Italië - Bloemenrivièra in de camper

7 september 2020 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Italië

Gek op Italië? De Bloemenriviera in de camper is zeker de moeite waard. De Italiaanse bloemenrivièra loopt van de grens Frankrijk tot aan Toscane. Dit deel van de kust wordt ook wel de Ligurische kust genoemd. Het deel van Italië is vooral bekend vanwege de mooie gekleurde stadjes en dorpjes die tegen de rotsen aangeplakt lijken. Neem met de camper alle tijd om de dorpjes en de omliggende natuur te bezoeken. 

Nog even leuk om te weten, Genua ligt ongeveer op de helft van de Bloemenriviera en splits het gebied in tweeën. Het deel dat ten westen van de stad ligt noemen ze ook wel Riviera di Ponente en het deel dat ten oosten ligt wordt ook wel de Riviera di Levante genoemd. Deze route met de camper begint in Riviera di Ponente, in het stadje Bordighera.

Heb je zelf geen camper? Je kunt een via Goboony campers huren in alle soorten en maten! 

Goboony Italië - Bloemenrivireira in de camper

  1. Bordighera

Bordighera ligt net over de grens met Frankrijk. Het is een mooi stadje waar veel te doen en te zien is. Een van de hoogtepunten is de Giardino Esotico Pallanca. Hier vind je 3200 soorten cactussen en vetplanten. De soorten zijn afkomstig van over de hele wereld. Slenteren verder door de mooie straten en eet een goed bord pasta en drink daarbij een goed glas wijn. Je bent tenslotte in Italië. Plak er nog een dag aan vast om een boottocht te maken om dolfijnen te spotten. 

Overnachten kan op Agricamping A Bunda. Een fijne rustige plek met een vriendelijke eigenaar, die je nog meer tips over de omgeving kan geven. 

  1. Alassio

Iets verderop vind je Alassio. Vanaf deze plaats tot aan Finale Ligure is het een stuk minder heuvelachtig dan de rest van de Bloemenriviera. Je vindt hier lange zandstranden, waar ook de Italianen graag een dagje komen met hun gezinnen. Het stadje zelf is ook de moeite waard. Slenter door de straten en bewonder de verschillende kerkjes en de mooie monumentale gebouwen. Sla de Budello zeker niet over. Dit is een lange, smalle gang die door het oude centrum van de stad loopt. Je hebt op meerdere plekken uitgangen die je leiden naar de zee. Verder vind je in Alassio leuke winkeltjes en hippe barretjes. Je kunt de stad eigenlijk niet verlaten zonder een paar houten sandalen, ook wel zoccoli, op de kop te tikken. Je vindt ze hier in alle kleuren en verschillende vormen! 

  1. Varazze

Varazze is een schattig stadje. Het is misschien niet het mooiste stadje aan de Bloemenriviera, maar het is er wel gezellig en er is een prachtige camping. Op Camping Sole hebben alle camperplaatsen direct uitzicht op zee. Toen ik hier een paar nachtjes was, betekende dat iedere dag lekker de achterklep open en genieten van het uitzicht. Het kan zomaar zo zijn dat je net als ik net wat langer blijft hangen dan je eigenlijk had gepland. Helemaal omdat er ook nog een verwarmd zwembad is. Zo kun je echt even helemaal tot rust komen en genieten van je vakantie. 

Goboony Italië - Bloemenrivireira in de camper

Goboony Italië - Bloemenrivireira in de camper

  1. Genua

Genua is de grootste plaats aan de Bloemenriviera. Het is een oude havenstad met een mooi historische centrum, waar je ook weer je dagen prima kunt vullen met slenteren door de straten. Bezienswaardigheden zijn de Piazza della Vittoria, de Arco della Vittoria ter nagedachtenis aan gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, het centrale plein de Piazza de Ferrari met een grote fontein en de zwart/witte San Lorenzo kathedraal die zowel van binnen als van buiten prachtig is. Na een dag slenteren, sluit je je dag het beste af met een bord pasta pesto genovese.  

Overnachten kan op Camping Villa Doria, iets verder van de stad af. Camping Genova Est is een andere optie. Kijk ook nu even op Park4Night voor eventuele camperplaatsen in het centrum van de stad. 

  1. Portofino

Portofino wordt door vele toeristen gevonden. Het dorpje is ook geliefd onder de rich and famous. Mocht je er van houden, dan kun je je daar helemaal in onder dompelen, maar het dorpje is veel meer dan dat. De prachtige haven, de gekleurde huizen, de smalle straatjes en de plekken om heerlijk te kunnen eten, maken Portofino tot een plek die je niet over mag slaan.

In Portofino zelf zijn geen overnachtingsmogelijkheden met de camper. In het nabijgelegen Rapallo is het wel goed toeven op Camping Rapallo. Via Campercontact zijn er helaas geen camperplaatsen te vinden, met de app Park4Night zijn er wel een aantal overnachtingsplekken dichterbij Portofino te vinden. 

  1. Bloemenriviera & de cinque terre

Wie Bloemenriviera zegt, zegt ook Cinque Terre. Nationaal park Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes tegen de kust, die zowaar nog mooier zijn dan de andere plaatsen aan de bloemenriviera. Het is niet voor niks dat het gebied is uitgeroepen tot een nationaal park. De vijf dorpjes zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Je kunt alle vijf de dorpjes bezoeken door in de trein te stappen, maar veel leuker is het om een paar dorpjes te kiezen en de afstand tussen de dorpen te voet af te leggen over de prachtige wandelpaden. Je ziet dan niet alleen de dorpen zelf, maar ook de magisch mooie kust. Zelf heb ik de trein genomen naar Vernazza, om vanaf daar te wandelen naar Corniglia en Manarola. Mocht je je nog afvragen of je de Bloemenriviera en de cinque terre moet bezoeken? Twijfel niet langer want het is absoluut de moeite waard. 

Er zijn een aantal overnachtingsmogelijkheden nabij Cinque Terre. Zelf heb ik in Moneglia overnacht op Camping il Rospo, op de rotsen aan de kust. Vanaf Moneglia ben je met de trein zo in Cinque Terre en je kunt er ook nog eens op meerdere plekken heerlijk eten. 

Goboony Italië - Bloemenrivireira in de camper

Tip: Je kunt je vakantie in Italië nog verlengen met bijvoorbeeld een roadtrip door Toscane. Mocht je meer tijd hebben dan is het ook de moeite waard om naar Sardinie te gaan! 

Ga jij ook naar Italië en de Bloemenriviera in de camper bezoeken? Ik hoor graag hoe je het vond! Mocht je nog tips hebben die in dit artikel zeker niet mogen missen, ook dan hoor ik het graag. Buon viaggio!