Italië - vakantie tips

23 juli 2019 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Tips voor reizigers & Italië

Italië is misschien wel het mooiste vakantieland in Europa. We hebben in het verleden genoeg geschreven over prachtige camperroutes, het mooie noorden en het prachtige zuiden, maar waar moet je allemaal nog meer rekening mee houden als je op vakantie naar Italië gaat? Wanneer is de beste tijd en wat zijn de mooiste plekjes? Je leest het allemaal in deze blog over vakantie tips voor Italië!

Goboony Italie vakantie tips steegje

12x Italië vakantie tips

Italië is op veel manieren te beleven. Je kunt er een heerlijke zonvakantie op de camping of aan het strand van maken, maar waarschijnlijk ben je veel meer geïnteresseerd in de prachtige historie en rijke cultuur die het land rijk is. Om hier optimaal van te kunnen genieten heb ik 12 tips verzameld, deels uit eigen ervaringen en deels van anderen. Vergeet dus voor niet vertrek deze 12 Italie vakantie tips door te nemen en ga voorbereid op pad!

1. Pas je ritme aan

Wie wel eens vaker naar een van de Mediterrane landen op vakantie is gegaan, is waarschijnlijk al opgevallen dat de straten een stuk rustiger worden rond het middaguur. Zo ook in Italië. Veel Italianen gebruiken deze tijd voor een uitgebreide lunch en eventueel een middagdutje. Houd er dus rekening mee dat tussen 12:30 en 15:30 veel winkels gesloten zijn en gebruik deze tijd om zelf lekker uitgebreid te lunchen en misschien ook wel een uiltje te knappen. Gelukkig zijn de winkels vaak wel langer open en eten Italianen ook later. Gemiddeld zitten zij pas rond 20:00 uur aan tafel.

En net als in veel andere warme landen ligt het Italiaanse tempo iets lager dan we in Nederland gewend zijn. Neem overal je tijd voor, je bent tenslotte op vakantie. Er is zoveel te zien in Italië dat je toch niet te tijd hebt om alles af te gaan. Natuurlijk is het eigenlijk voor elke vakantie een goede tip om even lekker te onthaasten, je tijd te nemen en overal goed van te genieten. 

2. Sla de toeristische plekjes soms over

Zeker in bekende steden als Rome, Venetië en Verona ben je geneigd om alle hotspots af te gaan. Sla eens een zijstraatje in en zoek de rustigere plekken op om eens echt de Italiaanse cultuur te proeven. Je komt zo op mooie plekken die je niet in de gemiddelde reisgids zult vinden. Misschien ontdek je wel net dat ene restaurantje wat je de rest van je leven niet meer vergeet omdat je nog nooit zo lekker hebt gegeten. Het is dan ook zeker een leuke bijkomstigheid dat hoe verder van de toeristische plekken je komt, hoe lager de prijzen worden in restaurants en barren.

3. Prijsverschil tussen de bar en het terras

Als we het dan toch over prijsverschillen hebben, dan moet ik natuurlijk ook even vermelden dat niet alleen binnen een stad, maar ook binnen restaurants prijzen kunnen verschillen. Je zult op veel plekken namelijk meer betalen als je op het mooiste plekje op het terras gaat zitten dan wanneer je binnen aan de bar je espresso drinkt. De regel hierbij is eigenlijk hoe verder van de bar, hoe duurder het plekje. 

4. Ga op zoek naar echte Italiaanse restaurants

Italië staat natuurlijk bekend om heerlijk eten. Vermijd daarom de toeristische restaurants als je voor de echte Italiaanse smaakervaring wilt gaan. Foto’s van de gerechten is geen goed teken in dit geval en plekken die om 18:00 uur al vol zitten zijn dan ook geen aanrader. Zoek na 20:00 uur restaurantjes op waar je veel Italianen ziet zitten en ga voor een meer traditionele osteria of trattoria in plaats van de fancy ristorantes

5. Bestel ook heerlijke bijgerechten

Natuurlijk kun je ook alleen antipasto en eventueel een dolce bij je lekkere pasta bestellen, maar er zijn in Italië zoveel heerlijke bijgerechten (contorni) te vinden. Laat deze zeker niet links liggen en proef wat Italië nog meer te bieden heeft.

Goboony Italie vakantie tips eten

6. Fooi is een compliment

Eigenlijk is dit niet veel anders dan in Nederland. Fooi wordt gezien als een compliment voor een goede service en is absoluut geen vereiste. Soms wordt er zelfs al 10% bij de prijs gerekend of rekent het restaurant een coperto, een klein bedrag vergelijkbaar met fooi. Let hier dus op bij het afrekenen. Natuurlijk kun je zelf bepalen om nog wat extra’s te geven als je tevreden bent. Zeker als je van plan bent om terug te komen. 

7. Niet eten rond historische plekken

We blijven nog even in het thema van eten, maar nu rond de historische plekken. In veel steden is het sinds 2013 niet meer toegestaan om je lekkere broodje te nuttigen rond de vele historische bouwwerken die Italië rijk is. Zeker in Rome wordt hier streng op toegezien. Bewaar het dus voor later om fikse boetes te voorkomen. 

8. Let op voor zakkenrollers

Waar je ook rekening mee moet houden als je een van de vele toeristische steden bezoekt zijn zakkenrollers. Helaas zijn er in Italië veel zakkenrollers actief en zijn vooral toeristen rondom drukke trekpleisters het doelwit. Zorg dus dat je waardevolle spullen goed afgesloten bij je draagt. 

9. Kledingregels

Wil je een van de vele kerken in Italië bezoeken, houd er dan rekening mee dat het vaak niet is toegestaan om deze te betreden met ontblote schouders en knieën. Houd hier dus rekening mee voordat je vertrekt richting het centrum. 

Ook in veel zwembaden is tegenwoordig een kledingvereiste, namelijk de badmuts. Gelukkig zijn deze vaak gewoon te koop rondom de zwembaden, mocht je zelf niet in het bezit van een badmuts zijn. 

10. Autoluwe zones

In veel stadscentra geldt een verbod voor auto’s en dus ook campers. Rijd dus niet voorbij onderstaand bord om hoge boetes te voorkomen. In sommige gevallen zijn er uitzonderingen, maar sowieso zou ik als tip geven om met de camper lekker de binnensteden te vermijden. Parkeer buiten de stad en pak het openbaar vervoer het centrum in. Te voet is het veel makkelijker om door de smalle straatjes te manouvreren. 

Lees trouwens ook even onze blog over verkeersregels in Italië, de milieusticker in Italië en de tolwegen in Italië.

Goboony Italie vakantie tips verkeersbord

11. Feest- en vakantiedagen

Tijdens enkele feestdagen zijn veel winkels en musea gesloten. Houd er op deze dagen dus rekening mee dat je een rustdag inplant voor jezelf om teleurstellingen te voorkomen. De data zijn als volgt:

  • 1 januari
  • 6 januari
  • Pasen
  • 25 april
  • 1 mei
  • 15 augustus
  • 1 november
  • 8 december
  • Kerst

Naast deze feestdagen hebben Italianen in augustus zelf vakantie en kunnen sommige plekken zelfs gesloten zijn.  Ben je afhankelijk van de schoolvakanties, plan je vakantie dan in juli. Ben je niet afhankelijk van de schoolvakanties, dan is september de beste maand om naar Italië te gaan. Het weer is dan nog goed, het hoogseizoen is net voorbij en heel Italië is net op vakantie geweest dus iedereen is weer lekker opgeladen. 

12. De mooiste plekjes van Italië

Italië kent zoveel mooie plekken dat ik niet genoeg digitale inkt beschikbaar heb om ze allemaal te benoemen in deze blog. Gelukkig hebben we al genoeg over het land geschreven en kun je in onze andere blogs over Italië inspiratie opdoen voor een reis langs de mooiste bestemmingen van het land. 

Bonustip: in elk hoekje van Italië valt wel iets te zien. Huur een camper via Goboony, dan heb je het ideale vervoermiddel om zoveel mogelijk van het land te kunnen zien. Heb jij nog Italië vakantie tips? Laat het me weten!