10 tips voor als je met een camper rijden spannend vindt

18 april 2023 in Alles voor je eerste camperreis, Camper- en campingtips & Voor reizigers

Ga je voor de eerste keer met een camper rijden? Dan kan dat best een beetje spannend zijn. Een camper is een groot voertuig! Daarnaast moet je je volledig op je spiegels richten en ook het schakelen is net even anders dan in een gewone auto. Samen met Marion van Mam is de hort op hebben we gekeken naar wat je kunt doen je angst te overwinnen. Zij kan inmiddels met een gerust gevoel achter het stuur van een camper kruipen! Bekijk snel onze 10 tips voor als je met een camper rijden spannend vindt. 
Goboony tips voor als je met een camper rijden spannend vindt

10 tips voor als je met een camper rijden spannend vindt

Als je op het internet kijkt, dan is het rijden met een camper een makkie. Als je gewend bent om in een auto te rijden en je je bewust bent van de verschillen, dan zal je weinig moeite ondervinden. Toch is het niet gek als je het evengoed een beetje spannend vindt. Wij vertellen je op welke onderdelen je kunt oefenen, zodat ook jij straks met een gerust gevoel achter het stuur van een camper durft te stappen. 

  1. Kijk mee met de bestuurder

Zit je het liefst op de bijrijdersstoel, maar weet je dat er ooit een dag komt dat je zelf moet gaan rijden? Dan is het verstandig om tijdens de reis met de bestuurder mee te kijken. Kijk tijdens het rijden bijvoorbeeld ook eens in de buitenspiegels. Zo krijg je een beter idee hoever je van de stoeprand of de witte streep bent verwijderd, hoe ruim de bestuurder een bocht neemt en op welke manier je in de spiegels moet kijken tijdens het inhalen. 

  1. Kruip op de bestuurdersstoel 

Ga eerst eens even rustig een kwartiertje op de bestuurdersstoel zitten, voordat je daadwerkelijk begint met rijden. Verken het dashboard, kijk waar de handrem zit, kijk hoe de versnellingen werken, wat je kunt zien in de spiegels en hoe je comfortabel kunt zitten. Het fijne aan een camper is dat je een stuk hoger zit dan in een gewone auto. Dat is fijn, want zo heb je goed overzicht op de weg. Daarnaast is het goed om te weten dat een camper geen binnenspiegel heeft om naar achter te kunnen kijken. Alles gaat dus via de buitenspiegels aan de zijkant van de camper.
Goboony tips voor als je met een camper rijden spannend vindt

  1. Stel de spiegels van de camper goed af

Campers hebben dubbele spiegels aan elke kant: een gewone achteruitkijkspiegel en een dodehoekspiegel. Met een dodehoekspiegel kun je auto's die je inhalen en fietsers die vlak naast je camper fietsen ook zien. Ideaal! Daarnaast kun je met een dodehoekspiegel ook een groot gedeelte van de zijkant van de camper zien. Zo zie je bijvoorbeeld of je nog tussen de witte lijnen van de rijbaan zit. 

  1. Test de achteruitrijcamera

Een ander belangrijk hulpmiddel is de achteruitrijcamera. Indien aanwezig in de camper, heeft deze meestal twee posities: recht naar beneden, handig bij het achteruit inparkeren en achteruit rijden, maar ook handig te gebruiken om het verkeer achter je in de gaten te houden of om te zien of je fietsen nog goed op het fietsenrek zitten! Test de achteruitrijcamera een keertje uit en je zult zien dat dit een groot verschil maakt. 

  1. Oefen met het rijden met een camper

Natuurlijk kun je ook een paar keer met het rijden in een camper oefenen. Dit kun je het beste doen op een plek waar weinig verkeer is, bijvoorbeeld op een industrieterrein of een rustige parkeerplaats. Je kunt dan op een rustig tempo in de camper rijden, het schakelen oefenen, voelen hoe je een bocht neemt en obstakels passeren.
Goboony tips voor als je met een camper rijden spannend vindt

  1. Je een beginner voelen

Er wordt vaak gezegd dat het rijden met een camper makkelijk is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook voor jou geldt. Soms heb je even tijd nodig om het gevoel te krijgen. Vind je het spannend en zijn de handelingen die je in een gewone auto automatisch doet, nu dingen waar je overna moet denken? Bedenk je dan dat het oké is om je eerst een beginner te voelen. Oefening baart uiteindelijk kunst! 

  1. Laat je niet opjutten

Laat je vooral niet opjutten! Je hebt natuurlijk gewoon je rijbewijs, dus je weet hoe je moet schakelen en waar de koppeling zit. In het begin, als iets nieuw is, dan denk je er altijd iets meer overna. Daardoor kan het voorkomen dat je opeens de volgorde van je voetpedalen vergeet. Dat is dan maar zo, volgende keer beter. Blijf vooral rustig en laat je niet opjutten! Bepaal zelf het tempo waarin je gaat rijden en neem ook de tijd als je gaat inhalen of van rijbaan gaat wisselen. Je kunt ook eens kijken naar bijvoorbeeld een rijvaardigheidscursus. Je leert dan bijvoorbeeld omgaan en anticiperen met de afmetingen van de camper, bochtjes maken en inparkeren met een groot voertuig. In het theoriegedeelte leer je meer over aspecten als veiligheid en de verkeersregels van verschillende landen. 

  1. Maak een checklist

Voel je je zelfverzekerd genoeg om in de camper de weg op te gaan? Doen! Controleer voor je vertrekt of alle lades, kastjes, deuren, de koelkast en de dakluiken goed dicht zitten en vergrendeld zijn. Ga daarna lekker achter het stuur zitten. Stel je stoel en de spiegels goed af, start de motor en gaan met die banaan (maar doe het natuurlijk wel rustig aan). Het is handig om een checklist te maken van alle dingen die je moet controleren of vergrendelen voordat je gaat rijden, zodat je zeker weet dat je door de spanning niets vergeet. 
Goboony tips voor als je met een camper rijden spannend vindt

  1. Een parkeerplek zoeken

Wil je onderweg even pauzeren? Bij de meeste benzinestations zijn parkeerplaatsen speciaal voor caravans en campers. Vaak zijn deze zo ingericht, dat je ze via de rijrichting kunt inrijden. Zo kun je daarna weer makkelijk wegrijden. Wil je onderweg boodschappen doen? Kies dan voor een supermarkt buiten de stad. De parkeerplaatsen zijn daar vaak groter en het is er minder druk. Je kunt ht beste wat verder van de ingang gaan staan, zodat er meer plaats om je heen is en je bij het wegrijden ook geen last hebt van andere auto's. 

  1. De camper inparkeren 

Het laatste, en misschien ook wel het meest lastige, onderdeel van het rijden in een camper: de camper inparkeren. Probeer in ieder geval krappe parkeerplekken te vermijden. Desnoods stap je even uit om de situatie te bekijken of vraag iemand anders om vanaf buiten mee te kijken. Samen zie je meer dan alleen en je kan niet altijd alles even goed zien in je spiegels of achteruitrijcamera. Zorg er voor dat deze persoon overzicht heeft, maar ook de bestuurder kan zien en horen. 

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je de volgende keer meer zelfverzekerd achter het stuur in de camper stapt! Het enige wat je nu nog te doen staat? Een fijne camper boeken! Huur bijvoorbeeld één van deze makkelijk te besturen campers! Bekijk ook nog eens deze tips & tricks voor het rijden met een camper