Met de camper naar IJsland

12 mei 2021 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & IJsland

Met een camper naar IJsland klinkt misschien onmogelijk, maar niets is minder waar! Sterker nog: het is een prachtig land om met een camper te ontdekken. IJsland is namelijk de place to be voor iedere natuurliefhebber. Het land staat bekend om z’n spectaculaire vulkanen, natuurlijke warmwaterbronnen, buitenaardse landschappen en enorme watervallen. Wil je ook met de camper naar IJsland? Lees dan vooral even verder! 

Goboony camper IJsland

Overtocht naar IJsland met de camper

Ga je naar IJsland met een camper, dan moet je een ferry boeken. Ga je vanuit Nederland of België met een camper naar IJsland? Dan kun je het beste vertrekken vanuit Hirtshals in Denemarken, op zo'n 1.000 kilometer rijden vanaf Nederland. Deze ferry kun je boeken via Smyril Line. Houd er wel rekening mee dat je zeker drie dagen met de ferry onderweg bent. Halverwege maak je een korte stop op de Faeröer Eilanden (kom je daar ook een keer!). Ook mag je op de ferry niet in je eigen camper slapen, maar moet je een hut boeken. Er zijn twee- en vierpersoons hutten, maar je kunt ook een bed boeken in een gedeelde hut. Houd er ook even rekening mee dat je op tijd moet boeken, vooral in het hoogseizoen! 

Met de camper overnachten op IJsland

Op IJsland is het helaas sinds 2017 niet meer toegestaan om te wildkamperen, tenzij je expliciet toestemming hebt van een landeigenaar of rechthebbende, maar gelukkig zijn er ook genoeg campings te vinden. De meeste campings zijn vrij eenvoudig; het is meestal een grasveld zonder afgebakende plekken en met beperkte voorzieningen, maar faciliteren wel het hoognodige. Dit komt voornamelijk omdat toerisme op IJsland nog nauwelijks is doorgedrongen. Dat heeft natuurlijk ook zeker z’n charme! Het kan erg voordelig zijn om de Campingcard aan te schaffen, hiermee kun je voor een tarief op meer dan 40 campings terecht. 

Overige informatie

Op IJsland zijn sommige verkeersregels net ietsje anders dan je misschien gewend bent. Zo is het verplicht om altijd een gevarendriehoek, winterbanden en sneeuwkettingen bij je te hebben en je lampen aan te hebben, ook overdag in de volle zon. Je mag niet te hard rijden, maximaal 90 km/h en zelfs dat is op veel wegen niet mogelijk. Ook de verkeersborden kunnen nogal verschillen. Bekijk daarom voor je op reis gaat de website van Safetravel en lees je even in over de verkeersregels. Er is weinig verkeer en er is op zich maar een grote hoofdweg (Ringweg 1) waar de meeste grote attracties en bezienswaardigheden zich langs bevinden, dus dat is makkelijk. 

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te tanken, omdat tankstations niet overal te vinden zijn. Vooral in het binnenland of in de dunbevolkte delen zijn tankstations schaars. Pas daarnaast op voor overstekende schapen; op IJsland lopen schapen vrij rond en steken graag de weg over! Verder is het misschien fijn om te weten dat de criminaliteitscijfers in IJsland bijzonder laag zijn. Je kunt dus met een veilig gevoel roadtrippen! 

Tot slot is het toegestaan om gasflessen mee aan boord te nemen, maar dit moet wel duidelijk worden aangegeven door middel van bijvoorbeeld een sticker op je vooruit. Heb je een koelkast in je camper? Dan mag je niet worden aangesloten op het stroomnet! Je mag echter alleen ingeblikt voedsel meenemen naar IJsland. 

Camperroute door IJsland 

Goboony camper IJsland

  1. Seyðisfjörður

Seyðisfjörður is een klein stadje op Oost-IJsland en tevens de aankomsthaven van de ferry vanuit Denemarken. Het kleine plaatsje is omringd door bergen met besneeuwde bergtoppen. 

Het is wel fijn om eerst even een nachtje in Seyðisfjörður te verblijven om een beetje bij te komen van de overtocht. Een prima verblijfplaats is Seydisfjordur Camping Site, vlakbij het stadscentrum. De camping is omringd met bomen, waardoor je nog redelijk wat privacy hebt. Verder kun je op deze camping goede faciliteiten voor campers vinden, zoals elektriciteit en een buitenplek om te barbecueën. 

  1. Höfn

Vanaf Höfn is het een kwartiertje rijden naar Stokksnes, het mooiste strand van IJsland! Op dit strand liggen vaak zeehonden te relaxen, maar de echte eye-catcher van dit strand zijn de steile bergen met pieken tot wel 454 meter hoog. Verder kun je op dit strand een oud radarstation van NAVO en een vikingendorpje vinden. Ik kan het je ook sterk aanraden om een bezoekje te brengen aan het Nationale Park Skaftafell. In dit Nationale Park kom je namelijk de Svartifoss waterval tegen, ontstaan doordat hete lava langzaam afkoelde en het gesmolten gesteente begon te kristalliseren. Iets dat je eigenlijk met eigen ogen moet zien!

Verblijf op Camping Höfn, een stadscamping met uitzicht over de gletsjers en bergen. Op loopafstand van de camping is de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull gletsjer, te vinden. Aanradertje!  

Goboony camper IJsland

  1. Vík

Op zo’n 3 uur rijden van Höfn ligt Vík, het meest zuidelijk gelegen dorpje van IJsland dat slechts 300 inwoners telt. Vanaf hier kun je naar verschillende bijzondere bezienswaardigheden rijden, zoals het DC-3 vliegtuigwrak of het Dyrhólaey Viewpoint. Beide gelegen op een enorme zwarte vlakte met uitzicht op rotsformaties, waardoor het soms lijkt alsof je op een andere planeet bent beland. Ook een aanrader om een stop te maken bij de Hálsanefshellir Cave, een basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Houd er wel rekening mee dat je deze grotten tijdens eb bezoekt, zodat je er omheen kunt lopen. Tot slot kun je vanuit Vík de mooiste watervallen van IJsland bezoeken: Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss. De eerste twee en de laatste twee liggen op loopafstand van elkaar, dus dat is een mooie combi-deal! 

Þakgil is een absolute aanrader om met de camper te overnachten. De naam betekent letterlijk ‘het dak van een ravijn’ en dat is exact het soort uitzicht dat je vanaf deze camping hebt! Vanaf de camping heb je mooie wandelroutes en je kunt gebruik maken van de in een rots gelegen eetkamer, inclusief grill en vuurplek. Wat wil je nog meer?

Goboony camper IJsland

  1. Selfoss

Voor IJslandse normen is Selfoss een redelijk grote stad. Een goede plek om je camper vol te laden met de nodige proviand! Vanaf Selfoss zijn er een heleboel mooie dingen te doen, breng bijvoorbeeld een bezoek aan Thingvellir Nationaal Park en ga snorkelen in de Silfra kloof tussen het Euraziatische en het Amerikaanse continent of bezoek de spuitende geisers Geysir en Strokkur. Nog een must-do is de Gullfoss Falls bezoeken, een van de machtigste watervallen van IJsland (lees: zo’n 20 meter breed!). Zin in nog meer avontuur? Daal dan af in de oude vulkaankrater van Kerid!

Gelegen tussen Gullfoss en Geysir ligt Skjól Camping. Een prima plekje om met de camper te verblijven! De camping is eigenlijk een ruim grasveld met mooi uitzicht, maar heeft ook een groot springkussen voor kinderen. Toch leuk! 

  1. Reykjavik 

Zin om even te ontspannen? Rijd dan door naar hoofdstad Reykjavik en bezoek The Blue Lagoon! Deze spa heeft zijn naam te danken aan het blauwgroene water dat een mengsel is van zout en zoet water, silica, algen en mineralen en is geothermisch verwarmd. Het water komt van wel 2000 meter diep uit de aarde, waardoor de temperatuur rond de 38 graden ligt. Natuurlijk is de hoofdstad zelf ook zeker het bezoeken waard. Reykjavik is modern, maar gezellig. De perfecte plek om even lekker te shoppen of een hapje te eten! 

Reykjavik Campsite is een eco-vriendelijke camping, de focus ligt hier dan ook op duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering. Verder kun je een spa met zwembad op deze camping vinden. Daar kom je nog eens goed van bij!  

Goboony camper IJsland

  1. Varmahlíð

Vanuit Varmahlíð kun je het eiland Drangey bezoeken. Dit eiland ligt in de baai van het Skagafjörður fjord en is een overblijfsel van een 700.000 jaar oude uitgestorven vulkaan. Dit gebied is een paradijs voor verschillende vogels, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, Noorse stormvogels, raven en valken. 

Camping Varmahlíð wordt gerund door een lokale familie en die sfeer proef je. De camping is vredig en knus, dus de ideale uitvalsbasis voor een overnachting met je camper. 

  1. Húsavík

Altijd al eens walvissen willen spotten? Húsavík is hier de perfecte uitvalsbasis voor! Dit stadje is gelegen in de Skjálfandi baai en wordt ook wel eens de walvissen hoofdstad van IJsland genoemd. Ga aan boord van een van de houten schepen en spot deze magische dieren van dichtbij! Verder is het aan te raden om vanaf hier de Góðafoss Falls te bezoeken.

Húsavík Campground heeft de perfecte ligging, dichtbij alle populaire attracties en op loopafstand van een zwembad en de supermarkt.

Natuurlijk heeft IJsland nog veel en veel meer bijzondere plekken die je gezien moet hebben, maar met deze route maak je wel een mooi rondje rondom het eiland. Met een camper kun je natuurlijk gaan en staan waar je maar wilt! Lees ook: met de camper door Litouwen, Letland en Estland, met de camper naar Griekenland en met de camper naar Corsica. Zou jij het aandurven om met een camper naar IJsland te gaan? Zelf geen camper? Je kunt eenvoudig een camper huren via Goboony!