Natuurcamping Limburg

26 april 2019 in Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Natuurcampings zijn ideaal als je op zoek bent naar rust en natuur. Lekker afgelegen en even back to basic. Geen animatieteams of uitgebreide restaurants en kantines. Gewoon een wc, een douche en een rustig plekje in de natuur. Limburg heeft met zijn glooiende landschap in het zuiden en de veelzijdige bossen in het noorden genoeg te bieden, dus geef ik je in deze blog enkele suggesties voor een leuke natuurcamping in Limburg. 

Goboony natuurcamping Limburg heuvels zon

Natuurkampeerterreinen

Toen ik voor het eerst hoorde over natuurkampeerterreinen vroeg ik mij af waarom ik daar nooit eerder over had gehoord. Al van jongs af aan namen mijn ouders mij mee naar verschillende campings in Limburg en de Ardennen. We zochten dan vaak de afgelegen trekkersveldjes op om zoveel mogelijk van de natuur te kunnen genieten en maakte zeer zelden gebruik van de vele faciliteiten die de campings te bieden hadden. Het liefst wilden we wildkamperen, maar na enkele boetes zijn mijn ouders daar toch maar mee gestopt. Op natuurkampeerterreinen kun je dat gevoel van wildkamperen toch een beetje terug krijgen, maar dan legaal. Je krijgt er vaak nog wel een wc en douche bij wat toch geen overbodige luxe is. Zorg wel even dat je in het bezit bent van een Natuurkampeerkaart. Deze kun je krijgen via natuurkampeerterreinen.nl.

1. Natuurkampeerterrein Den Buizerd

Op landgoed Geijsteren (zie ook #5 onderaan deze blog) ligt de afgelegen camping Den Buizerd. Midden in het sparrenbos zijn 20 ruime standplaatsen te vinden, elk met een eigen stroomvoorziening. Het nette toiletgebouw huist twee wc’s, twee douches en een afwasplaats met gratis warm water. Omdat deze camping ver van de doorgaande wegen ligt is het er erg rustig en heb je zelfs kans om ‘s ochtends vroeg reeën te spotten. 

In de omgeving zijn genoeg wandel- en fietsroutes te vinden, maar ook een dagje naar Venray behoort tot de mogelijkheden. Het dorpje Geijsteren met een oude kasteelruïne daterend uit de 13e eeuw ligt op ongeveer 20 minuten lopen van de camping. Een erg fijne camping om even lekker tot rust te komen.

Adres
Lange Ven 6, 5862 AX Geijsteren

GPS
N 51.54153, E 6.04263

2. Natuurkampeerterrein Wega

Op een terrein wat ooit bedoeld was voor een sportfaciliteit ligt nu natuurkampeerterrein Wega. Omringd door bomen en ver genoeg van de doorgaande wegen maken dit kampeerterrein ideaal voor rustzoekers. Heb je wel behoefte aan een beetje gezelligheid, dan kun je ‘s avonds lekker aanschuiven bij het kampvuur. Het toiletgebouw heeft waterbesparende douches en wc’s en is erg leuk ingericht. Deze worden duurzaam onderhouden zonder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Net als op veel andere natuurkampeerterreinen voelen ook de beheerders van Wega zich verantwoordelijk voor een goede omgang met de natuur en vragen ook aan de bezoekers hun medewerking hierin. Verder zijn er plekken waar je de camper in het stopcontact kunt steken, dus je hoeft niet bang te zijn dat je je accu leeg trekt. 

Vanwege de leuke activiteiten in de buurt is Wega een aanrader voor kampeerders met kinderen. Vlakbij het terrein ligt recreatiegebied de IJzeren Man waar je kunt klimmen, zwemmen en zelfs waterskiën. Ga je liever voor een iets rustigere activiteit, neem dan gewoon een van de vele wandel- of fietsroutes. Voor ieder wat wils.

Adres
Kruisbergenweg 2, 6006 VZ Weert

GPS
N 51.236434, E 5.672583

3. Natuurkampeerterrein De Cokse Heide

Helemaal in het noorden van Limburg kun je logeren bij de boswachter. De Cokse Heide ligt in Nationaal Park De Maasduinen, dus ben je hier verzekerd van een mooi stukje natuur. De vele bomen op het terrein zorgen voor rust en privacy, maar geven ook genoeg schaduw op een zonnige dag. Het sanitair kan ik nog niks over vertellen, want op het moment van schrijven wordt dit volledig vernieuwd. Zodra dit af weet je dus zeker dat je nette douches en toiletten zult aantreffen. Hoewel het terrein midden in het bos ligt, heb je wel de mogelijkheid tot een plek met stroom. Zoek je de warmte liever op een natuurlijke manier, dan kun je ook bij de vuurplaats een gezellig kampvuur opzetten. 

Zoals je waarschijnlijk al verwacht bij dit natuurkampeerterrein is de ligging ideaal voor wandelaars en echte natuurliefhebbers. Staatsbosbeheer organiseert regelmatig leuke excursies, maar je kunt ook gewoon op pad met de boswachter of ga zelf op verkenning uit. 

LET OP! Vanwege de verbouwing van het sanitairgebouw is dit natuurkampeerterrein tot juli 2019 gesloten.

Adres
Bleijenbeek 3a, 5851 EE Afferden

GPS
N 51.641611, E 6.0394

Goboony natuurcamping Limburg water

4. Natuurkampeerterrein Raayerhof

Ook boerderijcampings kunnen tot natuurkampeerterrein gepromoveerd worden, zo ook Raayerhof. Nog geen vijftien jaar geleden was het nog een veeboerderij en de geschiedenis gaat zelfs terug tot de 15e eeuw. Tegenwoordig is er nog steeds sprake van akkerbouw en kleinschalige, biologische fruitteelt waar je zelfs wat van mag plukken. Je kunt de camper hier op het ruime grasveld tussen de bomen en hagen plaatsen en heerlijk in de schaduw genieten van de rustige omgeving. Wel is er, afhankelijk van de windrichting, soms wel wat geluid van de nabijgelegen N280. Alle camperplaatsen zijn voorzien van stroom en de sanitairvoorzieningen zijn netjes onderhouden en schoon. Hoewel de camping vooral gericht is op camperaars met veel levenservaring (senioren klinkt zo negatief), kun je hier ook prima vertoeven met kinderen. 

Er is in de omgeving namelijk genoeg te doen. Zo kun je zwemmen in een van de zowel binnen- als openluchtzwembaden of een dagje erop uit in Roermond. Net als bij alle andere natuurkampeerterreinen in deze blog kun je ook hier lekker wandelen en fietsen.

Adres
Raaystraat 10, 6071 NC Boukoul-Swalmen

GPS
N 51.207981, E 6.034748

5. Natuurkampeerterrein Landgoed Geijsteren

Iets minder afgelegen dan Den Buizerd, maar zeker niet minder leuk is het andere kampeerterrein van Landgoed Geijsteren. Deze camping ligt gelijk aan de Maas en is met 60 kampeerplaatsen een stuk groter dan het kleine zusje een paar kilometer verderop. Er zijn vier veldjes te vinden zowel met als zonder afscheidingen en allen zijn voorzien van elektriciteit en draadloos internet. De camper kun lekker koel tussen de vele bomen plaatsen en natuurlijk is ook hier het sanitair schoon en goed onderhouden. 

Adres
Op den Berg 5a, 5823 CB Maashees

GPS
N 51.55972, N 6.04278

6. Camping de Botkoel

Deze camping is geen Natuurkampeerterrein, maar wel net zo fijn. Camping de Botkoel in het Zuid-Limburgse Puth is een fijne rustige camping, met een fantastisch uitzicht over de omgeving. Je kunt zo’n 35km ver zien want je kunt het Duitse Aken net zien liggen. De Botkoel is niet alleen een camping maar ook een fruitteeltbedrijf, zo zit je in het voorjaar tussen de schitterende bloesems en in het najaar zijn er volop verse appels en peren. De ligging is natuurlijk heel geschikt voor iedereen die gek is op wandelen en fietsen, want dat is nou eenmaal heel leuk in Zuid-Limburg. Overigens is de camping in 2018 niet voor niks beoordeeld met een 9.9. De ligging, het vriendelijke ontvangst, het sanitair, de speeltoestellen (trampoline!) en de jeu de boules baan met uitzicht op het dal, zijn allemaal perfect!

Adres
Kerkpad 2, 6155 KJ Puth

Een stukje milieubewustzijn

Een belangrijke kernwaarde voor natuurkampeerterreinen is duurzaamheid. Hoewel ik het alleen bij Wega vermeldde heeft alleen Den Buizerd geen waterbesparend sanitair. Wel maakt elk kampeerterrein in deze blog gebruik van groene energie en heeft Raayerhof zelfs beschikking over eigen zonnecellen. De natuur is natuurlijk erg belangrijk voor de beheerders en er wordt door alle natuurkampeerterreinen in Nederland rekening gehouden met hun impact op het milieu. 

Meer tips voor Limburg:

Camperplaats Maastricht
- Met de camper naar Zuid-Limburg
- Camperplaatsen in Limburg
- Kleine campings in Limburg
- Kerstmarkt Maastricht

Ook bij Goboony proberen we een steentje bij te dragen door het voor campereigenaren mogelijk te maken om hun camper te verhuren. Zo voorkomen we dat campers stil komen te staan en er sprake is van onnodige consumptie. Help ons mee en huur een camper via Goboony. Rijd ermee naar een natuurcamping in Limburg geniet op een verantwoorde wijze van de mooie Nederlandse natuur. 

Bekijk aanbod