Hoe kan je op brandstof besparen?

21 maart 2022 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Tips voor reizigers & Tips voor eigenaren

De brandstofprijzen liegen er niet om: het leven is weer een stukje duurder geworden. De prijzen duiken anno 18 maart 2022 weer naar beneden aan de pomp, maar slimme trucjes om te besparen op brandstof kan iedereen wel gebruiken in deze tijd. Laat je niet tegenhouden om die campervakantie te boeken, want met deze tips voel je het minder in je portemonnee. Niets is zo flexibel als reizen met een camper: je bepaalt zelf hoeveel je uitgeeft per dag! En met deze 10 goedkope bestemmingen in Europa is het al helemaal een makkie om binnen het budget te blijven. Goboony camper huren brandstof besparen

Elke dag genieten met een budget naar keuze

Het mooie aan een campervakantie? Iedere dag opnieuw zelf bepalen hoeveel geld je zou willen besteden. Een gastronomische maaltijd in een restaurant of lokale ingrediënten kopen en een zelfgemaakte maaltje op tafel zetten? Een camperplaats op een hippe camping van €50,- per nacht of een rustig plekje in het groen van €10,- per nacht? Elke dag nieuwe plekken bezoeken of één regio op je gemakje bekijken? Waar je ook voor kiest tijdens jouw vakantie, je hebt de vrijheid om je eigen keuzes te maken en te besparen op hetgeen waar jij dat graag zou willen. Met de onderstaande zes tips bespaar je euro's uit voor de zaken in het leven die écht plezier geven. 

#1 Reis licht en beperk het gewicht van je camper

Geniet van het eenvoudige leven op vakantie en laat alle overbodige zaken thuis. Door het gewicht van je camper te beperken, spaar je een aanzienlijke hoeveelheid brandstof uit. Een camper maak je ook lichter door met bijvoorbeeld halfvolle water- en gastanks te rijden. Bijvullen doe je dan gewoon op de eerstvolgende camping of camperplaats. Loos de vuilwatertank wanneer je lange afstanden aflegt en maak ook de toiletcassette leeg. Alle kleine beetjes helpen!

#2 Defensief rijden

Welkom in de wereld van slow travel! Onze mantra? De reis is belangrijker dan de bestemming. Je gaat immers op camperreis om de wereld om je heen te absorberen, niet om een race te winnen. Rij een constant tempo van 100 km/u en je bespaart razendsnel tientallen euro’s op lange afstanden. Continu versnellen en vertragen wakkert je brandstofverbruik aan, dus een defensieve rijstijl wordt letterlijk en figuurlijk beloond. Op de motor afremmen is ook één van de kleine handelingen die je kunt doen om op de lange termijn wat brandstof uit te sparen. 

#3 Rij met de juiste bandenspanning

Een te lage bandendruk zorgt voor meer weerstand, waardoor je al snel 2-5% meer brandstof verbruikt. Heb je een camper gehuurd via Goboony? Vraag de campereigenaar wanneer de bandenspanning voor het laatst gecontroleerd is en stop onderweg een keertje om de bandenspanning op te meten met bagage. De correcte bandenspanning met belading vind je terug in het technische boekje van de camper. 
Goboony camper huren brandstof besparen

#4 Kies voor een bestemming dichtbij

Tijdens de pandemie zijn we massaal opnieuw verliefd geworden op onze achtertuin. Heb je de mooiste bestemmingen dichtbij huis al verkend? Met deze camperroute door Luxemburg waan je je zo in de Provence dankzij de uitgestrekte wijngaarden en karakteristieke gebouwen. Hoppa, 800 kilometer rijden uitgespaard! Ook Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn prachtige vakantiebestemmingen op slechts een steenworp afstand. 

#5 Kies voor alternatieve vervoersmiddelen

Elke dags iets nieuws doen, genieten van de kleine dingen en even helemaal op adem komen? Je kan al deze dingen tegelijkertijd doen door te kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen tijdens je vakantie. Neem bijvoorbeeld de fietsen mee en verken de streek vanaf je fietszadel. Het neemt niet veel plek in op je camper en geeft je gegarandeerd een andere blik op de wereld. Doe eens iets nieuws en leen of huur een (e-)step, longboard of skates. Of zet de ene voet voor de andere en ga al wandelend jouw vakantiebestemming ontdekken!  

#6 Zoek het goedkoopste tankstation in de buurt 

In een brandstoftank van een buscamper kan snel 70-90 liter, terwijl sommige campers tot 130 liter per keer kunnen tanken. Dan loont het absoluut om te zoeken naar het goedkoopste tankstation. Carbu, een vergelijkingswebsite voor brandstof, brengt het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt in kaart wanneer je in BelgiëFrankrijk of Luxemburg bent. Ook in andere Europese landen vind je dergelijke vergelijkingswebsites. We zetten de goedkoopste tankstations en brandstofprijzen per land voor je op een rijtje: 

Geniet van je reis! We hopen dat je iets aan onze tips hebt. Nog geen geschikte camper gevonden? Op ons platform vind je ongetwijfeld het busje van je dromen! Bekijk snel ons aanbod