Alles over tolwegen in Frankrijk

17 mei 2018 in Tips voor reizigers, Frankrijk & Tolwegen en -vignetten

In deze blog vertellen we je over tolwegen in Frankrijk. Je zult op je reis door Frankrijk namelijk best eens een tolweg tegen kunnen komen. Soms is omrijden makkelijk en een goed alternatief (en soms zijn de routes dan extra mooi), maar soms ontkom je niet aan deze tolwegen. In deze blog vertellen we jou waar je rekening mee moet houden en welke handigheidjes je in het achterhoofd moet houden. Lees snel verder zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Goboony tolwegen Frankrijk

Toltarieven in Frankrijk

De toltarieven in Frankrijk verschillen per weg en per voertuig. De tarieven liggen op de meeste wegen tussen de 9 en de 13 cent per kilometer. De Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel zijn erg duur. Hier betaal je al snel meer dan 40 euro per keer (ik heb zelf per ongeluk een keer de Fréjustunnel genomen, als ik had geweten dat me dat €60,- zou kosten had ik een andere route genomen).

Om te weten hoeveel tol je waarschijnlijk moet betalen is het goed om te weten in welke categorie jouw voertuig valt. De categoriën zijn als volgt:

 1. Categorie 1: Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder aanhanger die niet hoger zijn dan maximaal twee meter. Let op: dakkoffer, fietsen of surfplanken op het dak worden ook meegerekend!
 2. Categorie 2: Auto’s, busjes, campers of bestelwagens  zonder én met aanhanger die hoger zijn dan twee meter maar niet hoger dan drie meter zijn. Hier worden dakkoffers en dergelijke die het voertuig hoger maken niet meegerekend.
 3. Categorie 3: Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen die twee assen hebben die hoger zijn dan drie meter of voertuigen die (op kenteken) zwaarder mogen zijn dan 3.500 kilogram.
 4. Categorie 4: Voertuigen met drie of meer assen die hoger zijn dan drie meter of die zwaarder mogen zijn dan 3.500 kilogram.
 5. Categorie 5: Motoren en trikes (hier worden ook zijspannen en aanhangers meegerekend)

Per tolweg verschillen de tarieven ook van elkaar en iedereen rijdt natuurlijk weer andere routes. Stippel daarom jouw route eerst even uit en bereken hoeveel je kwijt bent aan tol. Dit zijn alle toltrajecten (mis je nog informatie? Misschien staat het op deze pagina)

 1. Ringweg Parijs
 2. A6: Parijs – Lyon, bij Chalon-sur-Saône en Villefranche-sur-Saône.
 3. A7: Lyon – Orange – Spaanse grens
 4. A8: Marseille – Ventimiglia, bij Aix-en-Provence, Nice en Menton.
 5. A9: Montpellier – Perpignan.
 6. A10: Parijs – Bordeaux – Spaanse grens
 7. A31: Nancy – Luxemburg, tussen Metz en Thionville.
 8. A54: bij Salon de Provence.
 9. A61: Bordeaux – Narbonne, bij Narbonne.
 10. A71: Orléans – Clermont-Ferrand, bij Clermont-Ferrand.
 11. A75: bij Pézenas.
 12. N10/A63: Bordeaux – Spaanse grens, bij Bordeaux en bij de Spaanse grens
 13. De Rhône vallei op de A7 ten zuiden van Lyon
 14. A9: Orange – Perpignan – Spaanse grens
 15. Mont-Blanc tunnel
 16. Fréjustunnel

Tolwegen Frankrijk kaart 

Wil je een overzicht van de tolwegen van Frankrijk op kaart? Klik dan even op de link! 

Goboony tolwegen Frankrijk

Tolwegen Frankrijk betalen 

Op de tolwegen in Frankrijk kun je betalen op verschillende manieren: met contant geld, via de bankpas of creditcard of via een automatische incasso. Dit laatste doe je met behulp van een tolbadge. Wil je snel door de tolpoortjes van Frankrijk heen? Dan is die tolbadge, ook wel elektronische tolvignet, ideaal! Dit vignet is gekoppeld aan het Liber-T abonnement of je kunt gebruik maken van twee Nederlandstalige Bip&Go abonnementen. Hierover vertellen we je meer in het artikel over tolvignetten in Frankrijk.

Kies je er wel voor om op een andere manier te betalen, dan raden wij aan om te betalen met speciale passen van de tolmaatschappijen of om je creditcard mee te nemen. Hier staan vaak de minst lange rijen. Je krijgt een kaartje aan het begin van de tolweg. Aan het einde van de tolweg steek je het kaartje in het automaat en kun je de afgelegde route afrekenen.

Tips en handigheidjes

In de zomermaanden zijn de wegen vanzelfsprekend enorm druk en kunnen de wachttijden voor de tolwegen in Frankrijk snel oplopen. Houd hier rekening mee en ga niet op de drukste dagen rijden. Wij weten natuurlijk dat je er soms niet onderuit komt en dat je soms genoegen moet nemen met enkele uren vertraging. Probeer deze vertraging zo klein mogelijk te houden en ga vooral niet op de zaterdag rijden. De zaterdagen zijn namelijk de drukste dagen van de week in Frankrijk, vooral zwarte zaterdag is enorm druk.

Wil je toch de tolwegen in Frankrijk vermijden, houd dan dit in je achterhoofd: Als je naar Parijs, de westkust, de Dordogne of de Auvergne wilt reizen, dan kun je het beste via Gent of Mons rijden. Als je naar het zuiden en de Middellandse Zee rijdt, dan kun je het beste via Luxemburg rijden. In Luxemburg is de brandstof namelijk aanzienlijk goedkoper en daarbij wordt er pas vanaf Nancy tol geheven. Verder is op andere plekken omrijden qua tijd en geld niet voordelig.

Overige tips

Hieronder vind je nog een aantal andere aandachtspunten voor het rijden door Frankrijk. Lees ze goed door en ga goed voorbereid op vakantie.

 1. Geen retourticket kopen bij de tolhuizen. Dit ticket is namelijk maar zeven dagen geldig.
 2. Veiligheidsvest, gevarendriehoek en een alcoholtest moeten aanwezig zijn in het voertuig.
 3. Euro 95 is langs de snelweg niet meer verkrijgbaar. Dit is vervangen door E10, als je auto hier niet geschikt voor is kun je ook ‘Super sans plomb 98’ gebruiken. Diesel is wel overal verkrijgbaar.
 4. Rijden met oortjes in of een hoofdtelefoon op is niet toegestaan. Hier krijg je een boete voor van €135,-
 5. Lees nog even deze blog over verkeersregels in Frankrijk.

Een prachtige camper bij Goboony gehuurd? Lees deze tips dan voor vertrek nogmaals door en vraag de eigenaar om tips. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je reis wordt! #LETSGOFRANCE 

Bekijk aanbod