Alles over het vignet voor Hongarije

25 juli 2018 in Tips voor reizigers, Hongarije & Tolwegen en -vignetten

Ook in Hongarije krijg je te maken met tolwegen. Gelukkig is het betalen niet heel ingewikkeld en hoef je zeker niet in lange rijen voor tolpoortjes staan om contact af te reken. Hoe dat komt? Tol is alleen te betalen met een vignet in Hongarije. 

Goboony vignet Honagrije

Wat is het vignet?

Het vignet in Hongarije wordt ook wel e-vignet of e-matrica genoemd, het vignet is bedoel om tol in Hongarije te betalen. Het is een elektronische vignet dat geregistreerd staat op het kenteken. Je hoeft dus geen sticker meer op je voorruit te plakken. Het vignet geldt voor alle snelwegen, dit zijn alle wegen die worden aangegeven met een M. Sommige snelwegen zijn vrijgesteld van tol, vooral de gedeelten die om een stad leiden. Toch is het aan te raden om ten allen tijden een vignet te kopen. Het is namelijk bijna onmogelijk om de tolwegen te vermijden.

Waar koop je het Vignet? 

Langs de wegen van Hongarije zijn geen tolhokjes te vinden, de tol moet betaald zijn voordat je de snelweg oprijd. Echter, kun je binnen 60 minuten alsnog een vignet kopen, doe je dit niet krijg je een flinke boete toegestuurd. Een vignet is verkrijgbaar bij tankstations, grensovergangen of bij de beheerder van de tolwegen in Hongarije. Verkooppunten voor een Vignet worden aangegeven met borden waar vignette / matrica op staat. Wij adviseren om het Vignet in Hongarije contant af te rekenen met Hongaarse Forinten. Euro’s worden wel geaccepteerd, alleen is het mogelijk dat er hoge wisselkoersen worden gerekend. Daarnaast wordt wisselgeld altijd in Hongaarse Forinten teruggegeven.

Na betaling ontvang je een bonnetje, dit is het betalingsbewijs. Je kenteken wordt geregistreerd in het computersysteem waarna je dus gebruik mag maken van de tolwegen in Hongarije. Bewaar het bonnetje minimaal een jaar na betaling. Mocht er alsnog een boete naar je worden gestuurd, dan geldt het bonnetje als enige bewijs. Controleer voordat je verder rijd ook even of het juiste kenteken op het bonnetje staat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij thuiskomst. Een e-vignet voor Hongarije is ook vooraf online te bestellen via verschillende websites, bijvoorbeeld via autotolvignetten.nl. Zo kun je van tevoren al een vignet regelen voordat jij of je huurders naar Hongarije gaan. 

Kosten van het vignet

De kosten voor een vignet zijn afhankelijk van het voertuig waarin je rijd. In Hongarije vallen campers, ongeacht het gewicht, onder de categorie D2. Je kan kiezen uit een weekvignet, welke in feite 10 dagen geldig is, deze kost 5950 HUF, dit is ongeveer € 18,25. Je mag zelf aangeven op welke dag het vignet geactiveerd wordt, vanaf dan is hij 10 dagen geldig. Het maandvignet is 31 dagen geldig, inclusief de dag van activering. Dit vignet kost 9560 HUF, omgerekend is dit ongeveer € 30,-. Als laatste is er ook nog een jaarvignet welke geldig is van 1 januari tot en met 31 januari in het volgende jaar. Hiervoor betaal je 42.980 HUF, in euro’s is dit € 132,-.

Andere tips

Net zoals in vele andere landen ben je in Hongarije ook verplicht om een aantal voorwerpen in je auto of camper te hebben. In dit land ben je verplicht om onder andere een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben.

Wanneer je het vignet binnen hebt en de verplichte voorwerpen hebt gekocht, ben jij helemaal klaar voor je reis en hoef je je geen zorgen meer te maken over tol in Hongarije. Wil je wat inspiratie voor je reis? Lees dan ‘Ontdek Hongarije met de camper’. Hier vind je een gave camperroute door Hongarije en 5 plekken in Hongarije die je echt gezien moet hebben. Ga je richting Zwitserland? Bekijk dan ook alles over het tolvignet Zwitserland

Wil jij ook met de camper naar Hongarije? Vind en boek dan jouw perfecte camper #LETSGOBOONY

Bekijk aanbod