Top 10 camperplaatsen Friesland

11 januari 2019 in Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Deze 10 camperplaatsen in Friesland zijn je ideale uitvalsbasis voor je campervakantie naar Friesland, toch wel een van lands mooiste provincies. Niet voor niks was Leeuwarden Culturele Hoofdstad in 2018 en is Friesland door Lonely Planet bestempeld als nummer drie van de mooiste bestemmingen in Europa. Als Fries ben ik misschien wel een beetje bevooroordeeld, maar we hebben dan ook heel veel om trots op te zijn. 

Goboony top 10 camperplaatsen Friesland

1. Camperplaats Leeuwarden

Camperplaats Leeuwarden ligt in de wijk Zuiderburen. Deze camperplaats is de ideale uitvalsbasis voor een bezoekje aan Leeuwarden. Zowel met de bus als op de fiets ben je binnen no time in het bruisende hart. De plek is het hele jaar geopend en je overnacht er al voor maar €10,- per nacht. Extra leuk is dat in 2019 de camperplaats is benoemd tot TopPlatz, door het gelijknamige Duitse organisatie. Niet gek ook want Jarno en Margreet doen er alles aan om de plek top te maken. Leuk bijkomend voordeel is een leuke kortingsactie waarbij je bij zo’n 40 bedrijven korting krijgt, vraag er naar als je er verblijft.

2. Jachthaven De Drait Yachting

Bij Jachthaven De Drait Yachting sta je op een mooie verharde plek aan het einde van de charterboulevard of op - verharde - camperplaatsen achter de Captains Lounge. Vanaf alle plaatsen heb je een prachtig uitzicht over het water en de groene omgeving. Het is een mooie plek om tot rust te komen, maar tegelijkertijd is het er een gezellige boel door het komen en gaan van schepen op de jachthaven. De camperplaats is het hele jaar geopend en is van alle gemakken voorzien. Ook ben je vanaf de jachthaven binnen vijf minuten in het gezellige centrum van Drachten.

3. Camperpark Kuikhorne

Camperpark Kuikhorne ligt in het dorpje de Westereen. De camperplaats ligt aan een jachthaven, waardoor sommige camperplekken ook aan het water liggen. De plaatsen zijn ruim en rustig. Andere camperaars die op deze plek hebben gestaan zijn reuze enthousiast. Ze noemen het een feestje en zeggen dat de camperplaats zelfs leuk is als het regent. Niet gek dus dat deze camperplaats in 2015 door NKC is uitgeroepen tot camperlocatie van het jaar.

4. Camperplaats Appelscha

Camperplaats Appelscha ligt aan Nationaal Park Drents-Friese Wold. De camperplek is daarom de ideale uitvalsbasis voor mooie fiets- en wandeltochten in de omgeving en in de zomer zijn er ook veel leuke activiteiten in Appelscha. De camperplaats heeft sanitair dat goed is onderhouden en wordt gerund door een vriendelijke eigenaar. Extra leuk is dat dichtbij de camperplek een klein pretpark is, erg leuk voor de (klein)kinderen.

5. Camperplaats de Brinkhoeve

Camperplaats de Brinkhoeve ligt in het mooie dorpje Wier. De camperplaats ligt in een parkachtige tuin en er is ook een kleine theeschenkerij met terras. Vanaf de camperplaats zijn zowel het Wad als Franeker, Harlingen en Leeuwarden met de fiets te bereiken. De drie stadjes zijn onderdeel van de elfsteden en hebben allemaal hun eigen charme.

6. Camperplaats Stoutenburght

Camperplaats Stoutenburght ligt naast kasteel Olt Stoutenburght in Blesdijke. Het kasteel kan je in overleg bezichtigen. De camperplaats is dichtbij de Weerribben, waar je de mooiste fietstochten kunt maken. Volgens veel bezoekers kan het niet beter dan op deze camperplaats en ze komen graag nog eens terug. Deze camperplaats is daarom in 2017 uitgeroepen tot NKC camperlocatie van het jaar!

7. Camperplaats Veldzicht

Camperplaats Veldzicht ligt nabij het kleine dorpje Brantgum in het noorden van Friesland. Brantgum ligt dichtbij Holwerd waardoor vanaf de camperplek makkelijk naar Ameland kunt gaan. Ook is Dokkum dichtbij waar je leuk kunt winkelen, kunt kanoën rond de bolwerken of een stadswandeling kunt maken door het historische centrum. Eerdere bezoekers noemen de camperplek een toplocatie, die goed onderhouden is en lekker rustig.

8. Landgoed Hizzard

In het midden van Friesland vind je Landgoed Hizzard. Op dit landgoed ligt een historische boerderij en er is zo’n 5 hectare natuurgebied met vijvers en sier- en moestuinen. Ook bevindt zich op het terrein een houtzagerij. Je wordt warm ontvangen door de eigenaren, die je ook graag meer vertellen over het landgoed en de omgeving. Wordt ‘s ochtends wakker van het geluid van grutto’s en kieviten, genieten van het comfort van het landgoed en maak ‘s avonds lekker eten klaar met verse groenten uit de moestuin.  

9. Camperplaats it tún-hûs

Camperplaats it tún-hûs ligt aan de rand van het dorp Anjum. Er zijn goede voorzieningen en je kunt kiezen of je op het gras of op de bestrating wilt staan. De plaatsen op de bestrating hebben zelfs windschermen! Zowel het Lauwersmeer als de Waddenzee zijn op fietsafstand. Ook is Schiermonnikoog goed te bereiken vanaf hier. De eigenaren zullen je van allerlei tips en informatie voorzien als je dat nodig hebt.

10. Camperplaats Tusken de marren & drijfveer

Camperplaats Tusken de Marren & drijfveer heeft mooie camperplaatsen aan het water, daarmee heb je zowel uitzicht over de jachthaven als over het vaarwater. Het leuke is dat je niet alleen naar de bootjes hoeft te kijken, maar ook zelf een kunt huren. Ook is er een gezellig terras naast de receptie.

Wil je juist niet naar een camperplaats maar ook niet naar te grote campings? Neem dan eens een kijkje op de website van Natuurkampeerterreinen. Op hun terreinenzoeker kun je zoeken naar terreinen in Friesland. Zo zijn er campings op de Friese klei, aan de rand van het Drents Friese Wold, in de greide hoeke en op Terschelling. 

Ik snap het wel dat je nu ook met de camper naar Friesland wil, want daar giet it oan! Huur een camper via Goboony en mis niets van deze prachtige provincie. Maak een van deze uitjes in Friesland, of bezoek andere toffe dingen met de camper! #LETSGOFRSYLÂN