Rijden in Duitsland: over snelheden, regels, tips en weetjes

28 maart 2018 in Tips voor reizigers, Duitsland & Verkeersregels

Deze blog gaat over Rijden in Duitsland en dan met name over de snelheden, regels, tips en weetjes. Want waar veel autoliefhebbers de Duitse Autobahn een prachtige plek vinden om hun auto eens goed te testen, kan dit voor de camperaars onder ons soms juist heel vervelend zijn. Ook is het soms niet helemaal duidelijk waar je nog meer op letten bij het rijden in Duitsland met je camper. Na het lezen van deze blog zal het allemaal een stuk duidelijker zijn!

Goboony rijden Duitsland snelheden regels tips weetjes

Rijden met de camper op de Duitse snelweg

In Duitsland worden door automobilisten soms hoge snelheden opgezocht en vaak razen de dure auto’s je voorbij. Dit kan schrikken zijn als je dit niet gewend bent. Al helemaal omdat wanneer een auto je met hoge snelheid inhaalt, dit voor meer luchtweerstand kan zorgen en jij zo een slinger kunt maken met de camper. Houd hier rekening mee en houd tijdens het rijden altijd twee handen aan het stuur.

Een andere handige tip voor het rijden in Duitsland gaat over de verschillende rijstroken en vooral over welke rijstrook geschikt is voor jou als je in de camper rijdt. Campers zullen geen snelheden boven de 130 gaan halen, daarom is het heel belangrijk om bij het inhalen op de snelheid van de rijbaan te letten waar je wilt invoegen. Er wordt hier soms aanzienlijk harder gereden. Als je dat niet goed gecontroleerd hebt, kan dit leiden tot inschattingsfouten.

Regelgeving voor het rijden in Duitsland

Let voor vertrek ook even op de regelgeving in Duitsland. In Duitsland is het tijdens winterse omstandigheden bijvoorbeeld verplicht om met winterbanden te rijden. Rijd je met zomerbanden, dan heb je kans op een boete van 60 euro. Als je betrokken bent bij een ongeluk en je camper is niet voorzien van winterbanden, dan word je aansprakelijk gesteld voor dit ongeval. Ook zijn er diverse regels over de milieuzones in Duitsland, daarover kun je meer lezen in deze blog over Duitse milieuvignetten. Goed om te weten is dat je voor veel steden in Duitsland een milieusticker nodig hebt. Mocht je een milieusticker voor Duitsland online willen kopen, kijk dan even op autotolvignetten.nl. Houd er ook rekening mee dat er vanaf 2019 nog strengere regels zullen zijn wat betreft milieu. Vanaf juli gaat namelijk het eerste dieselverbod op een Duitse Autobahn in. Tot nu toe gaat het alleen nog om de A40 die dwars door de stad Essen loopt, maar het kan zo maar zo zijn dat er steeds meer steden worden afgesloten voor Diesel voertuigen.

De snelheidsregels in Duitsland zijn erg duidelijk. Binnen de bebouwde kom is de maximaal toegestane snelheid 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dit 100 kilometer per uur, dit is anders dan Nederland. Je mag op veel plekken zo hard rijden als je wilt, maar zorg ervoor dat je dit veilig doet. Snelheden boven de 130 vinden de meeste campers niet zo leuk. Als er wel sprake is van een snelheidsbeperking, dan staat dit duidelijk aangegeven op de borden. In Duitsland is men streng op deze snelheidsbeperkingen en kan het dus goed zijn dat er geflitst wordt. De boetes zijn gelukkig niet hoog, maar het is niet fijn als de verhuurder een bon binnen krijgt die voor jou bedoeld is. Daarbij ben je op vakantie, dus je hebt geen enkele reden tot hard rijden!

Faciliteiten langs de Duitse wegen

Duitsland is echt een autoland en daarom zijn de wegen uitstekend. Er zijn genoeg tankstations langs de weg waar je kunt tanken of even kunt bijkomen onder het genot van een kop koffie. Op de borden langs de weg staan deze duidelijk aangegeven. Ook staat de afstand tot het volgende tankstation aangegeven zodat je kunt bepalen of het handig is om alvast te tanken!

Er zijn genoeg parkeerplaatsen waar je even kunt uitrusten en de benen kunt strekken. Veel van deze parkeerplaatsen zijn voorzien van een gratis toilet, scheelt toch weer wat geld, al zijn ze helaas niet altijd even schoon. Zorg ook dat je altijd een wc rol bij je hebt, maar aangezien je die ook in je camper nodig zult hebben, komt dat vast allemaal goed.

Handige tip

De Duitsers zijn erg trots op hun wegen en daarom worden deze continu verbeterd. Het is dus goed mogelijk dat je tijdens het rijden in Duitsland te maken krijgt met wegwerkzaamheden. Bij deze werkzaamheden is de meest linkerbaan vaak niet breder dan 2 meter. Daarom is het handig om met de camper op de rechterbaan te blijven, ook al wordt hier vaak langzamer gereden. Als je toch wil inhalen, doe dit dan op een plek waar meer ruimte is. Het is zonde om door deze krappe rijbaan een schade aan je camper te krijgen.

Heb je een camper gehuurd bij Goboony en rijd je tijdens je vakantie door Duitsland, houd dan deze tips goed in je achterhoofd. Spreek goed af met de verhuurder hoe het zit met de winterbanden en milieustickers van zijn camper. Zo kom je onderweg niet voor vervelende verrassingen te staan. #LETSGOGERMAN