De vijf leukste uitjes in Friesland

29 mei 2017 in Bestemmingen en Nederland

Wij hebben de vijf leukste uitjes in Friesland voor je op een rijtje gezet! Friesland is een veelzijdige provincie. De provincie is vanwege de vele meren vooral bekend bij watersportliefhebbers, maar wist je dat Friesland nog veel meer te bieden heeft voor een vakantie met de camper? Rijd bijvoorbeeld de Elfstedentocht met de camper

#1 De Seedykstertoer

Vanaf De Seedykstertoer, net buiten het kleine dorpje Marrum, kun je gemakkelijk het Waddengebied ontdekken. Bij het Waddengebied zullen veel mensen denken aan de Waddeneilanden, maar wist je dat het Waddengebied ook op de vaste wal erg bijzonder is? Bij de Seedykstertoer kun je kennismaken met dit gebied, dat sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Parkeer je camper op de camping en laat je verrassen! Ontdek het gebied en de bijzondere natuur door er te gaan wandelen of wadlopen, ga mee met een van de tours die de Seedykstertoer aanbiedt en leer alles over de flora en fauna, beklim de uitkijktoren voor een wijds uitzicht over de Wadden of bezoek een museum of expositie!

Goboony roadtrip Nederland leukste uitjes Friesland Seedykstertoer

#2 De Spitkeet

De Spitkeet in het Friese plaatsje Harkema is zowel een openluchtmuseum als een themapark. Het openluchtmuseum laat zien hoe mensen op de Friese en Groningse heide vroeger leefden. Bewonder de verschillende soorten woningen en zie onder welke omstandigheden de mensen er leefden en werkten. Daarnaast organiseert de Spitkeet veel verschillende activiteiten en bieden ze ook fiets- en wandelroutes aan, waardoor je de Friese Wouden goed kunt ontdekken.

Goboony roadtrip Nederland leukste uitjes Friesland Spitkeet

#3 Houtzaagmolen De Rat

Tussen IJlst en Sneek vind je Houtzaagmolen De Rat. De Molen stond oorspronkelijk in de Zaanstreek, maar is in 1829 verplaatst naar IJlst. De molen is vroeger eens enkele jaren niet gebruikt, maar is nu al jaren weer volop in productie. Je ziet er stammen die liggen te wateren, hoort het geluid van de draaiende wieken en het gestamp van de op- en neergaande zaagramen. Ook ruik je de geur van versgezaagd hout. Ervaar het oude ambacht dat al ruim 3 eeuwen in Houtzaagmolen De Rat dagelijks wordt uitgevoerd. De houtzaagmolen is het hele jaar op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Vanaf mei tot september is de molen ook op woensdag, donderdag, en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Goboony roadtrip Nederland leukste uitjes Friesland Houtzaagmolenderat

#4 Fierljeppen

Fierljeppen, of polsstokverspringen, is een echte Friese sport waarbij een atleet met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot probeert te overbruggen. Bij de familie Holtrop in Delfstrahuizen is het nu mogelijk deze sport zelf te beoefenen. De familie bied je een duidelijke uitleg en de mogelijkheid om droog te oefenen, waarna het echte werk kan beginnen!  Bereid je voor op een dag waarop je vooral heel veel lol zult hebben. Ben je er liever zeker van dat je droog blijft? Kijk dan welke activiteiten je nog meer op de boerderij kunt doen!

Goboony roadtrip Nederland leukste uitjes Friesland fierljeppen

#5 Wijn & cultuurhoeve Thabor

Als je aan Friesland denkt, denk je niet direct aan wijn en wijngaarden. Toch vind je die bij Wijn & Cultuurhoeve Thabor wel! Thabor is een historische plek waar wijn, cultuur en het buitenleven samenkomen. De hoeve is gebouwd op de ruïnes van het oude Thabor Klooster en heeft jarenlang gediend als melkveehouderij. Sinds 2010 is de hoeve veranderd in een wijnboerderij en die wijn kun je natuurlijk ook proeven. Je kunt kiezen uit drie verschillende proeverijen, die gecombineerd worden met een rondleiding over het bedrijf, een bezoek aan de wijngaard en een uitleg over wijnbouw en wijn maken. Je hoeft daarna gelukkig niet meer met je camper terug te rijden naar de camping, want de hoeve beschikt over een eigen minicamping.

Goboony roadtrip Nederland leukste uitjes Friesland Wijnhoeve

#Bonus tip 

In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Het hele jaar stond de provincie bol van de festiviteiten en nu nog steeds vind je veel leuke initiatieven terug. Zo zijn er in alle elf steden van Friesland fonteinen neer gezet, 11fountains. Deze fonteinen vormen samen nieuw cultureel erfgoed en je mag ze tijdens een bezoekje aan Friesland zeker niet missen. Door een tocht te maken langs alle fonteinen maak je je eigen elfstedentocht. Je zou het te voet of op de fiets kunnen doen, maar daar moet je wel goed getraind voor zijn. Een route met de camper biedt dus de ideale uitkomst! 

Goboony - uitjes - Friesland

Nog niet uitgekeken in het mooie Fryslân? In deze blog kun je nog meer tips lezen over een campervakantie in Friesland. Overnachten doe je trouwens op deze camperplaatsen

Wil jij graag met de camper naar Friesland om deze uitstapjes te maken, maar heb je geen camper? Dan hebben wij de oplossing! Via Goboony kan je makkelijk een camper huren om zo die roadtrip te maken.