Tolwegen Spanje

9 oktober 2018 in Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Spanje

Lees hier alles over tolwegen in Spanje. Je zult op je reis door Spanje namelijk best eens een tolweg tegen kunnen komen. Het is verstandig om hier voor vertrek rekening mee te houden en te kijken waar je tol moet betalen. Soms is omrijden makkelijk en een goed alternatief, maar soms ontkom je niet aan deze tolwegen. Met deze informatie kun je goed voorbereid op weg. 

Goboony tolwegen Spanje

Toltrajecten Spanje

Als je alle tolwegen in Spanje wilt vermijden om zo geen geld kwijt te zijn, kan je rekening houden met een reis die erg lang gaat duren. Je zult op die manier ook meer brandstof nodig hebben, dus veel bespaar je niet. Toch kan het fijn zijn zo nu en dan even de autopistas te verlaten en een stukje te rijden over de autovías. Daarnaast kun je ook stukjes snelweg vermijden, die routes zijn namelijk vaak heel mooi! 

Hieronder vind je een overzicht van de drukste tolwegen: 
1. Franse grens - La junquera - Barcelona
2. Franse grens - La junquera - Tarragona
3. Franse grens - La junquera - Valencia
4. Franse grens - La junquera - Cartagena
5. Franse grens - La junquera - Algeciras
6. Franse grens - Irun - Vitoria/Gasteiz - Madrid
7. Franse grens - Irun - Vitoria/Gasteiz - Salamanca - Algeciras

Dit zijn niet alle toltrajecten. Op de site van de ANWB staat een handig schema. Hier staan de overige tolwegen op vermeldt.

Toltarieven in Spanje

De te betalen tol in Spanje is niet voor alle voertuigen hetzelfde. Er zijn drie verschillende klasses. De meeste campers vallen in de eerste klasse. Hele grote campers kunnen ook in klasse 3 vallen. Dit bepaalt het tarief dat je moet betalen. 

Klasse 1: motoren met of zonder zijspan, tweeassige personenauto's met of zonder eenassige aanhangwagen, caravan zonder dubbele wielen, tweeassige busjes, bestelwagens en campers.

Klasse 2: tweeassige voertuigen (personenauto's, bestelwagens, campers) met een eenassige aanhangwagen of caravan met dubbele wielen, twee assige vrachtwagens en bussen met een eenassige aanhangwagen, drieassige vrachtwagens en bussen.

Klasse 3: tweeassige personenauto's, busjes, bestelwagens, campers met 4 wielen en met een aanhangwagen of caravan met 2 of meer assen waarvan ten minste 1 as voorzien is van dubbele wielen, vrachtwagens en bussen met of zonder aanhangwagen met in het totaal ten minste 4 assen.

Om de precieze tol te berekenen die jij zou moeten betalen, verwijzen we naar deze pagina.

Het betalen van tol in Spanje

Het betalen van tol kan op verschillende manier op de tolwegen in Spanje. Zo kan je gewoon contant betalen, in euro's natuurlijk, maar creditcards doen het ook. Betalen kan bij tolstations in Spanje kan vaak ook gewoon met een Nederlandse bankpas, dat herken je aan de borden met het Maestro logo. Echter kan dit verschillen per tolmaatschappij. Zorg er daarom altijd voor dat je contant geld of een creditcard achter de hand te hebt als back-up.

Heb je geen zin om onderweg elke keer te stoppen om tol te betalen? Dan is een tolbadge de oplossing! Met deze tolbadge kun je elektronisch tol betalen op de snelwegen. De tolbadge is een handig kastje die je bevestigt achter je voorruit. Als je de daarvoor bestemde tolpoort kiest, gaat de slagboom automatisch omhoog. Zo sta je dus niet meer in die lange rij voor de tolpoort. De kosten worden achteraf automatisch afgeschreven. Super handig toch? Een tolbadge kan je aanvragen bij de ANWB, daar vind je ook nog meer informatie over de tolbadge. De tolbadge is helemaal ideaal omdat je ook combinatie badges hebt, die ook geldig zijn in Frankrijk en Portugal.