Op vakantie met de camper in Friesland

10 april 2019 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Nederland

Als ik over Friesland schrijf krijg ik altijd een beetje heimwee. Ik ben er opgegroeid en ik houd ontzettend veel van Friesland. De wijdsheid, de knusse stadjes, de mensen en de Friese taal om me heen. Altijd als ik op reis ben en mensen me vragen naar de hoogtepunten van Nederland dan voeg ik Friesland steevast aan mijn lijstje toe. Hoog tijd om een blog te maken voor iedereen die met de camper naar Friesland wil. Goboony met de camper naar Friesland landschapBron: Friesland.nl, Marcel van Kammen.

Waarom met de camper naar Friesland?

Friesland zit vol Hidden Gems, of Boonies zoals wij het noemen. Ondanks dat de provincie maar klein is, vind je er bos, strand, meren en polders. Ook de elfsteden hebben allemaal hun eigen karakter. Het zijn vaak maar kleine stadjes, maar ze zijn daardoor heel knus en gezellig. En mag ik je even voorstellen aan de mensen? Je hoort wel eens dat Friezen stug zijn, maar niks is minder waar. Het zijn nuchtere lieve mensen, ze groeten elkaar op straat en ze zijn net zo trots op hun provincie als op hun taal. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan een echte bakker. Sukerbole, oranjekoek, Fryske Dumkes en Roggebrood zijn echte lekkernijen.  

Niet voor niks is Friesland door Lonely Planet benoemd tot nummer drie beste bestemming in Europa. Dit filmpje laat duidelijk zien waarom:

Camperroutes in Friesland

1. Elfstedenroute

De tocht der tochten gaat dan misschien al jaren niet meer door over het ijs, je kunt hem ook gewoon zelf rijden: de Camperelfstedentocht! Dus gewoon met de camper deze keer, dat scheelt toch heel wat maanden trainen ;). De route is als volgt: Leeuwarden - Sneek - Ijlst - Sloten - Stavoren - Hindeloopen - Workum - Bolsward - Harlingen - Franeker - Dokkum - Leeuwarden. De route is ongeveer 200 km en je kan zelf bepalen hoe lang je er over doet. Bezoek meerdere steden op een dag of neem de tijd en blijf overal wat langer hangen.

Lees hier alle informatie over de steden, van belangrijke hoogtepunten tot kleine verborgen pareltjes. Tip: bekijk de route langs de elf fonteinen. In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa, niet alleen Leeuwarden deed mee, de hele provincie zette zich in. Zo zijn er ook in alle elfsteden fonteinen neergezet die kenmerkend zijn voor de stad en haar omgeving. Goboony met de camper naar Friesland bruggetjeBron: Friesland.nl, Marcel van Kammen.

En nog een tip van mij, voor de echte elfstedentocht ervaring moet je natuurlijk wel even een kijkje nemen bij de Bonkevaart in Leeuwarden. Ook een stop bij het bruggetje in Bartlehiem en een stop bij het elfstedenbruggetje zijn de moeite waard. Mocht je nog een ver familielid hebben die de elfstedentocht heeft geschaatst, zoek dan even uit of hij of zij ook een eigen foto tegeltje heeft. Mijn oudoom hangt er tussen en het is toch gaaf om even stil te staan bij al die helden die de tocht hebben volbracht. Ook leuk, Koning Willem Alexander hangt er ook tussen. Hij deed mee onder de naam W.A. van Buren.

2. Door het noorden van Friesland

Deze route begint in Harlingen en gaat vanaf daar naar Dokkum. Niet via Leeuwarden en de grotere wegen, wel door het landschap. Het landschap waar ik zelf ontzettend gek op ben, omdat ik er vandaan kom. Zoals eerder genoemd vind je alle informatie over Harlingen op de website van Merk Fryslan. Ik vind het altijd een knus stadje vol echte zeemannen. Vergeet vooral niet een kijkje te nemen in de haven en in de verte te staren over de Waddenzee, of neem een van de boten en breng een bezoek aan Vlieland of Terschelling. Vanaf Harlingen volg je deze route:  

Goboony met de camper naar Friesland route

Je komt langs allerlei kleine dorpjes met elk hun eigen kenmerken. Niet alleen omdat ze allemaal een terp hebben elk een unieke kerktoren, maar ook omdat elk dorpje weer zijn eigen gang van zaken heeft. Ga gewoon op een bankje zitten om het leven te bekijken, ga langs de lokale bakkerij en groet iedereen die je tegenkomt, dat is daar heel normaal.

De zeedijk houd je de gehele route aan je linkerkant. Wijk zo nu en dan even naar de dijk af. Maak een wandeling in het buitendijks gebied, houd een picknick terwijl de zilte zeelucht in je gezicht waait en luister naar de vogels. Voor mij werkte het altijd therapeutisch. Gewoon even uitwaaien op de dijk, de wind voelen, de stilte horen en staren in het niks. Overigens is het ook leuk om de andere kant op te kijken en de bedrijvigheid op het land te aanschouwen. Overigens zijn er ook veel dingen te zien en te beleven dankzij het project Sense of Place, erg de moeite waard om het gebied beter te leren kennen. 

Deze route is niet heel lang, maar het is ook juist de bedoeling om even helemaal tot rust te komen. Slow travel is hier het devies. Je vindt op meerdere plekken campings, dus je kunt gewoon leven met het ritme van de dag. Als je in Dokkum bent aangekomen kun je je weg vervolgen naar Leeuwarden, het bruisende centrum van de provincie.

Goboony met de camper naar Friesland tempeltsje

3. Súdwest Fryslân

Het zuidwesten van Friesland is niet alleen een paradijs voor watersporters, het is ook heel geschikt voor een campervakantie. Of misschien nog beter, combineer die twee. Een leuke route om te rijden is: Makkum - Hindeloopen - Stavoren - Lemmer - Sneek - Bolsward (je kunt ook beginnen in Lemmer). Tussen deze stadjes en dorpen door kun je dan naar allerlei meren afwijken. Huur er een bootje of ga lekker zwemmen. En voor de kite surfers onder ons is het Ijsselmeer perfect. In Lemmer vind je overigens het Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Voor alle leeftijden tof om te bekijken! Mocht je niet zo graag in of op het water zijn? In deze omgeving is het ook fijn fietsen en wandelen.

Van 27 juli tot en met 9 augustus is Skûtsjesilen. Stem je reis er op af of houd de kalender even in de gaten, want als je dan in Friesland bent, mag je dit spektakel niet missen. Vooral met redelijk harde wind is het gaaf om te zien hoe de bemanningsleden de grote boten met hun zwart-witte zeilen in bedwang houden.

Goboony met de camper naar Friesland skûtsjesilenBron: Friesland.nl, Marcel van Kammen.

Extra tips

Als we het dan toch over Friese sporten hebben, je kunt ook fierljepwedstrijden bijwonen. Bekijk de kalender voor waar en wanneer de wedstrijden plaatsvinden. En oefen ondertussen nog even op je uitspraak ;). Een andere Friese sport is kaatsen, op 31 juli vindt in Franeker de wedstrijd van het jaar plaats, de PC. De hele dag strijden de teams bestaande uit drie personen om de winst, maar de echte winnaar is hij die er met de koningstitel vandoor gaat. Wees niet bang voor de spelregels, die snap ik ook nog steeds niet, deze dag is gewoon heel gezellig.

Lees hier ook het rondje dat ik zelf door Friesland maakte

Camperplaatsen en campings in Friesland

Camperplaatsen en campings zijn er genoeg in Friesland. Eerder heb ik al eens deze top 10 van camperplaatsen in Friesland samengesteld. Daarnaast vind je een overzicht van camperplaatsen via de Campercontact app. Ook leuk zijn Natuurkampeerterreinen. Daar heb je er in Friesland een aantal van. Check wel even of ze geschikt zijn voor de camper. Veel zijn dat wel, maar het zou zonde zijn als je net aankomt bij een terrein die niet geschikt voor campers blijkt te zijn.

Wil jij ook een van deze camperroutes in Friesland rijden, maar heb je geen camper? Huur via ons platform een camper van een particulier en ga het avontuur aan.