Met de camper naar Terschelling

12 april 2019 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Terschelling is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt om met de camper heen te gaan. Maar ondanks dat je er geen dagen lang kunt blijven rondrijden is het wel een ideale plek om even helemaal tot rust te komen.

Waarom met de camper naar Terschelling?

Na Texel is Terschelling het grootste waddeneiland van Nederland. Terschelling is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer breed en je vindt er meer dan 350 kilometer aan wandel- en fietspaden. Ik heb zelf een aantal zomers op Terschelling gewerkt en toen al vond ik Terschelling een van de beste plekken om op vakantie te gaan. Het strand, de natuur, het Wad de knusse dorpjes waar je lekker uit eten kunt gaan of een juttersbitter kunt drinken in de kroeg. Ik ben er gek op. Zodra je met de veerboot ergens midden op de waddenzee bent en op het dek met je neus in de zilte zeeluchte staat, valt elk beetje spanning van je schouders.

Let bij het boeken van de boot even op de lengte van je camper. Op de site van Rederij Doeksen kun je die bij het reserveren aangeven, maar wanneer je camper langer dan zes meter is moet je even telefonisch contact opnemen.

Goboony met de camper naar Terschelling

Wat te doen op Terschelling?

Op Terschelling is ontzettend veel te doen. Hieronder vind je allerlei informatie op een rijtje. Mocht je meer informatie willen? Kijk dan even bij VVV Terschelling of op WADtodo.

1. Met kinderen

Terschelling is de ideale vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Er zijn hele gave dingen te doen als surfen, blokarten en kanoën in de branding, maar ze kunnen ook lekker ravotten op het strand of in het bos. Neem je kinderen mee naar het Natuurmuseum en Zeeaquarium Terschelling. Ze zullen hun ogen uitkijken bij het 60.000 liter grote aquarium. Ze kunnen er ook roggen aaien, een puzzeltocht maken en zeehonden spotten. Bedenk in het Wrakkenmuseum stoere verhalen bij alle verschillende vondsten, ga mee sleepnetvissen of leer alles over het leven op de boerderij bij kinderboerderij/landbouwmuseum het Hooivak. Ook tof is de eco-safari. Tijdens deze safari ga je in stoere terreinwagens over het eiland en leer je van alles over de natuur (ook heel leuk voor ouders). Verder is er nog het klimbos Klimdaris, waar je drie verschillende routes door de toppen van de bomen af kunt leggen. Voor kinderen van 3 t/m 6 jaar is er het kabouterpad van Staatsbosbeheer.

Goboony met de camper naar Terschelling kinderen

2. Natuur en excursies

De natuur op Terschelling is prachtig. Het strand is een van de grootste stranden van Europa, de duinen lopen naadloos over in het bos en op het wad gebeuren allerlei bijzondere dingen. Beide zijkanten van het eiland zijn natuurgebied, in het westen vind je de Noordvaarder en in het oosten de Boschplaat. Met Staatsbosbeheer kun je met met kano’s op zoek naar de Big Five rondom de Noordvaarder, en met een huifkar nemen ze je mee over de Boschplaat waardoor je alles over de flora en fauna daar leert. Je kunt overigens ook belachelijk mooie luchten treffen boven de Boschplaat, niet overdag maar juist ‘s avonds laat, ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg. De Boschplaat is officieel erkend als Dark Sky Park, een internationaal erkend begrip dat natuurgebieden krijgen die zo donker zijn dat je er ongestoord van de sterrenhemel kunt genieten. Met Puur Terschelling kan je buitenritten met Friese paarden maken en verder kun je er eindeloos wandelen en fietsen.

Goboony met de camper naar Terschelling natuur

3. Evenementen

Evenementen zijn er ook genoeg op Terschelling. Het bekendste evenement is waarschijnlijk Oerol, dat in 2019 van 14 tot en met 23 juni plaatsvindt. Het hele eiland wordt omgetoverd tot een decor voor theater, dans, muziek, storytelling, wetenschap en natuur. Ik ben nog nooit geweest maar het evenement staat hoog op mijn bucket list. Wil je een echt Terschellings verhaal horen? Ga dan op 4 juli naar de Folkshegeskoalle om naar het spannende verhaal over Arjen te luisteren. Na 7 jaar op zee komt hij terug naar het eiland, waar zijn leven na een storm voor altijd verandert.

In het tweede weekend van september wordt Midsland omgetoverd tot decor van het Rock ‘n Roll weekend. Hier kun je een heel weekend lang genieten van de sfeer van de jaren vijftig. Overal zie je vetkuiven, suikerspinnen, oldtimers, solexen en veel Rockabilly en Rock and Roll muziek. Ook tof is het Vliegerfestival Kunst & Vliegwerk, dat plaatsvindt in oktober. Het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat je aan het einde van de dag last van je nek hebt, want de hele dag hangen er allerlei kunstwerkjes in de lucht.

Goboony met de camper naar Terschelling ZandZeeBar

4. Eten en drinken

Op Terschelling zijn er volop eet en drinkgelegenheden. Dit zijn mijn favorieten. Als ik op Terschelling ben probeer ik altijd naar de ZandZeeBar te gaan, niet alleen vanwege het eten, ook vanwege de vibe die er hangt mede mogelijk gemaakt door het feit dat de strandtent mobiel-vrij is. Verder kom ik graag bij Flaman op de hoek van het pleintje waar de Brandaris staat. Het is hier altijd gezellig druk en het terras leent zich goed om stiekem mensen te kijken. Typisch Terschelling zijn de Groene Weide en de Bessenschuur. De Groene Weide is de kroeg van zanger Hessel waar je niet alleen lekker kunt borrelen en eten, hij treedt er ook vaak op samen met zijn dochter Tess. In de Bessenschuur vind je alles met cranberries. De besjes zijn ooit per ongeluk op Terschelling terecht gekomen en nu een belangrijk product. Ga er trouwens niet alleen heen voor de cranberrytaart, het is namelijk ook een klein museum. Zorg er op de terugreis voor dat je veel te vroeg in de haven bent. Je kunt dan je camper even parkeren en een wandelingetje maken richting Paviljoen de Walvis, waar je onder het genot van een theetje en taart kunt uitkijken op natuurgebied de Noordsvaarder.

Campings op Terschelling

Op Terschelling vind je genoeg campings, maar niet alle campings zijn geschikt voor campers. Op de volgende drie campings kun je wel met een camper terecht.

Goboony met de camper naar Terschelling NatuurkampeerterreinenBron: Natuurkampeerterreinen

#1 Natuurkampeerterrein West-Terschelling

Natuurkampeerterrein West-Terschelling heeft een ideale ligging. Het terrein ligt verscholen tussen de bomen, aan de rand van het bos. Toch ligt het ook vlakbij het dorp en ook sta je binnen no time op het Groene Strand. Met de fiets ben je zo op het Noordzeestrand.

Ondanks dat er zeven velden zijn, heerst er toch stilte en rust. Op het terrein is geen elektriciteit, maar in het sanitairgebouw is wel stroom aanwezig. Verder is er voor de kinderen een zandbak en kun je ‘s avonds genieten van het kampvuur in de vuurhut. Reserveren doe je via Staatsbosbeheer, plan er ook direct een excursie met de boswachter bij.

#2 Camping Cupido

Toen ik op de middelbare school zat kampeerden we tijdens ons schoolreisje op Camping Cupido, een fijne camping met een ideale ligging in het kleine plaatsje Hee precies tussen West en Midsland in. Vanaf hier kun je dus goed het hele eiland ontdekken. Ook fijn, Camping Cupido ligt naast het Duinmeertje. Een meertje verstopt tussen de duinen en de bomen waar je ‘s ochtends een frisse duik kunt nemen. Overigens heb je vanaf de duinen bij het Duinmeertje een prachtig zicht op de zonsondergang.

#3 Camping de Kooi

Om de hoek bij Camping Cupido ligt Camping de Kooi. Ook vanaf hier ben je zo in het Duinmeertje. Goed om te weten; Camping de Kooi is benoemd tot ANWB charme camping.

Volgens mij moet ik snel weer terug naar Terschelling.. Wil jij ook met de camper naar Terschelling maar heb je geen camper? Huur een camper via Goboony!

Bekijk aanbod