Roadtrip Kroatië

27 november 2018 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Kroatië

De natuur in Kroatië is erg mooi en divers. Zo heeft het land een azuurblauwe zee, mooie eilanden en imposante bergen. De kustlijn van Kroatië is zelfs de mooiste kustlijn van Europa! Redenen genoeg om een roadtrip door Kroatië te maken. Lees snel verder om meer te weten te komen over de mooiste plekken in Kroatië.

Goboony met camper naar kroatie

Osijek

Reis door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije om de mooie stad Osijek te bereiken, gemiddeld zal je hier zo’n 20 uur over doen. Osijek ligt in de regio Slavonië. Deze regio ligt in het noord-oosten van Kroatië en is onderdeel van de Pannonische Vlakte met veel landbouw, mooie natuurparken en oude kastelen. Osijek heeft een rijke geschiedenis, dat zie je onder andere terug in de kathedraal en de kapucijnenkerk in het centrum. Een favoriete bezigheid van de inwoners van Osijek is het maken van een wandeling over de promenade langs de rivier. Hier vind je de beste restaurants in de stad, waar je heerlijke specialiteiten zoals stoofpot met vis, ‘kulen’ worst, herders stoofpot en nog veel meer kunt proeven. Om lekker dichtbij Osijek te overnachten raad ik je aan om te kamperen op de minicamping Suza Baranja, proef ondertussen ook wat lekkere wijn op deze camping! Aan de overkant van de straat wordt namelijk heerlijke wijn gemaakt.

Zagreb

Nadat je Osijek bezocht hebt kun je binnen 3 uur doorreizen naar de levendige stad Zagreb. Zagreb staat bekend als de mooiste advent stad van Europa. De hoofdstad van Kroatië heeft het hele jaar door veel te bieden. Zo kun je er genieten van cultuur, muziek, kunst, gastronomie, het nachtleven, de architectuur en nog veel meer. De stad biedt een mix van Oostenrijk-Hongaarse gebouwen en je kunt er prima wandelen, winkelen, de vele cafés en restaurants uitproberen en nog veel meer. In de zomer is het Jarun meer een populaire plek om te gaan zwemmen en varen. Het meer is een geliefde plek onder de lokale bevolking. Wil je dichtbij het centrum van Zagreb overnachten? Dan raad ik je aan om op de minicamping Zagreb te overnachten. Deze camping ligt ook nog is vlakbij een prachtig meer!

Rijeka

Zagreb achter de rug? De volgende bestemming, Rijeka, ligt op 2 uur afstand van Zagreb. De op twee na grootste stad in Kroatië, Rijeka, is een van de grootste havensteden in het land. Het is ‘the place to be’ tijdens de jaarlijkse carnaval parade (eind januari tot midden maart), omdat het carnavalsfeest in Rijeka het meest kleurrijke is van allemaal. Rijeka heeft ook een beetje een industriële uitstraling, met zijn fabrieken, scheepswerven, olieraffinaderijen en flatgebouwen. Het is een nuchtere stad met een bevolking die de houding van een werkpaard combineert met een mediterraan gevoel van joie de vivre, en met genoeg bezienswaardigheden, kerken en monumenten die de stop de moeite waard maken. Wie de stad bezoekt, zal al snel onder de indruk zijn van de charme, cultuur en het nachtleven van Rijeka. Overnachten in Rijeka? Camping Selce is een leuke camping waarbij je zelfs de keus hebt om met je camper langs de zee te staan.

Zadar

Zadar mag je zeker niet missen tijdens een roadtrip door Kroatië! Rij 3 uurtjes verder vanaf Rijeka en je bent al gearriveerd op deze mooie bestemming. Zadar heeft een oud centrum met Romeinse ruïnes, mooie musea, gezellige bars, restaurants en middeleeuwse kerken. Ook al is de stad erg bekend, toch is het er niet stampvol met toeristen zoals sommige andere toeristische trekpleisters. Bezoekers komen ook naar Zadar voor de mooie stranden en om het Zeeorgel en het ‘Groet aan de Zon’ lichtspel te bewonderen. Dit lichtspel bestaat uit 300 glazen tegels op hetzelfde niveau als de natuurstenen tegels van de boulevard. Onder de glazen tegels liggen zonnemodules die zonlicht omzetten in verlichting voor als het donker is. Met behulp van speciaal geprogrammeerde scenario’s maakt het een prachtig lichtspel in vele kleuren, in het ritme van de golven en op het geluid van het zeeorgel. Je kunt het als het ware vergelijken met een hele mooie discovloer, maar dan veel indrukwekkender. De goede sfeer en het gezellige karakter van de stad maken de trip door deze stad erg bijzonder. Wil je overnachten in Zadar? Camping Zaton Holiday Resort is een hele mooie camping om te staan. De camping ligt aan de langzaam aflopende zeebodem, en de camping staat vol met pijnbomen!

Split

Rij 2 uurtjes vanaf Zadar door naar Split en geniet ondertussen van de reis. Split is de grootste stad aan de Adriatische kust van Kroatië en is een toeristische hotspot met uitstekende verbindingen met heel Europa. Voel de sfeer van ‘pomalo’, zoals het tempo van de lokale bevolking wordt genoemd, gekenmerkt door een leven zonder haast en stress. Split heeft prachtige stranden, nachtclubs en een rijk gastronomisch aanbod. Voeg hier de vele historische monumenten aan toe en je hebt een recept voor een stad waar je zo verliefd op wordt. 5 km van het centrum van Split ligt Camping Stobrec Split, een camping met genoeg schaduw- en zonplekken. Ook ligt de camping naast een zand- en een kiezelstrand. Voor ieder wat wils dus!

Dubrovnik

De laatste bestemming van de roadtrip door Kroatië is zeker niet de minste. Dubrovnik is 3 uurtjes rijden vanaf Split. Dubrovnik maakt veel indruk op haar bezoekers, of ze nu voor de eerste of voor de tiende keer komen. Het prachtige oude centrum met haar beroemde stadsmuren, de hoofdstraat Stradun of het Banje strand, er is zoveel om te zien en te doen. Ben je een Game of Thrones fan? Je kan hier vele filmlocaties opzoeken. Voor een adembenemend uitzicht neem je de kabelbaan naar de Srđ berg. Vanaf de berg kun je over de hele stad, de zee en de eilanden kijken. In Dubrovnik overnachten? Camping Solitudo Sunny Resort is gelegen aan zee en een kiezelstrand. Voor de sportliefhebbers is deze camping ook een aanrader, er zijn namelijk sportieve excursie programma's aanwezig en er is zelfs een fitnessruimte!

Overige tips

In de vakantieperiodes is het natuurlijk drukker op de wegen dan buiten deze periodes. Probeer snelwegen te vermijden wanneer je ziet dat het druk gaat worden op de weg! Neem verder ook een leuke afspeellijst mee op reis om de hele weg leuke muziek te luisteren en zorg voor genoeg lekker eten voor onderweg.

Houd er ook rekening mee dat je in Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije bijvoorbeeld ook tol- dan wel milieuvignetten nodig hebt. Lees er alles over in de volgende artikelen:
- Milieuvignet Duitsland 
Verkeersregels Duitsland
Autobahnvignet Oostenrijk
- Vignet Slowakije
- Tolvignet Hongarije

Om met een camper te reizen naar Kroatië, kun je een camper huren in Nederland om vanaf hier je reis te beginnen. Hou ook vooral rekening met de tolwegen in Kroatië waar je overheen rijdt. Boek snel en streep deze rondreis van je bucketlist af!