Alles wat je moet weten over de tolwegen in Frankrijk

17 mei 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Frankrijk & Tolwegen en -vignetten

In deze blog vertellen we je alles dat je moet weten over tolwegen in Frankrijk. Je zult op je reis door Frankrijk namelijk best eens een tolweg tegen kunnen komen. Het is verstandig om hier voor vertrek rekening mee te houden en te kijken waar je tol moet betalen. Soms is omrijden makkelijk en een goed alternatief, maar soms ontkom je niet aan deze tolwegen. In deze blog vertellen we jou waar je rekening mee moet houden en welke handigheidjes je in het achterhoofd moet houden. Lees snel verder zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Goboony blog tolweg frankrijk kassa

Toltrajecten Frankrijk

Als je alle tolwegen in Frankrijk wilt vermijden om zo geen geld kwijt te zijn, moet je rekening houden met een zeer lange reis. Daarom raden wij dit ook af. Uiteindelijk ben je meer brandstof kwijt wat ongeveer gelijk is met het bedrag wat je anders voor tol betaald had. Daarom zul je te maken hebben met de toltrajecten in Frankrijk. In het noorden tussen Metz en Nancy rond Straatsburg hoef je op sommige wegen geen tol te betalen. Ook rondom Parijs en onder Bordeaux kun je rustig door blijven rijden zonder tol te betalen. Als je verder naar het zuiden van Frankrijk rijdt, dan zul je meer tolwegen tegen gaan komen. Hieronder hebben we de belangrijkste tolwegen onder elkaar gezet. Dit zijn direct ook de drukste tolwegen van Frankrijk. Houdt hier daarom ook rekening mee met het plannen van de reis.

 • Ringweg Parijs

 • A6: Parijs – Lyon, bij Chalon-sur-Saône en Villefranche-sur-Saône.

 • A7: Lyon – Orange – Spaanse grens

 • A8: Marseille – Ventimiglia, bij Aix-en-Provence, Nice en Menton.

 • A9: Montpellier – Perpignan.

 • A10: Parijs – Bordeaux – Spaanse grens

 • A31: Nancy – Luxemburg, tussen Metz en Thionville.

 • A54: bij Salon de Provence.

 • A61: Bordeaux – Narbonne, bij Narbonne.

 • A71: Orléans – Clermont-Ferrand, bij Clermont-Ferrand.

 • A75: bij Pézenas.

 • N10/A63: Bordeaux – Spaanse grens, bij Bordeaux en bij de Spaanse grens

 • De Rhône vallei op de A7 ten zuiden van Lyon

 • A9: Orange – Perpignan – Spaanse grens

 • Mont-Blanc tunnel

Staat de route die jij gaat afleggen hier niet tussen? Kijk dan op deze pagina met tolwegen naar jouw eigen route.

Goboony blog tolweg Frankrijk poort

 

Toltarieven in Frankrijk

De tarieven voor tol verschillen in Frankrijk per weg en per voertuig. De tarieven liggen op de meeste wegen tussen de 9 en de 13 cent per kilometer. De Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel zijn erg duur. Hier betaal je al snel meer dan 40 euro per keer. De voertuigen zijn ingedeeld in vijf categorieën:

 • Categorie 1: Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder aanhanger die niet hoger zijn dan maximaal twee meter. Let op: dakkoffer, fietsen of surfplanken op het dak worden ook meegerekend!

 • Categorie 2: Auto’s, busjes, campers of bestelwagens  zonder én met aanhanger die hoger zijn dan twee meter maar niet hoger dan drie meter zijn. Hier worden dakkoffers en dergelijke die het voertuig hoger maken niet meegerekend.

 • Categorie 3: Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen die twee assen hebben die hoger zijn dan drie meter of voertuigen die (op kenteken) zwaarder mogen zijn dan 3.500 kilogram.

 • Categorie 4: Voertuigen met drie of meer assen die hoger zijn dan drie meter of die zwaarder mogen zijn dan 3.500 kilogram.

 • Categorie 5: Motoren en trikes (hier worden ook zijspannen en aanhangers meegerekend)

Per tolweg verschillen de tarieven ook van elkaar. Kijk op deze pagina jouw route en bereken hoeveel je kwijt bent aan tol. 

Het betalen van tol

De tol kan op verschillende manieren betaald worden. Met contant geld, via de bankkaart of creditcard of via de automatische incasso. Wil je snel door de tolpoortjes van Frankrijk heen? Dan hebben we een leuk handigheidje voor je omdat je niet of nauwelijks in de rij hoeft te staan. Je kunt namelijk gebruik maken van een elektronische tolvignet. Dit vignet is gekoppeld aan het Liber-T abonnement, ook kun je gebruik maken van twee Nederlandstalige Bip&Go abonnementen. Hierover vertellen we je meer in het artikel over tolvignetten in Frankrijk.

Kies je er wel voor om op een andere manier te betalen, dan raden wij aan om te betalen met speciale passen van de tolmaatschappijen of je creditcard mee te nemen. Hier staan vaak de minst lange rijen. Je krijgt een kaartje aan het begin van de tolweg. Aan het einde van de tolweg steek je het kaartje in het automaat en kun je de afgelegde route afrekenen.

Goboony blog tolweg Frankrijk Badge

Tips en handigheidjes

In de zomermaanden zijn de wegen vanzelfsprekend enorm druk en kunnen de wachttijden bij de tolpoorten in Frankrijk snel oplopen. Houd hier rekening mee en ga niet op de drukste dagen rijden. Wij weten natuurlijk dat je er soms niet onderuit komt en dat je soms genoegen moet nemen met enkele uren vertraging. Probeer deze vertraging zo klein mogelijk te houden en ga vooral niet op de zaterdag rijden. De zaterdagen zijn namelijk de drukste dagen van de week in Frankrijk, vooral zwarte zaterdag is enorm druk.

Wil je toch de tolwegen in Frankrijk vermijden, houd dan dit in je achterhoofd: Als je naar Parijs, de westkust, de Dordogne of de Auvergne wilt reizen, dan kun je het beste via Gent of Mons rijden. Als je naar het zuiden en de Middellandse Zee rijdt, dan kun je het beste via Luxemburg rijden. In Luxemburg is de brandstof namelijk aanzienlijk goedkoper en daarbij wordt er pas vanaf Nancy tol geheven. Verder is op andere plekken omrijden qua tijd en geld niet voordelig.

Goboony blog tolweg Frankrijk file

Overige tips

Hieronder vind je nog een aantal andere aandachtspunten voor het rijden door Frankrijk. Lees ze goed door en ga goed voorbereid op vakantie.

 • Geen retourticket kopen bij de tolhuizen. Dit ticket is namelijk maar zeven dagen geldig.

 • Veiligheidsvest, gevarendriehoek en een alcoholtest moeten aanwezig zijn in het voertuig.

 • Euro 95 is langs de snelweg niet meer verkrijgbaar. Dit is vervangen door E10, als je auto hier niet geschikt voor is kun je ook ‘Super sans plomb 98’ gebruiken. Diesel is wel overal verkrijgbaar.

 • Rijden met oortjes in of een hoofdtelefoon op is niet toegestaan. Hier krijg je een boete voor van €135,-

 • Lees nog even deze blog over verkeersregels in Frankrijk.

Een prachtige camper bij Goboony gehuurd? Lees deze tips dan voor vertrek nogmaals door en vraag de eigenaar om tips. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je reis wordt! #LETSGOFRANCE 

Bekijk aanbod