Met de camper naar Albanië: van het ruwe noorden naar het zwoele zuiden

27 april 2023 in Albanië, Camper- en campingtips, Camperroutes & Campings en camperplaatsen

Spectaculaire landschappen, een rijke geschiedenis, unieke culturele ervaringen, … Je zou wel gek zijn om niét met de camper naar Albanië te trekken. Dit Balkanland komt misschien niet als eerste in je op wanneer je een vakantiebestemming zoekt, maar toch is Albanië absoluut een bezoekje waard. En we vertellen je graag waarom!

Let op! Plannen om met een camper van Goboony naar Albanië te rijden? Omdat Albanië nog niet officieel tot de EU behoort, raden we aan om als huurder bij de verhuurder van de camper te checken of de verzekering de reis naar Albanië dekt. De Goboony Dagverzekering voor Nederland onderschrijft een camperreis naar Albanië namelijk niet (in België overigens wel). Wil je toch met een gehuurde camper naar Albanië? Dan dien je zelfstandig voor een verzekering te zorgen of dit in overeenstemming met de verhuurder in orde te maken. Kom je er niet uit? Je kunt altijd contact met ons support team opnemen voor advies!

Naar Albanië met de camper of mobilhome samen met Goboony

Waarom met de camper naar Albanië?

Net zoals Slovenië heeft Albanië adembenemende, ongerepte natuur die je gewoon moét gezien hebben. Van gigantische bergen tot een wondermooie kuststreek: voor iedere natuurliefhebber is er wat wils. Maar naast al dat natuurschoon zijn er ook pittoreske stadjes en magnifieke erfgoedsites. Tot de jaren ‘90 viel Albanië onder een communistisch bewind, dus het zal je niet verwonderen dat dit land een rijke geschiedenis herbergt. Tot slot is ook de Albanese keuken met invloeden uit Turkije en Griekenland eentje om van te watertanden. Traditionele kofte, baklava of burek, iemand? 

Goed om te weten voor je vertrek

  • Officieel behoort Albanië (nog) niet tot de Europese Unie, wat betekent dat je mogelijks roamingkosten moet betalen als je je mobiel internet gebruikt. Hou hier rekening mee als je wil navigeren of tips in de buurt wil opzoeken met je smartphone. 
  • Hoewel op sommige plaatsen - vooral in de steden - het wegdek is vernieuwd, zijn de wegen in Albanië over het algemeen in heel slechte staat. 
  • In Albanië moet je verplicht een papieren groene kaart bijhebben. Ga dit na bij de verhuurder of die bij de camperpapieren steekt. 
  • Albanië heeft geen tolwegen, behalve de A1 in beide richtingen. Actuele tolprijzen vind je hier. Verder zijn er geen milieuzones of lage-emissiezones (LEZ), dus je hebt geen vignet nodig.
  • De officiële munteenheid van Albanië is de Albanese Lek. 1 euro is ongeveer 112 Lek. Op sommige plaatsen kun je met de kaart betalen, maar hier komt vaak een kost bij voor de wisselkoers. Je neemt dus best voldoende cash geld mee, zeker buiten de steden.

En dan nu: tijd om je onvergetelijke reis naar Albanië te plannen!

Naar Albanië met de camper of mobilhome samen met Goboony

1. De Albanese Alpen

In het noorden van Albanië, op de grens met Montenegro en Kosovo, ligt een imposant berggebied: de Albanese Alpen. Fervente wandelaars kunnen hier hun hartje ophalen, want dit is een echt hike-walhalla. Het bergmassief wordt ook wel Accursed Mountains genoemd, wat letterlijk ‘vervloekte bergen’ betekent. Geen nood, het gebied is niet vervloekt, maar heeft deze naam te danken aan de ruwe uitstraling van het berglandschap. De camperroute is wel voor echte durvers, want aangezien dit deel van het land - op een paar bergdorpjes na - zo goed als onbewoond is , zijn de wegen in niet al te beste staat. 

Een mooie route door het noorden van de Albanese Alpen is die van de stad Shkodër naar Valbonë, een klein dorpje in Nationaal Park Valbonëdal. Shkodër is een van de oudste steden in Albanië en ligt aan het meer van Skadar, wat de natuurlijke grens vormt met buurland Montenegro. 

Van Shkodër rij je naar Koman, waar je bij het Komanmeer met je camper de overzetboot kunt nemen naar Fierzë. Zeker de moeite, want je vaart dwars door het berglandschap, soms rakelings langs de groene, steile rotswanden. De ferry gaat dagelijks tussen april en november en de boottocht duurt ongeveer 2,5 à 3 uur.

Eens aangekomen in Fierzë zet je je rit verder richting Valbonë. Wildkamperen is toegestaan in Albanië, dus je kunt met de camper overnachten waar je wilt. Met respect voor de natuur en de omgeving, uiteraard. Doe zeker nog inkopen in Fierzë of in Bajram Curri, het laatste dorp dat je tegenkomt, want in Valbonë zelf zijn geen winkels. 

Naar Albanië met de camper of mobilhome samen met Goboony

2. De Albanese Rivièra

Niet alleen het ruwe noorden van Albanië is adembenemend, ook het zwoele zuiden is een waar pareltje. De Albanese Rivièra heeft een mediterraans klimaat, fijne kiezel- en zandstranden en diepblauw water van de Ionische en Adriatische Zee. Dat zijn alle ingrediënten die je nodig hebt voor een zalige zonvakantie. De schilderachtige bergtoppen op de achtergrond maken het plaatje compleet. 

Een mooie route om het zuiden van Albanië te verkennen, is die van Vlorë naar Sarandë. Vlorë heeft een prachtige, oude binnenstad met vrolijke, pastelkleurige huisjes en gebouwen. Het centrum is niet zo groot, maar extra gezellig met de kleine cafeetjes en terrasjes. 

Tip: Als je in Vlorë vertrekt, loont het ook om het stadje Berat te bezoeken. Dit ligt niet op de route richting Sarandë, maar is de omweg meer dan waard. Berat wordt ook weleens de ‘witte stad’ of ‘de stad met duizend ramen’ genoemd, door de kleine witte huisjes die gebouwd zijn op een heuvel. ‘s Avonds geven de verlichte vensters een sprookjesachtig, bijna magisch uitzicht. Vanwege deze unieke architectuur staat het stadje ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wil je hier overnachten? Net buiten Berat is er een betaalde camperplaats Camper & Car Parking Hoxha. Voor ongeveer 600 lek (om en bij de 5 euro) kun je hier 24 uur staan. 

Vanuit Vlorë kun je de SH8 nemen die via de kust recht naar Sarandë loopt. Deze heuvelachtige weg is ongeveer 125 kilometer lang en op sommige plaatsen erg smal, met scherpe bochten. Maar wél met permanent zicht op zee. De rit duurt zo’n 3 uur als je in één keer doorrijdt, maar als je voldoende tijd hebt zijn er onderweg tal van toffe plaatsen om even te stoppen of om te overnachten. Denk bijvoorbeeld aan Vuno, een mini kustplaatsje met slechts een 500-tal inwoners. Hier kun je prachtige, oude kerken bezoeken en vanop de heuvels genieten van een mooi uitzicht over het stadje. Iets verderop langs de SH8 kom je in Himarë, het grootste kustdorp van de Albanese Rivièra. Ook hier vind je ruïnes van kerken, kloosters én er is ook een kasteel. De wandeling naar het kasteel is vrij steil bergop, maar is ook bereikbaar met de auto. 

Tot slot rijd je door naar de eindbestemming: Sarandë. Deze bruisende badplaats trekt tijdens de zomer veel toeristen en heeft verschillende fijne stranden zoals Mango Beach of Flamingo Beach. Het stadje wordt ingesloten door de kust en hoge heuvels, en op een van deze heuvels ligt de ruïne van het Lekuresi kasteel. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en de kust. In het kasteel is ook een restaurant, voor wie tijdens zonsondergang wil genieten van een romantisch dinertje!

Guus en Sandra trokken 3 maanden door Europa en ook Albanië verkenden ze met de camper. Wat. Een. Avontuur!