Autobahnvignet Oostenrijk 2021

30 augustus 2020 in Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Oostenrijk

Het autobahnvignet voor Oostenrijk in 2021 heb je zeker nodig als je op vakantie gaat naar Oostenrijk, al helemaal als je over de Oostenrijkse snelwegen gaat. In 2021 is het fysieke vignet te koop via bijvoorbeeld ANWB of net voor de Oostenrijkse grens, maar het vignet is ook digitaal beschikbaar.

Goboony autobahnvignet Oostenrijk digitaal vignet 2018

Op vakantie naar Oostenrijk

Voor veel Nederlanders is Oostenrijk een populaire vakantiebestemming. Het is er vaak lekker weer en de natuur is er prachtig. De bergen behoren tot de mooiste van Europa en daarom is Oostenrijk vooral populair bij mensen die houden van outdoor activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling in een van deze 12 gebieden of van een van deze mooie fietstochten? Neem tussendoor een verfrissende duik in een riviertje of meertje en je voelt je weer helemaal goed.

Voor je op vakantie gaat naar Oostenrijk moet je wel even met een aantal dingen rekening houden. Het belangrijkste is het Autobahnvignet. In veel landen worden vignetten gebruikt in milieuzones, maar in Oostenrijk wordt het vignet gebruikt om te laten zien dat je tol hebt betaald. Het is belangrijk dat je al voordat je de grens oversteekt in het bezit moet zijn van een geldig vignet. Heb je dit niet dan riskeer je een boete van ongeveer € 120,-. Het vignet was eerst altijd alleen fysiek verkrijgbaar, maar nu is het vignet ook digitaal beschikbaar. 

Vignet Oostenrijk kopen 

Het vignet voor Oostenrijk kopen kan op verschillende plekken. Het vignet is nu digitaal beschikbaar. De prijs voor een jaarvignet voor auto’s €87,30 en voor motoren €34,70. De vignetten zijn te koop bij de bekende plekken, in Oostenrijk zelf, op weg naar Oostenrijk bij de tankstations dichtbij de grens of in Nederland bij de ANWB. Houd er wel even rekening mee dat het vignet bij de ANWB duurder is dan wanneer je het koopt in Oostenrijk, en het duurt even voor je vignet geldig is (pas 18 dagen na aankoop).

De vignetten zijn te koop voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Het jaarvignet is wel iets langer dan een jaar geldig, namelijk 14 maanden. 

Prijzen voor personenauto’s
– 10 Dagen: 9 euro
– 2 Maanden: 26,20 euro
– Jaar: 87,30 euro

Prijzen voor motoren
– 10 dagen: 5,20 euro
– 2 Maanden: 13,10 euro
– Jaar: 34,70 euro

Digitaal vignet Oostenrijk

Zoals we eerder al benoemden is er tegenwoordig ook een digitaal vignet voor Oostenrijk. Ideaal voor in het digitale tijdperk. Eerder moesten we nog stickers op onze ramen plakken om te bewijzen dat we tol hadden betaald, nu is dat verleden tijd. Via ASFINAG kun je het digitale vignet kopen en ook via autotolvignetten kun je het vignet aanschaffen. De digitale vignetten verschillen in prijs en in geldigheidsduur niet van de fysieke vignetten, maar het plakken is niet langer nodig!

Tps voor het autobahnvignet in Oostenrijk

  1. Zorg ervoor dat je het vignet op de juiste plek plakt. Waar dat is, kun je zien op de achterkant van de verpakking van het vignet. Als je de vignet niet op de juiste plek plakt, riskeer je alsnog een boete omdat de camera's het dan niet kunnen zien. 

  2. Vergeet niet dat je ook op het traject van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Sud een vignet nodig hebt.

  3. Voor sommige wegen in Oostenrijk moet je nog extra tol betalen, over sommige bergpassen bijvoorbeeld. Houd daar rekening mee. Eventueel kun je deze omzeilen door de navigatie op tolwegen vermijden te zetten. Helemaal omzeilen van alle tol is trouwens bijna onmogelijk, ook omdat daar soms op wordt gecontroleerd. Schaf dus in ieder geval een autobahnvignet aan. 

Oostenrijk is niet het enige land waar je tol moet betalen. In deze blog lees je meer over tolwegen in andere Europese landen. Lees alles goed door, al helemaal als je van plan bent om door meerdere landen te reizen. Zo ben je goed voorbereid en kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.