De Duitse Alpenroute

16 januari 2020 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Duitsland

Naast deze mooie camperroutes door Duitsland en de Romantische Strasse route, hebben ze in Duitsland ook de Duitse Alpenroute. Deze 450 kilometer lange route vol bochten, gaat van Lindau aan de Bodensee naar Schönau aan de Königssee en neemt je mee door het mooie Zuiden van Duitsland. 

De Duitse Alpenroute staat bekend als de oudste vakantieroute van Duitsland en heeft een mooie geschiedenis. De Beierse koning Maximilian II beschreef de route in 1858 in een reisverslag. Mocht je nu tegenwoordig een reisverslag schrijven over de route, zal die er bijna hetzelfde uit komen te zien omdat de route nog bijna net zo is als toen. 

Eind jaren '20 van de vorige eeuw vond een vooraanstaande dokter zelfs dat iedereen de reis een keer zou moeten maken. ‘De Beierse Alpen, van Lindau tot Berchtesgaden van zo’n grote schoonheid zijn dat elke reiziger ze zou moeten zien’, zo zei hij. Rond 1960 was er langs de gehele route een echt goede weg, waardoor vele bezoekers konden genieten van het rijden, de adembenemende uitzichten en de unieke en rijke Beierse cultuur. Ben je klaar voor deze mooie camperreis?

De Duitse Alpenroute uitgestippeld

Je kunt 450 kilometer lange route in 4 tot 7 dagen voltooien, maar je kunt ook de tijd nemen en er langer over doen. Overal langs de route zijn bezienswaardigheden en in de bergen kun je ook tientallen prachtige wandelingen maken, of gewoon even voor de camper genieten van het uitzicht. Goed om te weten is dat langs de route in beide richtingen duidelijke borden met richtingaanwijzingen en verwijzingen naar de bezienswaardigheden staan. Maar je kunt ook onderstaande route downloaden, of gebruik voor de verandering weer eens een ouderwetse wegenkaart.

Goboony Duitse Alpenroute

Goboony Duitse Alpenroute

Op de officiële website van de Duitse Alpenroute vind je meer informatie over de verschillende etappes van de route. Ik heb een aantal van de mooiste plaatsen die richting geven aan de route op een rijtje gezet. 

  1. Lindau am Bodensee

De historische binnenstad van Lindau ligt op een klein eiland in de Bodensee. Het eiland is door een dam en een brug verbonden met de rest van de stad. Het centrum van de stad heeft een onmiskenbare charme en de ligging maakt het helemaal sprookjesachtig. Neem zeker de tijd voor een wandeling door de historische binnenstad en strijk ook even neer op een terrasje, bijvoorbeeld in de bedrijvige haven. 

  1. De Scheidegg watervallen en Lindenberg

Vervolg vanaf Lindau je weg naar Bad Hindelang, maar vergeet niet te genieten van een aantal plaatsen onderweg. Maak een tussenstop bij de Scheidegger Watervallen, die ook wel een van de mooiste, geologische bezienswaardigheden van Beieren worden genoemd. En breng een bezoekje aan Lindenburg. Lindenburg kreeg begin jaren twintig van de vorige eeuw de bijnaam 'Klein Parijs', omdat het hart van de Duitse strohoedenindustrie was. Nu kun je in het Lindenburgse hoedenmuseum een kijkje nemen in de eeuwenoude traditie van het hoeden maken.

  1. Bad Hindelang

Bad Hindelang is een gemeente in de zonnigste Alpenregio in Zuid-Duitsland. De route neemt je mee langs Vorderhindelang, Hindelang en Bad Oberdorf ook doe je de dorpen Oberjoch en Unterjoch aan. Het hele gebied is prachtig en is onderdeel van het beschermde natuurgebied Allgäuer Hochalpen. Ideaal voor de actieve vakantiegangers. Er is namelijk 300 km aan bewegwijzerde wandelroutes die door de ongerepte natuur lopen. Ook zijn er talrijke fietsroutes, twee alpine klettersteige voor enthousiaste klimmers en drie kabelbanen. Zo hoog in de bergen is het gebied ook een kuuroord voor mensen met allergieën. Er bevindt zich dan ook een Kneipp-hydrotherapiecentrum in Bad Hindelang. 

Goboony Duitse Alpenroute

  1. Pfronten

Pfronten is een gemeente die bestaat uit 13 dorpjes. Het landschap rondom de dorpjes bestaat uit meren, rivieren, weiden, bossen, kastelen en paleizen. Op de uitkijktoren van Falkenstein, de hoogste kasteelruïne van Duitsland, heb je een belachelijk mooi uitzicht over dat alles. Verder is er een uitgebreid netwerk van wandelpaden en je vindt vele bergrestaurants tussen de dalen en bergtoppen. Ook zijn er vele fietsroutes voor zowel de gewone fietser als de mountainbiker. Ook is er van alles te beleven voor gezinnen. Er zijn twaalf thema-speeltuinen, een hoge-touwen-parcours en vele kindvriendelijke activiteiten in de bergen met speciale berggidsen. 

  1. Füssen

Füssen is ook het eindpunt van de eerder genoemde Romantische Strasse. De mooie oude binnenstad heeft pleinen en straten om lekker rond te dwalen. Ook zijn er vele bezienswaardigheden. In de vroege zestiende eeuw werden er gotische stadshuizen en muren gebouwd, ook werd toen het Hohe Schloss uitgebreid met een prachtige beschilderde façade. Tegenwoordig bevindt zich in het slot de schilderijencollectie van de deelstaat Beieren. Verder vind je op de oever van de rivier de Lech het vroegere Benedictijnse klooster. Nu is het een stadsmuseum. Wandelaars en fietsers vinden hier mooie routes op verschillende hoogtes en er zijn vele zwemgelegenheden in de buurt. Een van de hoogtepunten nabij Füssen zijn de beroemde kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein. In de negentiende eeuw werd woonslot Hohenschwang geboud aan de voet van de bergtop de Säuling. Later werd het bekende kasteel Neuschwanstein gebouwd. Een toevluchtsoord, ver van verplichte hofceremonies en bestuurlijke beslommeringen.

Goboony Duitse Alpenroute

  1. Oberammergau

Oberammergau staat bekend om de passiespelen die eens in de 10 jaar worden gehouden. Deze traditie stamt uit 1633 toen er 80 mensen overleden aan de pest. De mensen die het overleefden hebben toen beloofd dat ze regelmatig de passiespelen zouden opvoeren. Nu nog steeds laten de inwoners een keer in de tien jaar hun haren en baarden groeien en gaat het hele dorp op in het naspelen van de laatste vijf dagen van het leven van Jezus Christus. Het theater waar de passiespelen worden opgevoerd kun je bezoeken onder begeleiding van een gids. Verder vind je in de stad vele religieuze houtsnijwerken, genaamd Dievdirbys. Tussen half mei en half oktober kun je zien hoe ze gemaakt worden door ambachtslieden in het 'Pilatushaus'.

  1. Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen is een gemeente met marktrecht. Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de gemeente is de 2.962 meter hoge Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Echte Beierse tradities zijn diep geworteld bij de lokale bevolking. Ook hier is van alles te doen. In de mooie omgeving kun je in de zomer goed kanoën, paragliden en hiken en in de winter kun je skiën en langlaufen en sneeuwwandelen. Verder vind je in de gemeente vele historische plekken, winkelstraten met exclusieve boetiekjes, traditionele ambachtswerken, traditionele goudsmeden en 'Haferlschuhmachers' (makers van Beiers schoeisel). En voor iedereen die gek is op lekker eten vind je hier vele toprestaurants die varieeren van de bekende Beierse 'Schmankerl' (pasteitjes), de moderne wereldkeuken met lokale, biologische producten.

7. Oberaudorf

Oberaudorf ligt in het Beierse Inntal en ook de regio rond Oberaudorf heeft veel te bieden. De watervallen bij de Tatzelwurm zijn absoluut een uitstapje waard. Beklim de almen van het Sudelfeldgebied. Of bereik de Avonturenberg Oberaudorf Hocheck met een stoeltjeslift, waar je niet alleen een fantastisch uitzicht hebt, maar ook een zomerrodelbaan, een bos-touwen-parcours, een sagenpad en de 'Oberaudorfer Flieger'.  Je kunt ook de nabijgelgen Wendelstein met zijn romantische bergkerkje en de hoogstgelegen grot van Duitsland makkelijk bereiken met een oude tandradbaan. Jaarlijks vinden aan het begin van de zomer de muziekdagen plaats. En van half mei tot en met half september zijn er vele andere concerten van de lokale muziekgezelschappen. 

  1. Reit im Winkl

In Reit im Winkl vind je in de ongerepte natuur ook zeer oude boerderijen, huizen met houten balkons en veel bloemenpracht, kerken, kapelletjes, velden en weiden met gelukkige koeien. Als je de omgeving gaat ontdekken vind je Slot Herrenchiemsee, de Winklmoosalm, het plaatsje Kufstein of Kitzbühel. Ook kom je vanaf hier makkelijk op de Großglockner Hochalpenstraße. Verder vind je vele prachtige wandelroutes en ook een bijzonder golfbaan. Deze is namelijk grensoverschrijdend en heeft waarschijnlijk het mooiste uitzicht van alle golfbanen. 

Goboony Duitse AlpenrouteGoboony Duitse Alpenroute

  1. Berchtesgaden

Voor meer informatie over Berchtesgaden verwijs ik je graag door naar het artikel dat Desi en Leroy schreven over hun tijd daar. Ze waren van plan maar een nachtje te blijven, maar ze bleven 4 nachten hangen. Het is een prachtig dorp met een nog mooiere omgeving. Je kan er prachtige hikes maken en een bezoek brengen aan de Koningssee. Ook vind je nabij het adelaarsnest bezoeken, ondanks de beladenheid van de geschiedenis, is het een mooie plek voor een koffiepauze. 

  1. Schönau aan de Königssee

De Duitse Alpenroute eindigt in Schönau aan de Königssee. Maak een boottocht op de Königssee en geniet van het fantastische uitzicht op de legendarische berg Watzmann of maak een wandeltocht door de Weißbachkloof en Wimbachkloof. Neem ook vooral nog even de tijd om te genieten voordat je huiswaarts gaat. Denk even terug aan al het moois dat je onderweg hebt gezien, adem de gezonde berglucht in en geniet van het machtige gevoel dat je van bergen krijgt. 

Tips voor de Duitse Alpenroute: