Ontdek Europa’s mooiste wildplukroutes met de camper

22 augustus 2023 in Voor reizigers en Camperroutes

Ontdek de verborgen natuurschatten van Europa: weelderige bossen, kleurrijke velden en bergachtige landschappen. En hoe kun je hier beter van genieten dan door de natuur zelf te proeven? Stel je voor: een ontbijt voor je camper met vers geplukt fruit en ‘s avonds sappige champignons van de barbecue, rechtstreeks uit het bos. Ontdek Europa’s mooiste wildplukroutes met de camper! 
Goboony Europa's mooiste wildplukroutes met de camper

Europa’s mooiste wildplukroutes met de camper

  1. Lapland, Zweden

In Zweden zijn de mensen over het algemeen erg begaan met de natuur. Dat merk je niet alleen aan het feit dat het bijna overal schoon en opgeruimd is, maar ook omdat het in Zweden de normaalste zaak van de wereld is om het bos in te trekken om te wildplukken. Dat komt door het allemansrecht, wat ook wildkamperen mogelijk maakt. De Zweedse bossen zijn een waar groente- en fruit paradijs: blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bosbessen, bergvenkel, cantharellen en paddenstoelen vind je hier in overvloed. Vergeet niet om te genieten van het schouwspel van de middernachtzon tijdens de zomermaanden!

De natuur, de toffe steden en de eindeloze mogelijkheden maken Zweden een ultiem camperland. In deze blog hebben we drie routes voor je uitgestippeld voor wanneer je met de camper naar Zweden gaat. 

  1. Nationaal Park Peak District, Verenigd Koninkrijk

Nationaal Park Peak District is tijdens de herfstmaanden, en met name in oktober, een ware goudmijn. Je vindt hier namelijk een enorm scala aan paddenstoelen tussen de bomen! Wees wel gewaarschuwd: als beginnend wildplukker kun je beter niet in het wilde weg paddenstoelen gaan plukken. Gelukkig kun je hier verschillende wandelingen onder begeleiding van een gids maken die je meer kan vertellen over welke paddenstoelen eetbaar zijn, en dus geplukt mogen worden, en welke je beter kunt laten zitten. Wil je het op safe spelen? Dan zit je altijd goed met wilde munt die je hier ook in grote getalen kunt plukken. 

Wil je je bezoek aan het Nationaal Park Peak District combineren met een mooie roadtrip door Groot-Brittannië? Bekijk dan onze tips voor de langste camperreis van Groot-Brittannië: van noord naar zuid. Je komt dan langs de meest schitterende landschappen waar het land om bekend staat, van de glooiende Engelse heuvels tot het mysterieuze meer van Loch Ness.
Goboony Europa's mooiste wildplukroutes met de camper

  1. De Ardennen, Frankrijk

Laat de herfstmaanden je verleiden om de betoverende Franse Ardennen te verkennen. Hier kun je lekker ontspannen en genieten van de natuur op haar mooist! Of je nu kiest voor een kort weekendje weg of iets langer op pad wilt; je zult je in deze bosrijke omgeving niet snel vervelen. In de bossen tref je een schat aan eetbare wilde planten, geurige vlierbloesems en geneeskrachtige kruiden die je kunt gebruiken om smaakvolle kruidenthee te brouwen. Voel de verbinding met de prachtige natuur om je heen op slechts een paar uur rijden! 

In deze blogs geven we je een aantal leuke tips voor bestemmingen die je zeker moet bezoeken als je met de camper naar de Ardennen gaat. 

  1. Toscane, Italië 

Trek met een camper door het betoverende landschap van Italië, met zijn glooiende heuvels en wijn- en olijfgaarden. Parkeer de camper te midden van dit prachtige gebied en ontdek wilde asperges, truffels en aromatische kruiden zoals rozemarijn en tijm. Deze ingrediënten vormen de basis van de beroemde Toscaanse keuken die je naar de keuken van je eigen camper kunt halen! 

Bezoek ook de historische steden Florence en Pisa. Waar je dan kunt overnachten? Verblijf op een van deze campings uit de top 10 campings in Toscane
Goboony Europa's mooiste wildplukroutes met de camper

  1. Veluwe, Nederland

Ook dichtbij huis liggen verschillende plukzones en plukroutes voor het grijpen. Wat nog verrassender is: in 2002 is er in Nederland een nieuwe Flora- en faunawet aangenomen die wildplukken gedoogt. En als je denkt dat er in Nederland niet veel te vinden is, heb je het flink mis. Vooral op de Veluwe wachten uitgestrekte bossen en open heidevelden op je, boordevol met de meest smaakvolle ingrediënten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de pittige mierikswortel of de paarse bloemen van de veldsalie. Maak limonadesiroop van paardenbloemen, zet een kop thee met gedroogde lindebloesem, pluk walnoten uit de bomen, maak pesto met Nederlandse oregano en daslook of voeg een vleugje vrolijkheid aan je salade toe met geplukte madeliefjes. 

Onderdeel van de Veluwe zijn de twee nationale parken, Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom. Daarnaast vind je nog tal van andere natuurgebieden tussen Zwolle, Harderwijk, Ede, Wageningen, Arnhem en Apeldoorn. Zo. Veel. Te. Ontdekken! Geen zorgen, wij nemen je mee naar de mooiste plekjes op de Veluwe

Het verkennen van Europa’s wildplukroutes met een camper is een onvergetelijke manier om te genieten van de overvloedige rijkdom die de natuur te bieden heeft. Met respect voor de natuur en de lokale regelgeving kun je niet alleen genieten van heerlijke maaltijden, maar ook een diepere connectie met de natuur om je heen ervaren tijdens je camperreis. Waar wacht je nog op!