Coronavirus: Veilig en flexibel reizen met een camper en meer. Lees alles over COVID-19. Lees meer

Milieuzones in Nederland

3 december 2018 in Tips voor reizigers, Nederland & Milieuzones en -vignetten

Samen met je familie, vrienden of partner ga je lekker een dagje op stap naar een grote stad in Nederland. Dan krijg je even later een boete van 95 euro binnen, je hebt in een milieuzone gereden! Je mocht in dit gebied helemaal niet met de camper rijden. Om verrassingen na afloop van je reis te voorkomen heb ik deze blog geschreven met informatie en handige tips over milieuzones in Nederland.

Goboony-milieuzones-Utrecht

Wat is een milieuzone?

In verschillende steden in Europa zijn milieuzones ingesteld. De zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit van steden te verbeteren. Die regels gelden in heel Europa, maar ieder land heeft wel weer zijn eigen regels en stickers. Vaak komt het er op neer dat je met heel vervuilende voertuigen de zone niet in mag. Helaas vallen campers hier vaak onder, vooral diesels van voor 2001.

Nederland heeft ook zulke zones in de centra van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Arnhem. Omdat de boetes hoog op kunnen lopen als je toch zo’n zone inrijdt met een voertuig die er niet in mag, heb ik alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Milieuzone Utrecht

Utrecht barst van de fijne restaurants, leuke winkeltjes en bijzondere plekken die je gezien moet hebben. Je kan ontzettend goed shoppen in Utrecht, en de terrasjes zijn super gezellig om een kop koffie te drinken. Leuk uitje dus, maar wat als je nou een voertuig hebt die Utrecht niet in mag? De milieuzone in Utrecht geldt voor dieselvoertuigen van voor januari 2001. De milieuzone van Utrecht omvat de gehele binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen.

Je kan je kenteken checken op de site van Utrecht.

Milieuzone Arnhem

Arnhem heeft vanaf januari 2019 ook te maken met een milieuzone, en nog wel de strengste van alle milieuzones in Nederland tot nu toe! De zone valt in de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein. De zone geldt voor diesel personenauto’s van voor 2004. Dieselvoertuigen van voor 2006 mogen alleen daar rijden als ze voldoen aan Europese eisen. Met deze strengere normen gaat Arnhem een stapje verder dan de andere steden. Overigens krijg je tot en met maart nog alleen een waarschuwing, vanaf april krijg je een boete van €230 als je de zone toch inrijdt.

Milieuzone Rotterdam

Niet alleen de enorme haven van Nieuwe Maasstad Rotterdam is de moeite van het bezichtigen waard, maar ook De Markthal vol culinaire hoogstandjes is hot. Helaas moet je voor een bezoekje aan Rotterdam ook de nodige voorbereiding treffen. Sinds 1 januari 2016 geldt er in Rotterdam een milieuzone. Deze milieuzone geldt voor dieselvoertuigen van voor januari 2001 en benzinevoertuigen van voor juli 1992. De milieuzone ligt in het centrum en het noorden van de stad, tussen de A20 en de A16, de Nieuwe Maas en de S114. De drie oeververbindingen Maastunnel, Erasmusbrug en Willemsbrug (inclusief Noordereiland) liggen ook in de milieuzone. Je kan je kenteken checken om te controleren of je voertuig hieronder valt.

Milieuzone Amsterdam

Ook in Amsterdam hebben ze een milieuzone. Deze geldt in principe niet voor personenauto's, dus ook niet voor campers, die geregistreerd zijn als M1. Is je camper geregistreerd als N1, dus een bestelbus bijvoorbeeld, dan mag het niet. Dit kun je checken door op de achterkant van je kentekenbewijs te kijken bij 'voertuigcategorie'. Dit geeft je een duidelijker inzicht dan de kentekencheck op internet, die klopt namelijk niet altijd. 

Tips

Woon je in een van deze steden en je hebt een eigen camper? Dan kan je soms geluk hebben. In sommige gevallen kun je namelijk een ontheffing aanvragen op de site van de gemeente zodat je als uitzondering toch nog met je eigen camper naar je huis kunt rijden! 

Wil je graag met de camper naar een van deze steden? Huur dan een camper en kijk ondertussen waar je in de buurt wilt overnachten. Je kan ook meteen een reisje maken via de mooiste camperroutes van Nederland om vervolgens te overnachten op gratis camperplaatsen in Nederland.

Bekijk aanbod