Tolwegen Portugal

5 november 2018 in Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Portugal

Portugal is een prachtig land! Het is er verschrikkelijk mooi en er zijn veel toffe plaatsen die je sowieso eens in je leven moet bezoeken. Ook is het eten er echt verrukkelijk. Helaas zul je ook tolwegen tegenkomen. Met deze informatie ga je gelukkig goed voorbereid op weg.

Goboony tolwegen Portugal

Tol in Portugal 

Er zijn een aantal dingen van belang omtrent tol in Portugal. Je wilt natuurlijk weten wat de toltrajecten zijn, hoeveel je moet betalen en hoe je kan betalen. Ik heb het voor je uitgezocht

Tolwegen Portugal - trajecten 

Mocht je nou alle tijd van de wereld hebben dan is het best leuk om een route te rijden die tolwegen vermijd. Het betekent namelijk dat je niet over snelwegen rijdt, en die routes kunnen echt ontzettend mooi zijn. Heb je minder tijd of doe je het om kosten te besparen? Dan heeft het weinig zin. Je zult veel te lang onderweg zijn en veel meer geld kwijt zijn aan brandstof. Maak dus voor jezelf de afweging en plan je route alvast een beetje. Let overigens wel goed op! Een deel van de tolwegen in Portugal kunnen alleen elektornisch worden betaald en dus niet contant of met een bankpas of creditcard! Het helpt hierbij natuurlijk wel om te weten welke toltrajecten in Portugal er allemaal zijn, of bekijk ze op deze kaart (de rode trajecten zijn de elektronische trajecten). De belangrijkste trajecten zijn als volgt: 

 1. Lissabon - Porto
 2. Lissabon - A22 (Algarve)
 3. Porto - Valença (grens Spanje)
 4. Porto - Amarante
 5. Lissabon - Cascais
 6. A2 (Marateca) - Caia
 7. Póvoa de Varzim - Vila Pouca de Aguiar
 8. Lissabon - Leiria
 9. A1 (Alverca) - A5 (Est. Nacional)
 10. A9 (Crel) - A13
 11. A28 - Braga (A3) - Guimarães (A7) - A4

Tolwegen Portugal - tarieven

Het is ook goed op te weten welke toltarieven ze in Portugal hanteren. De bedragen verschillen per klasse voertuig. De verschillende klassen zijn als volgt:  

 1. Klasse 1: motoren, auto's of auto's met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter.
 2. Klasse 2: tweeassige campers en personen- of bestelbusjes met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
 3. Klasse 3: drieassige voertuigen of combinaties met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
 4. Klasse 4: vier- of meerassige voertuigen of combinaties met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Op de site van de ANWB zie je nog een schema met alle prijzen van de toltrajecten

Het betalen van tol

Zoals gezegd kan je in Portugal dus maar op beperkte plekken contant betalen voor de tolwegen, ook betalen met bankpas of creditcard is niet overal mogelijk. Wees hier dus op voorbereid en regel vooraf een tolbadge of plan je route zo, zodat je de wegen vermijdt. 

Er zijn vijf manier van elektronisch betalen:

 1. Tolbadge
 2. Easytoll
 3. Toll card
 4. Toll service 
 5. Via verde visitors

Voor de meeste buitenlanders is de tolbadge de handigste en voordeligste optie. Met de tolbadge kun je ook betalen in Frankrijk, Spanje en Italië en je kunt er ook bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages mee betalen. Je kunt via Easytoll ook je kenteken koppelen aan je creditcard, zo kun je zonder problemen gebruik maken van de wegen. Na aanmelding is het 30 dagen geldig. De toll card is ene soort prepaid kaartje die je in Portugal kunt aanschaffen. De toll service is een driedaags ticket die te krijgen zijn bij tankstations langs de A24 en op de vliegvelden van Faro en Porto. Via verde visitors is een kastje dat je kunt huren. Het is 90 dagen geldig en ideaal voor als je wat langer in Portugal bent. Deze elektronische manieren van betalen zijn goed te regelen via de ANWB.

Portugal tips:

- Overnachten doe je op een van deze camperplaatsen in Portugal

- Lees ook meer informatie over tolwegen in Frankrijk en Spanje

- Meer informatie over benodigde milieustickers lees je hier.

- zelf geen camper? Huur er dan een via Goboony

Heb jij nog tips voor een reis door Portugal? Laat het me weten!

Bekijk aanbod