Met de camper naar Texel

2 april 2019 in Bestemmingen en Nederland

Texel is het grootste waddeneiland van Nederland. Er is een enorme verscheidenheid aan natuur en er is natuurlijk een reden dat het eiland voor het grootste deel een nationaal park is. Texel zit vol sfeer, wanneer je met de camper naar Texel gaat ben je dus verzekerd van veel plezier. Deze blog is geschreven zodat je precies weet waar je de leukste plekjes op Texel kan spotten.

Goboony met de camper naar Texel camper aan de kust

Waarom met de camper naar Texel?

Met ongeveer 170 km2 is Texel het grootste Nederlandse waddeneiland, maar is het toch klein genoeg om lekker te voet of op de fiets te kunnen verkennen. Als je met de camper naar Texel gaat beschik je over de ideale mobiele standplaats om zo het hele eiland te bezichtigen. 

Hoe kom ik op Texel?

Om op Texel te komen neem je vanaf Den Helder de veerboot naar het eiland. De prijs voor de overtocht is afhankelijk van het formaat van je camper. Heb je een kleine buscamper van minder dan 6,5 meter, dan val je onder personenauto en kost een retour € 37,- (heenreis op vrijdag t/m maandag) of € 25,- (heenreis op dinsdag t/m donderdag). Heb je een camper die langer is dan 6,5 meter, dan betaal je € 7,80 (vrij-ma) of € 5,80 (di-do) per strekkende meter van je camper. Voor een camper van 8 meter betaal je dus € 62,40 of € 46,40. 

Kijk voor meer informatie over vertrektijden en het kopen van tickets op de website van TESO

Wat te doen op Texel?

Texel is ideaal om in eigen land er even lekker uit te zijn. Er is genoeg te doen om een hele vakantie te vullen met leuke wandelingen, lange fietstochten en gezellige dagjes uit. Lees hieronder over wat er is te doen op Texel.

Lekker wandelen door Nationaal Park Duinen van Texel

Dit prachtige natuurgebied strekt over de hele westkant van het eiland en is ideaal om lekker uit te waaien met een wandeling. Dit afwisselende landschap kenmerkt zich met duinen, bossen, heidevelden, kwelders en natuurlijk lange stukken strand. Je kunt deze landschappen verkennen via een van de vele wandelpaden die zijn aangegeven met gekleurde wandelpaaltjes. Gele paden zijn doorgaande paden. Als je een blauw pad volgt kom je weer terug op de plek van vertrek. De groene paaltjes geven een rustgebied aan die alleen toegankelijk zijn van augustus t/m februari en natuurpaden worden aangegeven met rode paaltjes. 

Liever op de fiets door Nationaal Park Duinen van Texel?

Ben je iets slechter te been of hou je niet zo van wandelen, dan is het Nationaal Park ook goed te verkennen op de fiets. Met 140 kilometer fietspad zul je niet snel uitgefietst zijn. Ook de fietsroutes zijn goed aangegeven met fietsknooppunten. Deze bevinden zich door heel Texel, dus ook buiten het Nationaal Park. Via VVV Texel is het mogelijk om een fietsknooppuntenkaart te kopen. 

Goboony met de camper naar Texel zeehond

Leer alles over het waddengebied bij Ecomare

Wil je ook nog iets opsteken over dit prachtige gebied en de Wadden- en Noordzee? Of zoek je gewoon een leuk dagje uit? Ga dan langs bij Ecomare midden het het Nationaal Park. In dit natuurmuseum leer je alles over de natuurgebieden rondom Texel en natuurlijk over Texel zelf. Je kunt er zelfs zeehonden en bruinvissen bewonderen, maar ook vogels en insecten hebben een plekje gekregen in dit centrum. Ontzettend interessant voor zowel jong als minder jong. 

Spot zeehonden tijdens een zeehondentocht

Wil je de zeehonden liever in hun natuurlijke habitat bewonderen, stap dan aan boord van een van de boten die leuke rondtochten aanbieden rondom het eiland. Op de zandplaten zijn twee soorten zeehonden te vinden. De gewone zeehond is te herkennen aan de donkere vlekken op zijn grijze, donkerbruine of zwarte vacht. De grijze zeehond is iets groter en heeft een rechte snuit. Denk jij dat je ze kan herkennen tijdens een zeehondentocht?

De vuurtoren: Texels icoon

Op het noordelijkste puntje van Texel staat een waar Texels icoon. De vuurtoren van Texel heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Texel en was een onderdeel van de Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toren doet nu naast zijn nachtelijke taak als vuurtoren dus ook dienst als museum, maar alleen het uitzicht is al een bezoekje waard.

Goboony met de camper naar Texel vuurtoren

Het “boeiendste” museum van Texel

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in Texels staat bomvol leuke strandvondsten. Al 75 jaar worden hier verhalen en vondsten verzameld en kun je alles leren over de wereld van strandjutten en reddingsacties. Ook het buitenterrein staat vol met bijzondere voorwerpen. Flora is dan ook het grootste juttersmuseum ter wereld. Voor de kleintjes onder ons maakt de grote speeltuin dit dagje uit helemaal af.

Zelf je fruit plukken in de Zelfpluktuin

De naam zegt het al; in de Zelfpluktuin kun je zelf je fruit plukken. Je leert hier alles over wat er komt kijken bij het het telen van fruit. Als beloning mag je natuurlijk je zelf geplukte fruit lekker proeven. In het winkeltje vind je lekkere producten afkomstig van het fruit zoals jam, sap en siroop. Hoewel het afhankelijk van het seizoen is wat er te plukken is, is een bezoek aan de Zelfpluktuin sowieso een leuke en leerzame ervaring.

Ambachten op Landgoed de Bonte Belevenis

Op dit ontzettend leuke landgoed kun je van alles doen, leren en ervaren. In de zomer kun je lekker door de tuin lopen en van de leuke dieren die hier rondlopen genieten. Ben je liever actief bezig, koop dan een Ambacht-Strippenkaart en leer bijvoorbeeld je eigen brood te bakken of je eigen bier te brouwen. Verder wordt hier ook whiskey gestookt en zeepjes en kaarsen gemaakt. Voor ieder wat wils, dus ook ideaal voor een dagje uit met de hele familie. 

Camperplaatsen op Texel

Texel is een populaire bestemming onder camperaars, dus houd er in het hoogseizoen rekening mee dat het handig is om vooraf een plekje te reserveren. Enkele goede camperplaatsen zijn te vinden op:

Geen camper, maar wel naar Texel?

Ook als je geen camper hebt is het mogelijk om met een leuk huisje op wielen naar Texel te gaan. Je huurt een camper namelijk supereenvoudig via Goboony! 

Tip: ga ook eens naar Terschelling met de camper!