In de wielen van de profs: De beste bestemmingen in Europa met de camper om te wielrennen

14 maart 2023 in Bestemmingen

Europa kent ongezien veel knappe plekken om met de fiets te verkennen. Als je elke dag van je leven een route zou fietsen, zou je nog altijd meer dan 9 levens moeten hebben om ze allemaal te ontdekken. Wij selecteerden onze topbestemmingen die bovendien ook fantastisch zijn om met een camper te doen. Van pittige hoogtemeters in de Apuaanse Alpen tot duurtrainingen met zicht op zee in Bretagne. Happy Biking! 

bestemmingen fiets wielrennen camper Goboony

Camperbestemmingen in Europa voor fietsliefhebbers

Connemara, Ierland

Wielrennen in Zuidwest-Ierland is een unieke en onvergetelijke ervaring, met zijn afgelegen wegen, adembenemende uitzichten en uitdagende heuvels. Het biedt een scala aan routes, van vlakke wegen langs de kust tot steile beklimmingen in de bergen, die zowel gevorderde als minder gevorderde wielrenners zullen waarderen. Het afwisselende weer neem je erbij en de groeiende fietscommunity in deze regio verwelkomt je met open armen en advies. Met een camper verken je Wild Atlantic Way, één van ‘s werelds mooiste roadtrips terwijl je je fietshart kan ophalen. 

Transalpina, Faragas-gebergten, Roemenië

Jij: op zoek naar routes of the beaten track. Wij: helemaal holderdebolder voor de Transalpina in Roemenië. Deze 148 km-lange route is niet voor watjes: het slingert doorheen het Faragas-gebergten en brengt je langs oude bergdorpjes zoals Balea en Sibiu waar je de couleur locale proeft. De beklimmingen zijn zwaar, de afdalingen technisch en de uitzichten adembenemend. De Transalpina is een must ride voor avontuurlijke wielrenners die nood hebben aan uitdaging. Zoek jezelf een enthousiaste chauffeur die de regio wil verkennen als volgwagen of leg ‘em af in etappes. Een plezier voor het hoofd, een uitdaging voor de benen. Combineer de uitdaging met een fikse roadtrip door Transsylvanië

Bretagne, Frankrijk

Frankrijk is één van dé camperlanden bij uitstek. Overal vind je goed uitgeruste campings, camperplaatsen en staanplaatsen bij de boer. Bretagne is de thuisbasis voor de Tour de Bretagne à Velo, een langeafstandsroute die voor 800 km kust en historische steden zorgt. Door het aangename klimaat in de zomer kun je tot ver in de middag te kunnen blijven fietsen, zonder oververhit te raken. Overal stuit je op parels van routes in lussen, zoals de Bretagne Sud- Boucle de Vannes, een 200 km- lange rit met pittige beklimmingen én scherpe afdalingen. Een bestemming voor fietsers die graag van een grote variatie in omgeving tijdens hun vakantie houden! 

Jura, Zwitserland

Laat je niet afschrikken door Zwitserland en de perceptie ‘veel te duur om op vakantie te gaan’. Met een camperreis bespaar je heel wat kosten uit, en via Swiss Terroir ontdek je overal gratis staanplaatsen op het erf van lokale boeren. In het Jura is er voor ieder wat wils en kunnen alle niveaus aan de slag, ook beginners. Eén van de mooiste lussen is de ‘Boucle des lacs’: 80 kilometer aan ijsblauwe meren, dense bossen en bergkammen in de verte. Kuitenbijters te over in dit bergachtig gebied, een snelle blik in Strava of Komoot geeft je al snel tientallen routes die aanbevolen worden. 

Apuaanse Alpen, Italië

Achter de Westkust van Italië, diep weggedoken achter de bekende kuststeden Genua en La Spezia liggen de Apuaanse Alpen. De uitlopers hiervan herkennen de meesten als de glooiende heuvels van Toscane, maar wij raden graag de Apennijnen aan. Denk aan gemoedelijke, Italiaanse, bergdorpjes die verzonken zijn in een eeuwenlange slaap. Een kleine stop op het dorpsplein voor een espresso, voor de weg weer naar boven slingert. Hier sta je niet aan te schuiven voor een ligstoel, maar sla je een praatje met de kruidenier die je alles vertelt over de regio. Italië zou Italië niet zijn als je geen historische parels kan bezoeken: Bobbio en het kasteel Rocchetta Mattei zijn een must-visit! 

Tivat, Montenegro 

Zon, zee, strand en zweten. De regio rond Tivat, Montenegro is uiterst geschikt voor sportieve fietsers, zeker als je met een gezelschap reist die niet zo fietsgek is als jij. Een zonnige, betaalbare, bestemming met tal van routes die langs de kust lopen of je eerder richting de Dinarische Alpen sturen. Neem voor de zekerheid gravelbanden mee, want niet alle routes zijn in goede staat. In ruil daarvoor krijg je ongestoord de mooiste uitzichten zonder veel toeschouwers (zelfs in het hoogseizoen!). Combineer het met een roadtrip doorheen Montenegro en ontdek dit kleine maar oh zo veelzijdige land! 

Trollstigen, Noorwegen

Noorwegen en camperreizen, da’s een match made in heaven. Door de allemannsretten ‘het recht van toegang’ mag je overal overnachten met je camper. Maar wist je dat Noorwegen en wielrennen ook een perfecte match is? Kijk maar naar de hoeveelheid Noorse vlaggetjes in het klassement van de Tour, hier wordt gekoerst! Het fietsen zit de Noren in het DNA, al zou je dat op het eerste zicht niet zeggen. Hoe kan het ook anders? Met sprookjesachtige routes die langs loodrechte gletsjers lopen, en het water van de Noorse Zee die tegen de oevers klotst. Thor Hushovd omschrijft fietsen hier als volgt “De Noorse natuur is rauw, machtig en ongerept en dat maakt fietsen in dit land geweldig”. Zijn top 5 fietsroutes in Noorwegen kunnen we haast niet overtreffen. Eén van de meest spectaculaire klimmen in Noorwegen start in Lysebotn. Brutaal en venijnig in de benen maar oh zo mooi. 

Zo, de weg ligt open voor jou. Boek vandaag nog een camper en start met de voorbereiding van jouw eerste fietsreis met de mobilhome. Ben je lid van Pasar? Dan boek je mét korting! Geniet van de vrijheid en het trage ritme dat camperreizen je kan bieden. Dan wensen we je nog ‘goeie benen’ toe en veel plezier!