Gezinsvakantie in Denemarken met de camper

21 april 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Denemarken

Fijne witte zandstranden, verse aardbeien uit de boerderijwinkel aan een landweggetje en historische bezienswaardigheden uit de tijd van de Vikingen. Je zult je gegarandeerd niet vervelen tijdens een gezinsvakantie in Denemarken! Er zijn talloze mogelijkheden voor activiteiten en avonturen voor kinderen van alle leeftijden. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet voor een hygge (= gezellige) gezinsvakantie in het land van de Vikingen. 

Gezinsvakantie met de camper in Denemarken

Denemarken leent zich perfect als camperland. Door het hele land zijn staanplaatsen en goed uitgeruste campings te vinden. Vanuit Nederland ben je via Noord-Duitsland binnen een paar kindvriendelijke uren in Denemarken. Wat mag er niet ontbreken tijdens een gezinsvakantie in Denemarken met de camper? Een bezoek aan Legoland in Billund (Jutland) natuurlijk! 

Reistijden vanuit Nederland naar Legoland

  • Amsterdam - Billund: 7,5 uur
  • Utrecht - Billund: 7,5 uur
  • Groningen - Billund: 6 uur
  • Den Haag - Billund: 8 uur
  • Maastricht - Billund: 8 uur
  • Eindhoven - Billund: 8 uur

Goboony gezinsvakantie Denemarken met de camper© Mette Johnsen

Kindvriendelijke campings in Denemarken

Waar worden kinderen blij van op vakantie? Zon, strand en alle ruimte om lekker te ravotten en spelen. Gelukkig is dat allemaal te vinden in Denemarken! Met meer dan 7.000 kilometer aan kustlijn heeft Denemarken een heleboel mooie stranden die geschikt zijn voor families. De stranden zijn schoon, veilig en bieden volop mogelijkheden voor activiteiten en avonturen voor kinderen van alle leeftijden. Met een beetje geluk vind je ware schatten, zoals barnsteen of spannende fossielen! 

Een andere plek voor kinderen dat we erg kunnen aanraden, is de Waddenzee aan de Noordzeekust. Het is het grootste aaneengesloten getijdengebied van Europa en biedt veel mogelijkheden om de dieren- en plantenwereld te ontdekken. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld op krabben vissen of maak met het hele gezin een rondvaart met een gids om het wad te verkennen.

In het binnenland van Jutland vind je spectaculaire fjorden en meren. Ook hier beleef je met je gezin ultieme buitenavonturen! Huur bijvoorbeeld een boot of kajak en verken de Deense wateren. Voor nu laten we je graag kennismaken met de beste kindvriendelijke campings in Denemarken, stuk voor stuk omgeven door de mooiste natuur. 

  1. Byaasgaard - Hofladen & Camping 

Midden in Halsnaes, tussen Hundested en Frederiksvaerk, ligt het idyllische Byaasgaard - Hofladen & Camping. Vanaf de camping heb je indrukwekkend uitzicht over de Roskildefjord in het noorden van het Deense eiland Seeland. Hier kunnen de kinderen zich uitleven op springkussens en het klimrek of samen met de ouders zwemmen in het fjord. Er is ook een aanlegsteiger aanwezig op een heerlijke zwemplek. Zin in een uitstapje in de omgeving? Je bent met een halfuur rijden in Hillerød en Roskilde. Kopenhagen en Helsingør zijn ongeveer een uurtje rijden. 

Adres: Amtsvejen 340, 3390 Hundested, Denemarken

  1. Humlum Fishing Village & Camping

Helemaal in het noorden van Jutland, aan de Limfjord, vind je deze mooie camping in het vissersdorpje Humlum. Humlum Fishing Village & Camping heeft een eigen kleine haven. Hier kun je je eigen boot te water laten of zeilboten en kajaks huren. Er is ook een heerlijke speeltuin voor kinderen te vinden. De allerkleinsten zijn welkom om mee te helpen bij het verzorgen van de konijnen in de kinderboerderij. Een eigen zwemmeer en een zandstrand zorgen voor veel zwemplezier vanaf de camping. 

Adres: Bredalsvigvej 5, 6700 Struer, Denemarken

  1. Søby Camping Ærø

Søby Camping Ærø is een kleine camping met prachtig uitzicht op de Oostzee. Gasten kunnen gratis kruiden en groenten plukken. De Deense zomernachten zijn lekker lang, maar wie nog wakker is, kan vanaf de kijkbanken spectaculaire zonsondergangen zien. Daarnaast biedt de camping reguliere kampeer- en camper-/tentplaatsen, hutten, glamping tenten en hangmatten. Er zijn douches aanwezig, een gemeenschappelijke keuken, vuurkorven, gratis WiFi en directe toegang tot het strand. De omgeving is geschikt om te fietsen, wandelen en vissen. 

Adres: Vitsø 10, 5985 Søby Ærø, Denemarken

  1. Henne Strand Camping 

Henne Strand Camping ligt in het zuidwesten van Jutland, direct aan de Noordzee. Dit strand is een van de mooiste stranden van Noord-Europa en kenmerkt zich door imposante duinen, heidevegetatie en bossen. In het subtropische zwemparadijs met glijbaan kunnen de kinderen zich, ook in het laagseizoen, vermaken terwijl jij je laat verwennen met een massage in de wellness. 

Adres: Strandvejen 418, 6854 Henne, Denemarken

  1. Vestbirk Camping

Vestbirk Camping is ideaal voor gezinnen met kinderen die willen ontspannen midden in het natuurgebied van de Gudenå, de langste rivier van Denemarken. De camping is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, omdat er diverse faciliteiten zijn. Denk aan een verwarmd zwembad met glijbaan, sportvelden en minigolf. Tegelijkertijd biedt de omgeving ook voldoende ruimte om te wandelen of te vliegeren. Ouders kunnen ontspannen in de sauna of een heerlijke massage nemen. De camping ligt tussen de Vestbirkse meren en biedt een prachtige omgeving met veel buitenactiviteiten, zoals kanoën en wandelen. Er is ook de mogelijkheid om een roeiboot te huren en de meren per boot te verkennen. 

Adres: Møllehøjvej 4, 8752 Østbrik, Denemarken 

Tip! Kijk hier als je benieuwd bent naar meer campings in Denemarken
Goboony gezinsvakantie Denemarken met de camper© Niclas Jessen

Activiteiten voor kinderen in Denemarken 

  1. LEGOLAND

Hoe oud je kinderen ook zijn, een bezoek aan LEGOLAND Billund is een must! Leuk weetje: er zijn 75 miljoen legosteentjes in het park te vinden. Legoland is een van de beroemdste pretparken van Europa en biedt vele attracties waar kinderen de tijd van hun leven zullen hebben. Er zijn verschillende themagebieden, zoals "Ninjago World", "Pirate Land" en "Adventure Land". Daar kunnen kinderen een achtbaan pakken, van waterglijbanen glijden en zich uitleven in de speelruimtes met miljoenen legosteentjes. Je kunt je camper parkeren op de camping van Legoland, op minder dan 500 meter van het park. 

  1. Ribe VikingeCenter

De geschiedenis van Ribe, de oudste stad van Denemarken, dateert uit het jaar 700. Rond die tijd hebben de Vikingen hier de eerste nederzettingen gebouwd. In het Ribe VikingeCenter beleef je de cultuur van de Vikingen van dichtbij. De kinderen leren hier bijvoorbeeld hoe ze moeten pottenbakken of hoe je een typisch Vikingen kapsel kunt stijlen. Je kunt ook traditionele gerechten proeven of je vergapen aan historisch handwerk. 

  1. Experimentarium

In Hellerup kun je het Experimentarium vinden. Hier kunnen je kinderen spelenderwijs de wetenschap ontdekken. Wetenschap saai? Echt niet! Je kunt hier met zeepbellen spelen, in een levende gistcel klimmen en soms zelfs nat worden met waterexperimenten. In de tunnel der zintuigen staat je waarneming op zijn kop en in de PULSE Plaza kunnen de allerkleinsten zich uitleven. We beloven je dat je kinderen na een paar uur in het museum blij en uitgeteld zullen zijn. 

  1. Camp Adventure

In Camp Adventure beleef je het bos en de natuur in volle glorie! Een bezoek is perfect geschikt voor een dagje uit, maar je kunt hier ook een paar nachten doorbrengen. Nadat je de 45 meter hoge uitkijktoren hebt beklommen, kun je aardappelen rooien voor het avondeten en biologische ingrediënten kopen in de boerderijwinkel. Hoe oud je kinderen ook zijn, ze zullen zich zeker vermaken op het klimparcours. Voor kleine kinderen van 3 tot 6 jaar is er een aparte cursus. Voor de overige 11 klimroutes in het 7,5 hectare grote bosgebied moeten kinderen 110 cm of 130 cm lang en zeven jaar oud zijn. Het pad naar de uitkijktoren, het hoogste punt van het eiland Seeland, kan ook gemakkelijk met een buggy worden bewandeld.
Goboony gezinsvakantie Denemarken met de camper© Jesper Grønnemark

Deense specialiteiten die bij je kinderen in de smaak zullen vallen

De perfecte afsluiter van een dagje strand met het gezin is natuurlijk het verplichtje ijsje. In Denemarken ben je dan precies op het goede adres! Deens ijs staat over de hele wereld bekend om zijn romige textuur. Reden genoeg om het brede assortiment zelf te komen proeven. Echte fans van Scandinavië zweren bij dropijs, maar de Deense keuken stelt ook fijnproevers en kleine kieskeurige eters tevreden! We hebben een een paar van de bekendste (en lekkerste!) Deense specialiteiten voor je op een rijtje gezet. 

Pølser - Deze Deense delicatesse mag in geen enkele hotdog ontbreken. De rode worstjes zijn popualir bij zowel de lokale bevolking als toeristen. 

Smørrebrød - Dit traditionele Deense brood is een van de bekendste specialiteiten. Het bestaat uit een beboterde snee roggebrood met diverse soorten beleg, zoals gerookte zalm, rosbief, roerei of haring. 

Frikadeller - Beter bekend als de Deense gehaktballen, een popualair gerecht in Denemarken. Ze worden gemaakt van rundergehakt, uien, eieren en kruiden die tot kleine balletjes worden gevormd en gebakken. 

Æbleskiver - Deze ronde pannenkoekballetjes zijn een popualire Deense lekkernij, vooral rond de feestdagen. Ze worden meestal geserveerd met poedersuiker en jam. 

Flødeboller - Flødeboller is een populair snoepje in Denemarken. Dit zijn kleine chocozoenen gevuld gezoet eiwitschuim bovenop een dunne wafel en bedekt met chocolade. Hmmm! 

Rugbrød - Het traditionele Deense roggebrood is vochtig en erg voedzaam en wordt vaak als bijgerecht gebruikt bij smørrebrød of als basis voor Deense sandwiches. 

Rødgrød met fløde - Een klassiek Deens toetje: gelei van rood fruit. Een soort bessencompote geserveerd met slagroom. 

Boerderijwinkels in Denemarken

In plaats van naar de supermarkt te rijden, kun je in Denemarken heerlijke boodschappen inslaan in boerderijwinkels of bij de kleine kraampjes langs de weg. Verse aardbeien, bosbessen, aardappelen of appels zijn bijna overal te koop. De kraampjes op straat zijn vaak onbemand, maar je kunt hier gewoon winkelen met een betaalapp of contant geld. 

Zin gekregen in een fijne gezinsvakantie in Denemarken met de camper? Bij Goboony kun je gezinscampers huren in heel Nederland. Onze gezinscampers zijn geschikt voor 4-7 personen. Ga je buiten het hoogseizoen naar Denemarken? Kies dan voor een groter model, zodat jij en de kinderen bij slecht weer lekker warm en droog zitten. Hebben jouw tieners liever wat privacy? Neem dan eventueel een extra tentje mee, zodat iedereen iets meer ruimte voor zichzelf heeft. Ook een aanrader: de Margrietroute in Denemarken met de camper