraat 8, 8951 Dranouter
Prijs per nacht: € 35 voor twee personen (excl. € 5 voor elektriciteit) 

2. Camping Siësta

In tegenstelling tot wat de naam je doet geloven, ligt Camping Siësta niet aan de Spaanse Costa, maar in de bosrijke Kempen. Geen zee en strand, wél prachtige natuur, rust en stilte. Op het recent vernieuwde kampeerterrein zijn er speciale plaatsen voor campers aangelegd en is er een servicestation. Alle plekjes worden omringd door bomen en ander groen, zodat jij een heerlijke siësta kunt doen met niets dan natuurgeluiden op de achtergrond.

Om het vakantiegevoel compleet te maken kun je op aanvraag een ontbijtmand bestellen die ‘s ochtends tot aan je kampeerplek wordt geleverd. ‘s Avonds kun je op de camping genieten van heerlijke tapas in La Cantina en sippen van een verfrissende sangria in de zomerbar. ¡Felices vacaciones!

Adres: Bersegembaan 36-38, 2275 Wechelderzande (Lille)
Prijs per nacht: vanaf € 19 voor twee personen  (incl. elektriciteit)

3. Stukkenheidehof

Met een kampeervakantie in Limburg sla je nooit de bal mis. Deze provincie staat namelijk bekend als hét fietsparadijs van België. Op de minicamping van Stukkenheidehof in Bree kun je zelfs gratis fietsen huren tijdens je verblijf. Wie deze groene omgeving liever te voet verkent, kan beroep doen op de vele wandelroutes in de buurt. Zowel de fiets- als wandelbrochures krijg je bij aankomst op de camping. 

Het kampeerterrein zelf beschikt over slechts 14 plaatsen, dus over drukte op de camping hoef je je alvast geen zorgen te maken. Voor de kleintjes is er bovendien voldoende vertier, zoals een voetbalweide en go-carts, en als kers op de taart kunnen ze met de boer meerijden op zijn tractor of de kippen en geitjes mee gaan voederen. 

Adres: Grensstraat 2, 3960 Opitter-Bree
Prijs per nacht: vanaf € 12 voor twee personen (incl. elektriciteit)

4. Camping Châlet Weekend

Op een halfuurtje rijden van Natuurpark Hoge Venen vind je Camping Châlet Weekend. Deze rustieke camping in de buurt van Spa en Stavelot is de ideale uitvalsbasis voor fervente wandelaars of fietsers. Er is zelfs een speciale fietsenwasplaats voorzien. En voor de wielrenners onder ons: de camping ligt vlakbij de plaats waar de finale van Luik-Bastenaken-Luik begint. 

Maar ook niet-wandelaars of -fietsers kunnen op het kleine kampeerterrein helemaal tot rust komen. Radio’s of speakers zijn niet toegestaan, dus het enige wat je misschien zult horen is het kabbelende riviertje de Lienne op de achtergrond. 

Adres: La Lienne 16, 4987 Stoumont-Rahier
Prijs per nacht: vanaf € 16,80 voor twee personen (excl. elektriciteit vanaf € 5)

5. Camping Tro Do Way

Meer richting het zuiden van de Belgische Ardennen, tussen Houffalize en Bastenaken, ligt Camping Tro Do Way. De camping wordt uitgebaat door Gertjan en Lucinda Scherphof, een sympathiek Nederlands koppel dat enkele jaren geleden hun droom à lá ‘Ik Vertrek’ waarmaakte. We spraken al eerder over deze camping bij de natuurcampings in de Ardennen en de beste campings in de Ardennen

Het kampeerterrein is een kleine 8 hectare groot, waarvan slechts 2,5 hectare wordt gebruikt voor campingplaatsen. Ieder plekje wordt ingesloten door groene loof- en naaldbomen waardoor het lekker knus is om te kamperen. Om het extra gezellig te maken kun je een vuurschaal huren om een kampvuurtje te maken op je eigen kampeerplek. 

Adres: Rue Tro Do We 2, 6687 Bertogne
Prijs per nacht: vanaf € 17,50 voor twee personen (incl. elektriciteit)

6. Willow Camp

Op het kampeerterrein van Willow Camp - voorheen ‘O Pas Sage’ - staat alles in het teken van… de wilg! Deze boom belichaamt de wedergeboorte en zou dankzij de helende energie die hij uitstraalt helpen bij het verwerken van pijn, verdriet en andere interne wonden. Wie van zijn kampeervakantie tevens een spirituele reis wil maken, is hier dus aan het juiste adres. 

Maar natuurlijk hoef je jouw spirituele kant niet boven te halen en kun je ook gewoon genieten van de rust en kalmte die heerst op deze groene camping. Vergeet ook zeker geen kennis te maken met de dieren, zoals de pony’s en paarden, ezels, het hangbuikzwijn of het grappige geitenduo Polo en Pilou. 

Adres: Rue du Grand Brou 48, 1320 Tourinnes-La-Grosse (Beauvechain)
Prijs per nacht: vanaf € 27 voor twee personen (incl. elektriciteit) 

7. Camping à la Ferme Dôrloû

Heb je altijd al eens willen zien hoe het leven op een bioboerderij eraan toe gaat? Dan ben je van harte welkom bij Freddy en Chantal op Ferme Dôrloû in Pays des Collines, een heuvelachtige streek in de provincie Henegouwen. Grenzend aan de boerderij vind je een klein kampeerterrein met 12 plaatsen. Hier kun je in alle rust genieten van het moois dat het platteland te bieden heeft. 

De binnenplaats van de boerderij heeft wat weg van een mini dorpje, met een bakkerij, een beenhouwerij en een kruidenierswinkeltje waar je alle producten die op de boerderij worden vervaardigd, kunt kopen. Of wie graag meteen proeft van al dat biologisch lekkers, kan ook een plekje reserveren in het restaurant. 

Adres: Vieux moulin 48, 7890 Wodecq
Prijs per nacht: vanaf € 15 voor twee personen (excl. € 3 voor elektriciteit) 

Kies jij voor volop voor een Belgische vakantie? Dan kunnen we van harte de volgende artikelen aanraden: