Camperplaatsen West-Vlaanderen: ervaar de Westhoek

7 december 2021 in Bestemmingen, België, Camper- en campingtips, Tips voor reizigers & Campings en camperplaatsen

Welkom in de meest westelijke hoek van België, waar Frankrijk knipoogt vanop enkele kilometers afstand. Trek jij naar de regio waar je zowel als geschiedenisliefhebber, bourgondiër en natuurvriend aan je trekken komt? Deze 10 camperplaatsen in West-Vlaanderen zijn een uitgelezen vertrekpunt om de Westhoek te verkennen.

Steden als Veurne, Ieper en Poperinge liggen vlak naast kleine charmante dorpjes als Ekelsbeke en Lampernisse. Laat je vervoeren op het festival van Watou, fiets doorheen het hoplandschap of volg de frontroute 14-18 die je de geschiedenis invoert. Zoals België vind je bijna in elke dorpskern culinaire uitschieters en brouwerijen waar je zo binnenloopt. Geniet ‘s avonds onder je luifel van een glaasje Picon. Het leven is mooi in de Westhoek. Goboony Westhoek camperplaatsen west-vlaanderen landelijke campingsHet is zover, je volgende bestemming ligt vast. Prima keuze als je het ons vraagt. Wij selecteerden alvast 10 top camperplaatsen in West-Vlaanderen die een ideale uitvalsbasis vormen om De Westhoek te verkennen. Voor volhouders is er nog een extra bonusplaats op het einde!

Camperplaatsen West-Vlaanderen & Westhoek

1. Camperplaats ‘t Nesthof, Diksmuide

Deze voormalige boerderij, camperplaats ‘t Nesthofke, vlakbij Diksmuide is een kleine en gezellige plek waar 15 campers kunnen staan. En neem boerderij maar letterlijk: af en toe loopt er een verdwaalde kip het erf over. Van hieruit vertrek je met de fiets de velden in of bezoek je de historische hoogtepunten die de Westhoek te bieden heeft. Geopend het hele jaar door buiten de maand november. 

Adres: Zijdelingstraat 2a, 8600 Diksmuide
Prijs: 13 euro voor 2 personen 

2. Camperplaats Sixtusbos , Vleteren

In de schaduw van de abdij van Sint-Sixtus parkeer je je camper aan de hoeve van de familie Vanquathem. Er is plaats voor 16 campers, inclusief water, elektriciteit en sanitair. Hier kom je voor de rust en de groene omgeving.  Van hieruit volg je het volledig vernieuwde fietsnetwerk rond Poperingen, de Frontroute 14-18 en andere verborgen schatten in het landschap. 

Adres: Nachtegaalstraat 1, 8640 Westvleteren
Prijs: 12 euro voor twee personen inclusief elektriciteit- en wateraansluiting

3. Camperplaats Jeugdstadion, Ieper 

Op de camperplaats Jeugdstadion in Ieper is er voor ieder wat wils: een campingveld voor 22 caravans & mobilhomes met water- en elektriciteitsvoorziening en een aparte camperplaats met eigen elektriciteitspunt voor 18 wagens. Huur een fiets om de omgeving te verkennen of beleef de Last Post elke dag om 20:00 uur op 10 minuten wandelen. De camping is open van 1 maart tot 12 november. Van 12 november tot 1 maart kun je enkel op de camperplaats staan en schrijf je je in via de automaat. 

Adres: Bolwerkstraat 1, 8900 Ieper
Prijs: vanaf 16 euro voor het kampeerautoterrein, elektriciteit inbegrepenGoboony camperplaatsen campings West-Vlaanderen Westhoek zeeFoto: Vanuit het achterland ben je op een wip in kustdorpen als De Panne, Koksijde en Nieuwpoort

4. Camping ‘t Hof Bellewaerde, Ieper 

Camping ‘t Hof Bellewaerde ligt op het einde van een doodlopende weg vlak naast het Kraterbos. Dit is een speelparadijs voor kinderen, met verkeersvrije binnenkoer inclusief stepjes, tractoren, voetbalveld, shetlandpony's en zoveel ruimte om te ravotten. Verharde en niet-verharde plaatsen wisselen elkaar af op dit domein van 3,3 ha. Je hoeft hier zelf niet van de camping om de geschiedenis te ervaren want ‘t Hof Bellewaerde ligt in een beschermd archeologische site. De hartelijke eigenaars vertellen je er graag alles over. Mooi meegenomen: een campingwinkel zorgt voor brood, drankjes en ijsjes tijdens de zomer. Een echte familiecamping met een eco-randje. 

Adres: Bellewaardestraat 2, 8902 Ieper Zillebeke
Prijs: Vanaf 10 euro voor de camper en 5 euro per volwassen in hoogseizoen

5. Camping Bardehof, Poperinge

Camping Bardehof in Poperinge is het hele jaar door open en dat betekent feest voor elke bezoeker. Geniet van hun take-away menu dat je smakelijk in eigen mobilhome verorbert of snuif het boerenleven op buiten. Best uniek: als ruiter ben je hier welkom met eigen paard. Voor die laatste zijn er een heel gamma aan faciliteiten voor handen. Verwacht geen afgelikte kampeerplaats, wel gemoedelijke familiecamping met een hart voor dieren. Ieper, Veurne, Diksmuide .. een strategische ligging om de hoppe streek te verkennen. 

Adres: Barlebuizestraat 8, 8972 Poperinge
Prijs: Vanaf 29 euro voor 2 personen inclusief elektriciteit , sanitair en wifi in hoogseizoen

6. Camping Lijssenthoek Farm

Op deze gloednieuwe minicamping Lijssenthoek ontvangen Jolien en Andy bezoekers met open armen. Met 11 staanplaatsen inclusief water en elektriciteit zijn ze niet de grootste, maar zeker wel een van de gezelligste. Je vindt er een kleine bar, een ontspanningsruimte met plaats voor kinderen en een sanitaire blok waar iedereen over te spreken is. Hier leef je terug op het ritme van natuur en dier. Terwijl de zon ondergaat en een gouden gloed over de velden heen werpt, hoor je in de verte de paarden hinniken. 

Adres: Boescheepseweg 41, 8970 Poperinge
Prijs: Vanaf 18 euro voor 2 personen in hoogseizoenGoboony camperplaatsen campings West-Vlaanderen Westhoek paarden weiFoto: De Westhoek is een vrolijke puzzel van weilanden, uitgestrekte bossen en historische monumenten

7. Camping Scheibeekhoeve, Alveringem

Op een steenworp van Diskmuide vind je Camping`Scheibeekhoeve. Net zoals vele campings in de Westhoek zit je te midden van groene velden en is de eerstvolgende boerderij nooit ver weg. Er zijn verschillende waterlopen vlakbij die je de kans geven om de Westhoek vanop het water te beleven. Een ruime camping, met sanitair voor mindervaliden! Huur een fiets ter plaatse als je één van de vele brouwerijen in de buurt bezoekt of bezoek kustdorp De Panne op 20 minuten rijden. In het hoogseizoen reserveer je best. 

Adres: Sint-Rijkersstraat 52, 8690 Alveringem
Prijs: Vanaf 24 euro voor 2 personen inclusief elektriciteit, water en wifi in hoogseizoen

8. Camping Ypra, Kemmel

Op de flanken van de Kemmelberg rij je Camping Ypra op om er nooit meer af te willen rijden. Een grote, moderne camping met alle faciliteiten die je maar kan wensen. Kies voor een plekje in halfschaduw of zon en laat die vakantiesfeer over je heen komen. Wielrenners opgelet: hier rij je de iconische koers Gent-Wevelgem zelf. In 2022 zal je hier ook je elektrische wagen (of mobilhome voor de early adopters) kunnen opladen. 

Adres: Pingelarestraat 2, 8956 Kemmel
Prijs: Vanaf 25 euro voor 2 personen inclusief elektriciteit en water. 10% korting voor Pasar-, ASCI-, Camping Key-, CCI- en Camper Friendsleden. 

9. Camping Maedelstede, Pollinkhove

Ah, camping Maedelstede, een plattelandsvakantie voor zowel jong als oud. Ga wandelen tussen de uitgestrekte heuvels, spring het water van de zwemvijver in of piep in één van de stallen en zie je een kalfje geboren worden. In de (school-)vakanties beleven er hier veel kinderen een eindeloze zomer, dus een stiltezoeker kan hier op zijn honger blijven zitten. Op 7 minuten rijden vind je het bezoekerscentrum van Jules Destrooper, de beste koekjesbakkers in België. Dat wordt smullen!

Adres:Pollinkhovestraat 42, 8647 Lo-Reninge
Prijs: Vanaf 15 euro per persoon in hoogseizoenGoboony camperplaatsen camping West-Vlaanderen Westhoek flanders fieldFoto: Landelijke rust in West-Vlaanderen

10. Camping Ijzerhoeve, Diksmuide

Vanuit camping Ijzerhoeve ben je zo in de natuurreservaten De Blankaart of de Viconia Kleiputten. In de nieuwe uitkijktoren van de putten heb je een weids zicht over de plassen en de talloze weidevogels die er vertoeven. De Ijzerhoeve is een middelgrote camping met oa. ook vaste verblijven die je kan huren. Met het Museum aan de Ijzer is er cultuur in wandelafstand. De echte rustzoekers vind je terug aan de visvijver. Shh... hier vist men. 

Adres: Kapellestraat 4, 8600 Diksmuide 
Prijs: Vanaf 11,5 euro per persoon in hoogseizoen

Bonus: Camping In De Nachtegaal, Westouter

Camping In de Nachtegaal is de vreemde eend in de bijt. Hier zijn alleen plaatsen voor retro busjes, buscampers en vouwwagens. Voor mobilhomes is deze site niet geschikt, daarom haalde hij onze top 10 niet. Ik geef je 3 redenen waarom deze camping toch een eervolle vermelding verdient. Eén, de grote hoeveelheid oldtimers retrocampers en -vans die je doen geloven dat je in de jaren ‘60 bent. Twee, dat vergezicht van op de weide. En drie, de faciliteiten die zoveel anders zijn dan bij andere campings. Je hebt de super gezellige serre waar je van maart tot november in kan vertoeven, het authentiek bruin café en een pakket met lokale producten op aanvraag. Een rustige oase die je 50 jaar terug in de tijd katapulteert. 

Adres: Rodebergstraat 36, 8954 Westouter-Heuvelland
Prijs: Vanaf 20 euro voor twee personen in hoogseizoen inclusief elektriciteit Goboony camperplaatsen campings West-Vlaanderen Westhoek retro vintage vansFoto: Met een (retro-)camper door de hopvelden rijden in hoogzomer is een droom voor levensgenieters 

Naar onze mening is deze regio erg campervriendelijk. Er zijn bijzonder veel campings en camperplaatsen dicht bij elkaar, zelfs in hoogseizoen vind je altijd ergens wel een plekje. Bij de grote bezienswaardigheden zijn er ruime parkings en is geen enkele lage-emissiezone in West-Vlaanderen. Kortom, een onaangeroerd stukje België dat op jou wacht. 

Zin gekregen om zelf ook erop te trekken naar de meest westelijke hoek van België? Huur een camper bij Goboony en ervaar het gevoel van vrijheid.