Top 5 campings in Nederland om te kamperen in de herfst

14 september 2018 in Bestemmingen

Herfst.. Ik noem het liever indian summer, want herfst hoeft helemaal niet gelijk te staan aan regen en kou. Vroeger ging ik zelf altijd met mijn ouders in de herfst op vakantie en eigenlijk hebben we maar een vakantie regen gehad, voor de rest herinner ik me mooie zonnige dagen in het bos. Nu ik helemaal into camperen ben, ben ik ook helemaal enthousiast over camperen in de herfst. Je bent lekker in de natuur, maar kunt ‘s avonds wel knus binnen zitten. Heerlijk! Deze campings in Nederland zijn ook nog eens helemaal herfstproof.

Goboony campings Nederland herfst

# 1 Het Bos Roept! - Slootdorp, Noord-Holland

Camping Het Bos Roept is een verrassende kampeergelegenheid tussen bomen, struikgewas en natuurlijke bosbewoners. Het is een bijzondere locatie waarbij een gevoel van rust en vrijheid voorop staat. Wie je ook bent en hoe je ook het liefst kampeert, iedereen is welkom (zelfs boten) en je mag overal staan, want overal zijn stroompunten. Extra bijzonder is dat Het Bos Roept altijd open is, dus of je nu houdt van kamperen in de zomer of juist midden in de natuur wilt zijn in de herfst of winter, je bent altijd welkom. Een groot pluspunt vind ik dat je gewoon een fikkie mag stoken en mag koken op vuur. Dat kan in de vuurhut of op je eigen plek, maar neem dan wel even een vuurschaal mee of leen er een. Niks knusser dan op een frisse herfst avond samen te kruipen bij een kampvuurtje, toch? Ook pluspunten voor het feit dat Het Bos Roept zich laat leiden door de natuur. Ze vangen het hemelwater op, gebruiken zonneboilers om water te warmen (zonne-energie) en passen duurzaam materiaal toe dat ook weer geschikt is voor hergebruik. Alles is bio-based.

Je leest het al, de camping is een beleving op zich, maar ook in de omgeving is van alles te doen. Daar kunnen de eigenaren Sasja en Gidus je alles over vertellen. Aanrader!

# 2 De Goede Weide Recreatie - Oude Willem, Drenthe

Als wij dan vroeger op vakantie gingen in de herfst, gingen we vaak naar Drenthe. Daarom hoort er in dit lijstje natuurlijk een camping in Drenthe thuis. Alleen al de geur die er hangt en de kleuren die je ziet van het herfstbos, geven me een instant vakantiegevoel.

De Goede Weide Recreatie ligt in Oude Willem en dat ligt weer midden in het Drents-Friese Wold. De camping is van oorsprong een boerencamping en er is nog steeds kleinvee aanwezig op de dierenweide om het gevoel helemaal af te maken. De eigenaren van de camping, Aly en Alco, zijn zelf heel enthousiast over het Drents-Friese Wold en zullen je zeker veel informatie geven. Geniet van het mooie natuurgebied rondom de camping of stap op de fiets richting het bos en dompel je helemaal onder in de herfst! De camping zelf is ook top! Er zijn praktische zaken als luxe verwarmd sanitair (wel zo fijn in de herfst), een wasdroger- en machine en Wi-Fi. Voor de kinderen zijn er, naast de dierenweide, een speeltuin en een trampoline.

Goboony campings Nederland herfst

# 3 Streekpark Klein Oisterwijk - Oisterwijk, Noord-Brabant

Het Streekpark Klein Oisterwijk is al in 1967 opgericht en daarna altijd binnen de familie van de huidige eigenaar gebleven. De huidige eigenaar, Ernst Jonkers, heeft nog heel wat obstakels moeten overwinnen om de camping zo te maken zoals ie nu is, maar is altijd positief gebleven. Ik weet zeker dat dat heeft bijgedragen aan het succes van deze camping waar natuur- en streekbeleving voorop staat.

De camping is van alle gemakken voorzien en verder is er op het terrein van alles te beleven. Zo is er een streekwinkel die ook als informatiecentrum fungeert, zijn er twee restaurants op het terrein en is er eigenlijk zoveel te zien en doen in en rondom het streekpark dat het teveel is om op te noemen. Ik zou zeggen, neem vooral eens een kijkje op de website van het Streekpark en kijk zelf waarom je deze herfst hier naar toe moet. Bonustip: Het streekpark is ook niet ver van de Efteling dat vanaf 12 november extra sprookjesachtig is tijdens de Winter Efteling.

# 4 Camping de Duinpan – Noordwijk, Zuid-Holland

Ikzelf ga in de herfst altijd het liefst het bos in, maar het is natuurlijk ook heerlijk om tijdens je vakantie uit te waaien aan zee. Camping de Duinpan in Noordwijk is dan een ideale camping. De knusse camping ligt aan de voet van de duinen en aan de andere kant van de duinenrij ligt het 13 kilometer lange strand met de Noordzee, waar je een heerlijk lange strandwandeling kunt maken. Je kunt ook lekker fietsen door de duinen en wil je toch ook nog even het bos in? Dat kan in het bosrijke natuurgebied van Staatsbosbeheer dat in de buurt ligt. Ook leuk zijn de vele evenementen in Noordwijk en omgeving. Aan het einde van de dag plof je lekker ergens neer op een verwarmd terras. En laten we eerlijk zijn, jullie hebben toch ook alweer zin in een grote mok warme chocolademelk met slagroom? Dat smaakt mij in ieder geval een stuk beter op een wat koudere dag.

De camping is ook helemaal klaar voor de herfst en daarna de winter. Het toiletgebouw is verwarmd en er is altijd een broodjesservice. Verder heeft De Duinpan wireless internet, een antennesysteem en fietsverhuur. Iedere plaats heeft een eigen elektra-aansluiting van 16 ampère, wat wil je nog meer?

Goboony campings Nederland herfst

5 Camping de Pampel - Hoenderloo, Gelderland

Camping de Pampel ligt aan de rand van Hoenderloo, midden in de natuur, maar ook dichtbij steden als Apeldoorn en Arnhem. Vanaf de camping stap je zo de Veluwe op, en die is nou eenmaal vet mooi in de herfst! Alleen al de kleuren van de bomen zijn prachtig en daarnaast zijn wilde dieren veel makkelijker te spotten. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd en mocht het toch eens regen dan duik je gewoon het Kröller-Müller Museum in.

Even geen zin in natuur? Duik het overdekte zwembad van de camping in met je kinderen, maak een cultureel uitstapje naar Apeldoorn of Arnhem of vraag op de camping naar andere activiteiten in de omgeving. Vergeet trouwens ook niet te genieten van de camping zelf. Er zijn allerlei verschillende kampeerplaatsen. Zelfs plaatsen met privé sanitair!

# Extra tip: Natuurkampeerterreinen

Ik ben zelf ook enorm fan van natuurkampeerterreinen. Er zijn best een aantal terreinen open in de herfst. Kijk op de website bij de terreinzoeker naar welke terreinen in de herfst nog open zijn. Hier kun je dan ook kiezen voor de terreinen waar campers zijn toegestaan. De meeste terreinen die toegang bieden aan campers en open zijn in de herfst, zullen dus niet alleen in de zomer maar ook in de herfst geschikt zijn voor je camper. Mocht je het toch even willen checken? Neem dan even contact op met de eigenaar van het terrein. Je wilt natuurlijk niet een grasveld kapot rijden met je camper. Leuke terreinen zijn bijvoorbeeld de Zanderdennen, de Amstelkade en ‘t Veerse Gat.

Goboony campings Nederland herfst

Overigens nog een leuk weetje: Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat Nederlandse campings in de eerste helft van 2018 1,6 miljoen campinggasten mochten begroeten. In vergelijking met vorig jaar is dat een groei van 7,5%! Doen jullie mee om deze groei door te zetten in de tweede helft van het jaar? Laat me het vooral ook even weten als jij nog een camping in dit lijstje mist!