Milieuvignet Duitsland

1 februari 2018 in Tips voor reizigers

Het milieuvignet in Duitsland is iets waar je in veel steden in Duitsland mee te maken krijgt. De zones waarin je hier mee te maken krijgt, heten ook wel umweltzone. Deze zones worden aangegeven met bepaalde borden. Ook je camper moet in deze zones voorzien zijn van een milieuvignet. Hoe het allemaal zit lees je in deze blog.

Welke kleur milieusticker heb ik nodig in Duitsland?

De milieustickers kunnen verschillen van kleur. Dit heeft te maken met hoe vervuilend de campers is. Als de camper te vervuilend is, dan komt deze niet in aanmerking voor een milieuvignet. Op die manier worden die campers ook geweerd uit de steden.
Deze vignets zijn gemakkelijk en op vele manieren aan te vragen. In deze blog nemen we je mee in de manieren waarop dat kan en waar je op moet letten.

Er zijn in Duitsland drie verschillende kleuren milieuvignets, de groene, de gele en de rode. De groene sticker is voor de voertuigen die het minst uitstotend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan campers met een dieselmotor die voorzien zijn van een roetfilter of campers met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger. Met deze groene sticker heb je altijd toegang tot de binnensteden. Met de gele sticker heb je beperkt toegang tot de steden. Als je een gele sticker hebt is het verstandig om vooraf uit te zoeken welke steden niet toegankelijk zijn voor jouw camper. Dit voorkomt een boete. De rode milieustickers worden niet meer geaccepteerd in de milieuzones van Duitsland en worden daarom ook niet meer uitgegeven.

Welke zone mag ik inrijden?

Aan het begin van de milieuzone staat een bord met ‘Umweltzone’. Vaak is dit bord voorzien van een onderbord waar aangegeven staat welke stickers nodig zijn voor deze zone. Zo is het mogelijk dat er in een bepaalde zone alleen toegang is voor voertuigen met een groene sticker. Andere stickers mogen deze zone dan ook niet in. Milieuzones zijn te herkennen aan het bord wat hieronder op de afbeelding staat. Via deze link kun je zien waar je nog meer mag rijden met jouw sticker.

Goboony blog bord

Hoe kom ik aan zo’n milieusticker voor Duitsland?

Een milieusticker voor Duitsland kun je aanvragen in één van de vele ANWB-winkels. De kosten voor deze sticker zijn  € 13,95 exclusief € 2.95 administratiekosten. Belangrijk is dan wel om het kentekenbewijs mee te nemen. De levertijd voor deze sticker via de ANWB bedraagt vijf dagen.

Het milieuvignet is ook online te bestellen via milieusticker.nl of via anwb.nl. Hier bedraagt de levertijd ook vijf werkdagen. Echter zijn de kosten online hoger dan in de winkels, namelijk:  € 18,-.

Een andere handige website om je milieuvignet te bestellen is autotolvignet. Als je bestelt via deze site heb je het vignet binnen 1 a 3 werkdagen in huis. Ook zijn ze telefonisch en via de mail bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 5 voor alle vragen over vignetten, milieustickers en veiligheidsproducten. Houd er wel even rekening mee dat ze geen vignetten leveren voor campers boven 3500 ton. Die dienen namelijk voor bijna alle landen aan de grens geregeld te worden.

De sticker moet, vanaf de bestuurder gezien, rechtsonder aan de binnenkant van de ruit geplakt worden en moet goed zichtbaar zijn. Als je sticker niet meer leesbaar is of je hebt een nieuw kenteken op je camper, dan moet je de sticker vervangen. In alle overige gevallen blijft de sticker gewoon geldig.

Het is wel zo fijn als je deze vignetten of standaard in je camper hebt zitten of voor je huurder regelt als hij aangeeft naar een land te gaan waar je ze nodig hebt. De huurders zullen je service zeker waarderen en het is natuurlijk ook gewoon handig om ze te hebben.