Desi en Leroy - Sardinië

25 november 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Italië

No plan is the best plan! Zo reizen we het liefst. Natuurlijk hadden we voor onze reis wel wat bestemmingen hoog op onze bucketlist staan, maar een concrete route die is er niet en van die vrijheid genieten we enorm. Met een camper kun je namelijk echt gaan en staan wanneer jij wilt. Onze beste lastminute beslissing was toch wel om Sardinië aan onze route toe te voegen. Dit eiland met haar ongelooflijk mooie stranden stond namelijk al flink wat jaren hoog op ons lijstje, maar we hadden er nooit over nagedacht dat je hier ook met de camper naar toe kan gaan. Totdat we wat jaloersmakende foto;s voorbij zagen komen van een Nederlands gezin die met de camper een roadtrip aan het maken was over het eiland. Oké, genoeg gedroomd; spullen pakken en hoppa naar Sardinië.

De veerboot

Vanuit Livorno vertrekt er dagelijks een boot naar Olbia, Noord-Oost van Sardinië. De reis duurt ongeveer 8 uur. Dit lijkt lang (en dat is het natuurlijk ook wel een beetje) maar op de boot heb je van alles, zoals een sportscafé, restaurant en zelfs een zwembad. De hond is overigens ook welkom. Na Italië wilden we graag zo snel mogelijk doorrijden naar Portugal in de hoop dat we hier nog wat kunnen surfen in het zonnetje. Ook dan is Sardinië ideaal, want vanaf het eiland kun je weer een boot pakken naar Barcelona. Tickets zijn misschien niet goedkoop, maar je bespaart wel flink wat tol en kilometers.  Voor 2 personen, een hond en een busje/camper ben je ongeveer 100 euro kwijt om van Livorno naar Olbia te varen. En 150 euro om van Sardinië naar Barcelona te gaan. Misschien niet de goedkoopste route, maar Sardinië is voor ons tot nu toe de mooiste bestemming van onze reis. 

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Olbia: een fijn beginpunt

Met de veerboot komen we aan in het kleine havenstadje Olbia. Op 30 minuutjes rijden vinden we een hele fijne camping, camping Tavolara. Hoewel het maar 8 uur varen was, zijn we ondertussen stiekem al bijna 14 uur onderweg (ook omdat de boot flink wat vertraging had) en zijn we compleet gesloopt. We duiken snel de camper in en vallen als een blok beton in slaap. De volgende ochtend besluiten we het lekker rustig aan te doen, een beetje te werken en natuurlijk een frisse duik in de zee te nemen. Vanaf de camping is het ongeveer 300 meter lopen, het zonnetje schijnt en we zijn nu wel erg benieuwd of alle verhalen over de stranden van Sardinië waar zijn. Ja hoor! Strand nummer 1 is al een pareltje en dat pal voor onze camping. We besluiten de komende dagen met de Tomos de verschillende stranden te ontdekken en vallen van de ene verbazing in de andere. We hebben al flink wat bounty stranden bezocht in de wereld en geloof me Sardinië verdient zeker een plekje in deze top 10. 

Tips voor Olbia:

  • Camping Tavolara is een fijne camping dichtbij het strand met grote plekken en schoon sanitair. 

  • Spiaggia Porto Taverna: vanaf de camping loop je in ongeveer 15 minuutjes naar dit strand. Je hebt er een paar strandtenten en een grote parkeerplaats waar je in het laagseizoen eventueel kunt wildkamperen. 

  • Capo Coda Cavallo was echt mijn favoriet. Dit strand is zo mooi. Niet alleen is het water kraakhelder, maar de weg ernaar toe is fantastisch mooi. 

  • Cala Brandinchi: één van de populairste stranden in de omgeving van Olbia en dat is zeker niet zonder reden. Het strand is namelijk spierwit en het water kraakhelder.


Goboony Desi en Leroy Sardinië

Villasimius: windsurfers walhalla

Na een korte stop in het oosten besluiten we snel door te gaan naar het zuiden. Achteraf hadden we misschien wat langer in het oosten willen blijven, aangezien de natuur hier ongelooflijk mooi blijkt te zijn. Na een paar uurtjes touren over het eiland komen we aan bij Villaggio Camping Spiaggia del Riso. Een hele fijne camping direct aan het strand. Hoewel dit strand niet zo super tropisch is, is het erg populair bij windsurfers. Als je iets verder wandelt kom je bij het strand Spiaggia di Porto Giunco. Dit strand is weer compleet anders dan het strand bij de camping. Azuurblauw water, een rustige zee en een prachtig strand. We vonden het sfeertje bij Villasimius heerlijk en bleven hier dan ook een paar dagen plakken. 

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Chia; één van de mooiste stranden van Sardinië

Van verschillende mensen hoorden we dat de stranden van Chia tot één van de mooiste van Italië behoren. Na een korte speurtocht vinden we de simpele camperstop Area Sosta Camper) welke direct aan het het populaire strand Su Guidi Beach ligt. De camperstop is vreselijk. Voor 20 euro mag je staan op een parkeerplaats, gebruik maken van een smerige hurktoilet en een semi warme douche waar je 0,50 euro voor moet betalen en die er vervolgens na 30 seconden mee stopt. Voor de fijne kampeerervaring moet je hier dus niet zijn, maar het bezoekje aan deze plek was het zeker wel waard want het strand is prachtig. We besluiten met een picknickkleed en wat biertjes de dag af te sluiten van een geweldige zonsondergang. Het strand is ontzettend mooi (niet het mooiste strand van Sardinië hoor) en er is bijna niemand. Het hurktoilet en de vreselijke douche zijn alweer vergeten en Chia wordt onverwachts één van onze fijnste avonden op Sardinië. 

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Buggerru: surfersparadijsje

Hoewel we er nog niet zoveel van bakken (van Leroy moet ik nu erbij vermelden dat dit voornamelijk voor mij, Desi, geldt ;p) vinden we het heerlijk om te surfen. Bij surfen in Europa denken de meeste mensen al snel aan Spanje of Portugal, maar je kan dus ook bijna het hele jaar surfen in Sardinië. Dit kun je het beste doen in het knusse surfersstadje Buggerru in het Westen van Sardinië. Ben je niet zo van het surfen, dan is het nog steeds een aanrader om het westen van het eiland te bezoeken. De kustlijn is hier namelijk ontzettend ruig. Ook de natuur is prachtig en de route naar Buggerru toe is misschien één van de mooiste die wij tot nu toe hebben gereden. In Buggerru heb je verschillende simpele camperstops direct aan zee.  De dichtstbijzijnde camping is campeggio ‘Ortus di Mari’.

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Torre del Pozzo: tijd voor wat werk

Na een paar dagen surfen in Buggerru rijden we langzaam richting het Noorden, maar we maken eerst een stop bij Torre del Pozzo. We vinden een mooi plekje bij de camping IS arena direct aan zee. Ideaal, we moeten namelijk nog flink wat werken en dit is een hele fijne plek om een paar dagen te staan. In de omgeving vind je onder andere het levendige stadje Oristano en talloze stranden ideaal voor windsurfers. 

Goboony Desi en Leroy Sardinië

De route naar Buggerru naar Torre del Pozzo was prachtig

Alghero: hotspots & shoppen

Alghero is één van de grotere steden van Sardinië. Toch is de stad niet heel groot, het heeft ongeveer 45.000 inwoners. Ondanks zijn formaat is er meer dan genoeg te beleven. Zo vind je er heel veel leuke eettentjes en kun je er leuk shoppen. Voor een heerlijk diner raden we Trattoria Tipica Sarda La Saletta aan.

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Uitzicht camper

Porto Torres: flamingo’s en bounty stranden

Na bijna drie weken reizen door Sardinië komen we aan op één van onze laatste bestemmingen in het Noorden, namelijk Porto Torres. Vanuit Porto Torres kun je namelijk de veerboot nemen naar Barcelona.  Een geweldig mooie eindbestemming met indrukwekkende stranden en roze flamingo’s. Hoe gaaf! In Sardinië kun je op verschillende plekken flamingo’s spotten. Wij besloten naar Stagno di Pilo te rijden waar we bijna helemaal alleen waren. Na een half uurtje wandelen hadden we de hoop een beetje opgegeven. Het meer was helaas niet zo makkelijk te bereiken, doordat een groot deel was afgesloten. Helemaal op het einde kwamen we een kleine doorgang tegen waar we plotseling pal bij een grote groep flamingo’s stonden. Helaas schrokken ze een beetje van onze onverwachte verschijning, waardoor ze als snel naar een nieuwe plek vlogen, maar we hebben flamingo’s van onze bucketlist kunnen strepen. 

Naast flamingo’s spotten kun je in Porto Torres ook het strand La Pelosa bezoeken. Het strand is beeldschoon, maar hierdoor ook wat drukker. 
 

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Goboony Desi en Leroy Sardinië

Barcelona here we come!

Na 3 weken reizen door Sardinië moeten we toch echt de veerboot gaan pakken naar Barcelona. We hadden hier nog wel weken kunnen blijven. Één van de meestegestelde vragen tijdens deze roadtrip is welke bestemming wij tot nu toe het mooiste vonden? Na 3 weken op dit eiland staat Sardinië zonder twijfel op de eerste plek. Hoewel het niet super goedkoop is, is het een heerlijk eiland voor een roadtrip. Je hebt er namelijk echt alles. Van mooie stranden, lekker eten, ruige natuur en zelfs wildllife. Het eiland is niet heel groot, maar toch is ieder deel uniek en anders.  

Vorige artikel

Ook op reis met de camper? Huur een camper voor 2 personen