Alles over tolwegen in Europa

19 juli 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Europa

Als je met de camper op reis gaat in Europa dan kom je hoogstwaarschijnlijk meerdere tolwegen tegen. In dit blog geven we je informatie en tips over tolwegen in verschillende Europese landen, zoals tolwegen Frankrijk, tolwegen Italië en tolwegen Spanje en hoe je tol moet betalen. 

Alles over tolwegen in Europa

Tolwegen Frankrijk

In Frankrijk zijn veel tolwegen. Je kunt bij verschillende tolwegen op verschillende manieren betalen en dat kan heel verwarrend zijn! Om zonder problemen  door de tolpoorten te kunnen gaan, adviseren wij je om van tevoren alvast een tolbadge aan te schaffen. Meestal hoef je dan ook minder lang te wachten. Met een tolbadge betaal je elektronisch. Je kunt een tolbadge aanschaffen die alleen geldig is op Franse tolwegen, maar er bestaat ook een toladge die geldig is voor tolwegen in Frankrijk, Spanje en Portugal.  

Wil je weten hoeveel tol jij moet betalen van je begin- tot eindpunt? Deze website heeft een handig tooltje waarmee je het volledige tolbedrag kunt berekenen. Ook kun je je route plannen via Viamichelin. Op deze website is het mogelijk om je route te plannen met én zonder tolwegen.

Tolwegen Spanje

In Spanje zijn de meeste autosnelwegen tolwegen. Betalen bij de tolpoorten kan met contant geld, de bekende creditcards en soms ook met je Nederlandse bankpas. Tolpoorten waar dit mogelijk is zijn voorzien van een Maestro-logo. Als je vaker door Spanje reist en daardoor dus ook vaker over tolwegen rijdt, kun je ook gebruik maken van de tolbadge die we al eerder hebben genoemd hierboven. Per tolweg in Spanje gelden er verschillende tarieven.
Goboony tolwegen Europa tolwegen Frankrijk tolwegen Duitsland tolwegen Oostenrijk tolwegen Zwitserland

Tolwegen Portugal

In Portugal vind je een aantal tolwegen. Bij een aantal tolwegen kun je contant betalen, maar bij andere tolwegen alleen elektronisch. Elektronisch betalen kan op vijf verschillende manieren. Via Easytoll, prepaid Toll Card, Toll-service of een 3-daagse ticket, maar ook met behulp van Via Verde Visitors en de eerder genoemde badge voor Frankrijk, Spanje en Portugal kun je makkelijk tol betalen. De ANWB geeft je alle informatie over de verschillende manieren, zo kun je direct kiezen welke manier voor jou het makkelijkste is. 

Tolwegen Italië

Italië heeft veel tolwegen. Om goed voorbereid op vakantie te gaan is het goed om van tevoren uit te zoeken in welke tariefklasse jouw camper valt. De meeste campers vallen in klasse twee. In Italië kan tol op verschillende manieren worden betaald. Bij bemande poortjes kan je betalen met contant geld, maar je kan ook op veel plekken betalen met de je creditcard. Bij tolpoorten waar het Maestro-logo genoemd staat, is het mogelijk om te betalen met je Nederlandse bankpas zonder je pincode in te vullen. Om sneller door te rijden kun je ook gebruik maken van een VIA-Card. Je kunt deze magnetische kaart kopen bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels. Ze kosten €25,- of €50,-. Wanneer je betaalt bij tolstations wordt het te betalen bedrag van de kaart afgetrokken.

Tolwegen Noorwegen

Ook Noorwegen kent een veelvoud aan tolwegen. Veel trajecten zijn echter maar tijdelijk. Dit komt doordat in Noorwegen nieuwe wegen, bruggen en tunnels worden betaald door tolheffing. Als de kosten zijn gedekt, wordt de tolheffing opgeheven. In Noorwegen zijn ook enkele steden die tol heffen. Je kunt ervoor kiezen om je van tevoren te registreren voor het automatische betaalsysteem, maar je kunt er ook voor kiezen om bij Noorse tolwegen gewoon door te rijden. Je kenteken wordt namelijk gescand en zo wordt de rekening binnen vier tot zes maanden thuisgestuurd. Een andere optie is gebruik te maken van EasyGo. Dit is een handig systeem waarmee je voor tolwegen, bruggen en veerponten in Denemarken, Zweden en Noorwegen kunt betalen.
Goboony tolwegen Europa tolwegen Frankrijk tolwegen Duitsland tolwegen Oostenrijk tolwegen Zwitserland

Tolwegen Duitsland

In Duitsland betaal je voor voertuigen tot 7.500 kg geen tol. Zware campers zijn vrijgesteld van tolheffing, mits ze niet worden ingezet voor het vervoer van goederen. Er zijn enkele uitzonderingen: in de bergen van Beieren en op het eiland Sylt wordt een vergoeding gevraagd en voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock moet wel altijd tol betaald worden. Duitsland kent daarnaast ook veel steden en gemeenten met milieuzones. Om die te betreden moet je auto voorzien zijn van een milieusticker. Meer daarover kun je lezen in dit blog over Europese milieuzones.

Tolwegen Zwitserland

In Zwitserland gelden dezelfde regels met betrekking tot tolwegen als in Oostenrijk. Op alle autosnelwegen in Zwitserland is het verplicht een tolvignet te hebben. Daarnaast wordt er tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Het tolvignet moet aan de binnenzijde aan de linkerzijde van de voorruit worden geplakt en is één kalenderjaar geldig. Heb je nog een oud tolvignet op je voertuig? Haal de oude dan weg voordat je een nieuw vignet op je ruit plakt. Je kunt de vignetten van tevoren hier bestellen. Bekijk ook onze blog alles over het tolvignet Zwitserland

Lees voor je op vakantie gaat de informatie over de tolwegen in Europa goed door. Wil jij meer informatie over tolwegen in een andere Europees land? Neem dan een kijkje op de site van de ANWB. Hier wordt alle informatie overzichtelijk weergegeven!