5 redenen om een roadtrip te maken

20 juni 2019 in Camperroutes en Tips voor reizigers

Een roadtrip is een van de meest bevrijdende dingen die je kunt doen in het leven. Je bepaalt zelf waar je heen wilt, wat je wilt zien en wat je wilt doen. Met een roadtrip creëer je de ideale omstandigheden om elke dag nieuwe dingen te zien en te leren. Het is iets wat je zult moeten ervaren om te begrijpen. 

Goboony redenen roadtrip weg naar bergen

Wat is er zo mooi aan een roadtrip?

Eerst even een uitspraak die iedereen wel kent:

“Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis.”

Of wat dacht je van:

“Een toerist weet niet waar hij is geweest, een reiziger weet niet waar hij heen gaat.”

Oké, die laatste quote ben ik eigenlijk niet zo een fan van. Een reiziger is toch ook gewoon een toerist en een toerist is ook een reiziger. Maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Het gaat om een bepaalde manier van denken. Of beter gezegd; een bepaalde manier van reizen! Want dat bedoelde Paul Theroux met zijn quote over die toerist en die reiziger. De reiziger waar hij het over heeft is iemand die zich graag laat verrassen met nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Iemand die herinneringen verzamelt als souvenirs. Iemand die elke dag op zoek gaat naar iets nieuws. Oftewel: “Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis.”

Daarmee kom ik op de belangrijkste reden waarom ‘de roadtrip’ op je bucketlist zou moeten staan, namelijk de ervaringen en herinneringen die je meeneemt voor de rest van je leven. De reis houdt daarmee dus eigenlijk nooit op. 

Praktische redenen om een roadtrip te maken

Mocht je nu denken: ‘wat een zweverig gezwans allemaal!’ Mijn excuses daarvoor, ik liet me even gaan. Klik nog niet weg, want ik heb ook praktische redenen voor de nuchtere Hollanders onder ons. 

1. Goedkoper dan georganiseerde trips

Zeg je ‘nuchtere Hollander’, dan zeg je natuurlijk ook ‘voordelig’. De roadtrip zelf is namelijk helemaal gratis. Natuurlijk moet je wel rekening houden met brandstof- en verblijfskosten, maar met een kleine aanpassing van je rijstijl en slim zoeken naar overnachtingsplekken kun je zelfs hier geld op besparen. Vervolgens zijn heel veel mooie plekjes in de wereld gewoon gratis te bezoeken en betaal je verder alleen voor je maaltijden. Maak je roadtrip dus zo goedkoop of zo duur als jij zelf wilt. Je hebt zelfs apps die je hierbij kunnen helpen.

2. Zelf je tijden bepalen

Dit is mijn persoonlijk favoriete reden voor een roadtrip en misschien wel de beste manier om echt even te ontstressen van je drukke baan. Op een roadtrip bepaal je alles zelf en ben je nooit afhankelijk van anderen (behalve je reisgezelschap natuurlijk). Er is niemand die je vertelt dat je om 6:00 uur in de ochtend op het vliegveld moet staan om vervolgens 3 uur te wachten voordat je daadwerkelijk vertrekt. Je hoeft nooit te wachten op de bus of de trein. Sta je in de file? Dan rij je lekker binnendoor, want haast heb je toch niet op een roadtrip. Het gaat immers om die reis en niet de bestemming weet je nog! Dat brengt me vervolgens bij de volgende reden.

3. Je ziet veel meer

Eigenlijk raad ik altijd aan om binnendoor te rijden, want je ziet zoveel meer. Ik kom gewoon nog een keer terug op ‘reis, niet bestemming’. Stel je voor: Je rijdt met je meisje/mannetje/maatje/toppertje/wat-dan-ook over een mooie weg door zonnig Frankrijk. The Eagles klinken door de speakers: ‘Take it ea--sy, Take it ea--ea--easy!’. Je gaat die heuvel over en plots zien jullie daar het mooiste en grootste zonnebloemenveld dat jullie ooit gezien hebben. Had je niet binnendoor gereden, dan had je dit prachtplaatje ook niet gevonden. En hé, je bent op roadtrip. Camper langs de kant, wijntje erbij (de bestuurder natuurlijk wel alcoholvrij, want die moet nog rijden) en verzamelen maar die herinnering! 6 jaar later is ‘je meisje’ ‘je vrouw’ geworden en deel je deze herinnering op een blog van Goboony! 

Goboony redenen roadtrip oostenrijk

4. De reis begint wanneer de motor start

Sommigen zouden zelfs beweren dat je reis begint als je boeking definitief is bij Goboony, maar voor dit verhaal ga ik toch even voor die motor!

Niet iedereen vindt het even leuk om tassen in te pakken of de buurman uit te leggen hoe hij de vogels eten moet geven. Zorg dan dat je alles al klaar hebt de dag voor vertrek. Op de dag zelf neem je nog even een lekker frisse douche, poets je tanden, kam je haren en instappen maar! Oh wacht, de telefoonlader! Schaam je niet, die vergeet bijna iedereen. Nog een keer instappen, motor starten en rijden maar! Het is een heerlijk gevoel om van huis weg te rijden in de wetenschap dat daarmee je vakantie officieel is begonnen. Je maakt namelijk een roadtrip, dus zolang je op de weg ben je per definitie op vakantie! 

Een persoonlijke tip: plan van tevoren geen verblijfplaatsen, maar neem je gewoon rustig je tijd en kijk waar het schip strandt. Je hebt dan op het moment van vertrek ook geen bestemming in gedachte waar je denkt dat je aan het eind van de dag moet zijn. Dit versterkt dat gevoel van ‘reis, niet bestemming’ uit die quote waar we de blog mee begonnen. 

5. Je zit niet vast aan een plek, maar het mag wel!

Nou nog een laatste persoonlijke ervaring dan! Ik besloot ooit eens om met ‘mijn meisje’ naar Oostenrijk te gaan. Na twee dagen van kou en regen vonden we dat die bergen best leuk zijn, maar het uitzicht zo tegenvalt als je alleen maar mist hebt. We besloten om onze bergwandelingen voor een andere keer te bewaren en reden door naar het zuiden. Net over de grens vonden we een mooi plekje aan het Gardameer. Daar bleek het echter ontzettend saai te zijn! Is dit nou dat Gardameer waar we zoveel verhalen over horen? Hadden wij even geluk dat we op roadtrip waren, want dezelfde dag nog pakten we onze spullen weer in en reden naar de andere kant van het meer waar het er veel gezelliger uit zag. Daar hebben we uiteindelijk twee van onze mooiste vakantieweken doorgebracht!

Samengevat ben je op een roadtrip dus ontzettend vrij om te gaan waar je wilt. Is het niet naar je zin, dan rij je gewoon naar de volgende plek. Heb je het wel naar je zin, dan blijf je toch! Want ja, ook dat kan tijdens een roadtrip.

Bonusreden

Ik noem het de bonusreden, omdat ik vind dat dit niet de reden is waarom je op roadtrip moet gaan, maar een hele mooie bijkomstigheid is. Je wordt namelijk een beter mens van roadtrippen! Hè, een beter mens van roadtrippen? Ja, een beter mens van roadtrippen. Uit bepaalde studies blijkt namelijk dat je beter met stress om kunt gaan, beter problemen op kan lossen en veel zelfverzekerder wordt. 

Ik zal eerlijk zijn, ik heb de studies nog nooit gelezen. Sterker nog, ik weet niet eens wie die studies hebben gedaan of waar ik ze kan vinden. Ik geloof zeker niet alles wat op het internet staat en al helemaal niet als ze zeggen ‘uit een studie blijkt…’ zonder de bron te vermelden. Wel kon ik me in deze beweringen vinden, simpelweg omdat ik het zelf ervaren heb. 

Goboony redenen roadtrip vrienden

Tot slot

Nog even een korte samenvatting van de redenen waarom je op roadtrip zou moeten gaan:

#0 ‘Reis, niet bestemming’
Je weet wel, die ‘zweverige quotes’ aan het begin van deze blog.

#1 Goedkoper
Je bepaalt zelf hoeveel je wilt uitgeven tijdens je roadtrip.

#2 Je eigen tijden
Je bepaalt zelf je tijden van reizen en daarmee dus ook je eigen tempo. Doe het dus rustig aan en je kunt...

#3 Meer zien
Je hebt meer kans en meer tijd om niet alleen meer te zien, maar ook echt van te kunnen genieten.

#4 Motor starten = vakantie beginnen
Zolang je op de weg bent, ben je per definitie op vakantie. Dat begint dus al thuis voor de deur.

#5 Vrij om te gaan,
en staan waar je wilt. Je bent enkel gebonden aan je campertje en die gaat waar jij gaat.

De bonusreden!
Je wordt er een beter mens van?!

Ook deze blog was een kleine roadtrip met enkele zijweggetjes naar een paar andere leuke blogs van ons. Zo verwees ik naar handige apps, muziek voor je roadtrip en tassen inpakken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan eten voor onderweg of een to-do lijst voor campervakanties. En kijk ook eens bij onze camperreizen door Europa en roadtrips door Europa. Wil je na het lezen van deze blog vandaag nog je vakantie beginnen met die definitieve boeking, zoek dan snel camper via Goboony of ga bijvoorbeeld voor een buscamper!

Vooruit, nog een laatste quote van diezelfde meneer aan het begin van deze blog. 

“Travel is glamorous only in retrospect.”

Denk daar maar eens over na!