Natuurcamping Ardennen

4 mei 2020 in België, Tips voor reizigers & Campings en camperplaatsen

In Nederland zijn we verwend met enkele prachtige natuurcampings, maar gek genoeg zul je in de Ardennen goed moeten zoeken. Er is namelijk maar één camping die de officiële titel Natuurkampeerterrein mag dragen en onder de Groene Koepel valt. Daarom ben ik voor dit lijstje op zoek gegaan naar enkele andere campings die zichzelf net zo goed Natuurcamping Ardennen mogen noemen. 

Goboony Natuurcamping Ardennen beekje

Top 5 Natuurcampings Ardennen

Naast de logische winnaar Camping Beau Rêve heb ik nog vier andere campings kunnen vinden met dezelfde charme als een natuurkampeerterrein. Op enkele velden is het toegestaan om een kampvuur op te steken en hoewel er in deze lijst campings met stacaravans zijn opgenomen, is er op elk terrein wel een trekkersveld te vinden waar je heerlijk basic kunt kamperen in de natuur. 

1. Camping Beau Rêve

Op plek 1 staat Camping Beau Rêve, vooral omdat het als enige in de Ardennen de naam Natuurkampeerterrein mag dragen. Deze titel is niet de enige reden dat de camping dit lijstje aanvoert. De (Nederlandse) campingeigenaren snappen wat het échte kamperen inhoudt. Even ontsnappen van de drukte van thuis en tot rust komen in de natuur. Je mag er zelf een plekje uitzoeken op het veld tussen de bossen en een kampvuur is geen probleem. Vraag dan wel even om een vuurschaal. Het hout kun je ook gewoon op de camping kopen. Kleine disclaimer: de camping aanvaard sinds een tijdje helaas geen campers meer! 

In de omgeving kun je kajakken, fietsen, vissen en natuurlijk gewoon wandelen. Maar denk ook aan iets actievers als paintballen, rotsklimmen en abseilen. De eigenaren helpen je hierbij graag op weg.

Adres: Wate-Fosse 2, 6987 Rendeux, Luxemburg [B] / Luxembourg [B]
GPS: N 50.18523, E 5.51584 - N 50°11'06", E 5°30'57"

Goboony Natuurcamping Ardennen Beau Reve kampeerveldFoto: https://www.camping-beaureve.be/

2. Camping De Challes

Deze kleine camping bestaat uit twee delen. Bij de ingang staan wat vlakke delen waar campers en caravans kunnen staan. Mijn tip: vraag of je met je campertje ook op het trekkersveld achter mag staan. Lekker zonder stroom, geen afgebakende kampeerplaatsen en aan een rustgevend beekje. Ik sta hier zelf elk jaar als ik met mijn vader de 6-uurs race van Spa-Francorchamps bezoek. Ben je niet zo een racefan, maak je dan geen zorgen. De camping ligt ver genoeg van het circuit om geen geluidsoverlast te ervaren. De camping ligt zelfs zo afgeschermd dat het in veel delen van het jaar erg rustig is op de camping. Begin mei zijn er vaak maar enkele tentjes te vinden op het veld en is het hier dus ook mogelijk om lekker een eigen plekje uit te zoeken. Dus zet hier gewoon je camper neer, luifel uit, kampvuur aan en genieten maar.

Adres: Route de Challes 5, 4970 Stavelot, Luik / Liège
GPS: N 50.39522, E 5.94736 - N 50°23'43", E 5°56'50"

Goboony Natuurcamping Ardennen De Challes kampeerveldFoto: https://www.campercontact.com/nl/belgie/luik--liege/stavelot/68975/camping-de-challes

3. Camping Tro Do Way

Wil je heerlijk afgeschermd tussen de bomen kamperen, dan is Camping Tro Do Way misschien wel jouw favoriet. Deze camping heeft geen groot open veld, maar enkele knusse plekjes langs de rivier. Campingeigenaren Gertjan en Lucinda hebben met hun camping de titels ‘Charmecamping’ en ‘SVR’-camping verdient en ik geef ze nu ook graag officieus de titel ‘natuurcamping’. De camping ligt er prachtig bij en je hebt echt het gevoel dat je midden in de natuur kampeert. Verder is het mogelijk om lekker een kampvuur op te steken (vuurschalen zijn te huur op de camping) of gewoon in het restaurant met terras op te warmen. Al met al een echte aanrader voor wie midden in de Ardense natuur wakker wilt worden.

Adres: Rue Tro Do Way 2, 6687 Bertogne, Luxemburg [B] / Luxembourg [B]
GPS: N 50.09884, E 5.67351 - N 50°05'56", E 5°40'25"

Goboony Natuurcamping Ardennen Tro Do Way watervalFoto: https://www.trodoway.be/fotos/

4. Camping De La Cascade

Camping De La Cascade ligt naast het toeristische plaatsje Coo wat een paar puntjes heeft gekost en de camping daarom iets lager op dit lijstje staat. Desalniettemin verdient ook deze camping een plekje in deze lijst. De campingeigenaren proberen namelijk de camping zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor rustzoekers die de massatoerisme proberen te vermijden door onder andere auto’s te mijden op het kampeerterrein. De camping ligt heerlijk aan het water waar je kunt vissen of lekker pootje baden. Hoewel een kampvuur bij de camper niet is toegestaan, hebben ze wel een centrale vuurplaats waar je gezellig met de buren een praatje kunt maken terwijl je in de avond warm blijft met een lekker Belgisch biertje. Gezelligheid en natuur, maar met een vleugje toerisme op loopafstand. 

Adres: Chemin des Faravennes, 4970 Stavelot, Luik / Liège
GPS: N 50.39249, E 5.87758 - N 50°23'33", E 5°52'39"

Goboony Natuurcamping Ardennen De La Cascade rivierFoto: https://www.camping-coo.be/nl/kamperen_camping_belgie_ardennen_ruime_plaatsen_water_rivier

5. Camping Aux Sources De Lescheret

Tot slot, Charmecamping Aux Sources De Lescheret. Deze camping ligt aan een klein zwemmeer en mag zich naast charmecamping ook ecocamping en natuurcamping noemen. Geen animatieteams, geen grote zwembaden (op het ‘natuurlijke zwembad’ na dan) en lekker rustig. De camping ligt midden in het heuvelachtige platteland van Belgische Luxemburg waar wandelingen, fietsen, maar ook paardrijden een aanrader zijn. Verder vind je op de camping een campingwinkel en restaurant, dus of je nou wel of niet wilt koken, je bent hier op de juiste plek. 

Adres: Lescheret 2, 6642 Juseret, Luxemburg [B] / Luxembourg [B]
GPS: N 49.87726, E 5.56180 - N 49°52'38", E 5°33'42"

Goboony Natuurcamping Ardennen Aux Source De LescheretFoto: https://www.campercontact.com/nl/belgie/luxemburg-b--luxembourg-b/juseret/3500/camping-aux-sources-de-lescheret

Persoonlijke tip

Mocht je bekend zijn met de term ‘natuurkampeerterrein’, probeer dan in de Ardennen niet te veel vast te houden aan dit concept. Zoals je in dit lijstje hebt kunnen zien, ben je dan gebonden aan één camping. Hoewel daar natuurlijk niks mis mee is, vind je het misschien leuker om meerdere plekken te verkennen. Zeker in de Ardennen aangezien je er makkelijk meerdere weekenden per jaar heen kunt. Gelukkig zijn er zeer veel campings te vinden in deze regio en als je op tijd vertrekt kun je de moeite nemen om op zoek te gaan naar een camping met een trekkersveld. Er zijn namelijk nog veel campings die geen website hebben en dus niet te vinden zijn op internet. 

Dus rij gewoon rond en zoek naar borden met een tentje, caravan of camper en bekijk of het wat is. Je zult wel eens teleurgesteld worden met een volle camping of een camping waar het toch niet zo geweldig is, maar soms vind je net die ene natuurcamping in de Ardennen waar je elk jaar weer terug wilt komen. Wil je toch een klein beetje zekerheid, installeer dan van tevoren de CamperContact-app op je telefoon of neem ouderwets een campinggids mee. 

Deze zoektocht heb ik vroeger regelmatig gedaan en ik heb zo enkele prachtige plekjes kunnen vinden. Dat is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid en dat is een van de belangrijkste kernwaarden van Goboony. Wil jij ook op zoek naar de ultieme vrijheid? Probeer dan eens een camper door deze te huren via Goboony en ervaar de vrijheid van een klein huisje op wielen!