Ontdek Gelderland met de camper

20 oktober 2019 in Bestemmingen en Nederland

Nederland is heel erg veelzijdig als het gaat om vakantiebestemmingen. Vooral in een camper is er heel veel te doen. Eerder tipten we je bijvoorbeeld al over camper bestemming Noord-Holland en mooie camperroutes verspreid over Nederland. In deze blog vind je de leukste tips voor Gelderland, een provincie die enorm veel te bieden heeft.

# Doornenburg

Doornenburg maakt deel uit van de gemeente Lingenwaard en huist nog geen 3000 inwoners. Het dorp ligt op de splitsing van rivier de Rijn, het Pannerdensch Kanaal en de Waal. Waarom je naar Doornenburg gaat? Om Kasteel Doornenburg te bezoeken natuurlijk! Het kasteel heeft een ruime parkeerplaats en is dus ideaal voor je camper. Tevens is het een prachtige locatie voor een fotosessie (met je camper). Deze kan je bijvoorbeeld op de Goboony site by je listing plaatsen of met ons delen via Facebook. Ga mee met een rondleiding door het 13e eeuwse kasteel of bezoek de expositie. De binnenplaats van het kasteel is vrij toegankelijk. Bekijk hier de juiste openingstijden van het kasteel. Fun fact: in 1968 werd hier de televisie serie ‘Floris’ met Rutger Hauer opgenomen! 

Ook een aanrader is om het naastgelegen Fort Pannerden te bezoeken. Op een camperritje van 5 minuten kun je dit 19e eeuwse Fort vinden. Na een flinke renovatie is deze opnieuw geopend in april (2016). In het Fort kun je bijvoorbeeld mee gaan op expeditie, een “real life” game spelen, op pad gaan met een gids of een kijkje nemen in het soldaten museum. Kijk hier voor de juiste openingstijden van Fort Pannerden.

Op vakantie met de camper in Gelderland

# Oosterbeek

Wanneer je interesse ligt bij de Nederlandse geschiedenis en/of de Tweede Wereldoorlog, dan raden wij je aan om naar Oosterbeek te gaan. Tijdens de Slag om Arnhem werd ongeveer het gehele beneden-dorp van Oosterbeek verwoest. Toen deed de Oude Kerk dienst als verbandpost voor de geallieerde troepen, en Hotel Hartenstein was tijdens deze slag het hoofdkwartier van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie. Neem ook een kijkje in het Airborne Museum ‘Hartenstein’. Deze is dagelijks geopend en gaat over de Slag om Arnhem in september 1944.

Wil je nog meer historische locaties bezoeken die met de Slag om Arnhem te maken hebben? Rij dan naar Hotel de Wereld in Wageningen (Hier werd de capitulatieovereenkomst getekend door de bevelhebber van de Duitse troepen in Nederland) of neem een kijkje bij de John Frostbrug in Arnhem. Het verhaal van de brug en haar functie tijdens de Tweede Wereldoorlog is zelfs verfilmd! Helaas is er na de oorlog veel veranderd aan de omgeving rondom de brug waardoor de film “A Bridge Too Far” in Deventer werd opgenomen.

Op vakantie met de camper in Gelderland bezoek Arnhem

# Radio Kootwijk

Onder de rook van Apeldoorn, in het midden van de Veluwe ligt Radio Kootwijk. Vanaf 1923 was het hier mogelijk om vanuit Nederland te bellen met Nederlands-Indië. Destijds ‘een wonder van moderne techniek’. Koningin Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de legendarische woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’. Het bijzondere gebouw heeft zeker een ‘wauw factor’. Helaas is het niet altijd toegankelijk voor publiek maar regelmatig organiseert Radio Kootwijk activiteiten die te maken hebben met het zendverleden, het unieke gebouw, en de natuur er omheen. Check hier de actuele agenda van Radio Kootwijk. Wederom een mooie foto locatie!

Op vakantie met de camper in Gelderland bezoek Radio Kootwijk

# Het middelpunt van Nederland

Het geografisch midden van Nederland ligt op 51 meter boven NAP, op de top van een heuvel in een bos in Lunteren! Eerlijk is eerlijk, er valt niet veel te zien op deze plek: Een lindeboom met een bankje en een paar grote stenen markeren de locatie. De plek ligt op de Koepel (of Lindeboomsberg), een heuvel in het Luntersche Buurtbosch in de bossen bij Lunteren op de Veluwe. Wél een mooie plek om naar toe te wandelen op een mooie dag. Kijk bijvoorbeeld op deze site wandelroutes op de Veluwe (variërend van 2,4 km tot ruim 13 km).

Het zwaartepunt van Nederland ligt ook in de buurt. In Putten bij de kruising Peppelerweg en de Oude Prinsenwegom precies te zijn. Ook hier valt misschien niet veel te zien (een enorme steen met een grote ring markeert het punt) maar de omgeving maakt dat goed. De heide, bossen, randmeren en polders zorgen voor een afwisselend decor waar je uren kan wandelen en fietsen. Lunteren en Putten zijn ook leuk om te bezoeken wanneer je niet staat te springen om naar het middelpunt en het zwaartepunt van Nederland te gaan. In de dorpjes zelf valt ook genoeg te zien zoals (oorlogs-) monumenten, gezellige winkeltjes en verschillende thema dagen.

Het middel- en hoogtepunt van Nederland zijn erg leuk om even met je camper langs op te rijden! Toch leuk om te  kunnen zeggen dat je ze hebt bezocht. ;)

Op vakantie met de camper in Gelderland bezoek de Veluwe

# Harderwijk

Harderwijk is een Hanze- en vestingstad aan de rand van de Veluwe en grenst aan het Veluwemeer. Sinds 1969 kent de binnenstad van Harderwijk een beschermd stadsgezicht. Dit betekend dat de stad vol staat met karakteristieke oude gebouwen en zo’n honderd monumenten. Slenter lekker door het oude centrum, eet een visje in de haven of bezoek het Dolfinarium. ‘s Avonds een plek voor je camper vinden is geen probleem. Parkeer ‘m bijvoorbeeld midden in de natuur, op een boswachter camping in het plaatsje Drie.

Wanneer je nog een andere plek in de buurt wil verkennen, en het weer staat het toe, bezoek dan de kijktuinen in Nunspeet. Trek je schoenen uit en wandel via het blotenvoetenpad naar het maisdoolhof om daar heerlijk te dwalen en verdwalen. Dat zal niet moeilijk zijn in dit bijna vier voetbalvelden grote doolhof.

Op vakantie met de camper in GelderlandDus, waar wacht je op? #LETSGOBOONY en veel plezier.

Bekijk aanbod