Desi en Leroy - Ciao, Bella Italia

5 november 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Italië & Reisverslagen

Het land van eindeloze wijnvelden, pasta en heel heel heel veel vino! Als echte foodaddict stond een rondreis door Italië al een eeuwigheid hoog op ons lijstje. Huisgemaakte pasta, de lekkerste dolce (ik ben namelijk echt een vreselijke toetjesfan), een Toscaans wijntje, anti-pasta en nog veel meer food, yessss ik kan niet wachten. Maar voordat we de Toscaanse landschappen bereiken hebben we eerst nog wat andere mooie bestemmingen op onze bucketlist staan.

Venetië: onverwachts een hele fijne stop

Vanuit de Vipava Vallei - onze laatste stop in Slovenië - is het maar een uurtje rijden naar Venetië. Stiekem waren we toch wel benieuwd naar de stad van het water. Geen idee wat we ervan moesten verwachten, want we zijn beide niet echt fan van gigantisch drukke toeristische trekpleisters.en dat is nu precies wat we over Venetië lezen. De verhalen zijn erg wisselend. Och ja, vinden we het niks dan gaan we toch gewoon lekker verder. Heerlijk die vrijheid van een camper.

Maar we worden overdonderd door de schoonheid van Venetië. We vinden het echt enorm mooi. Het toeristische deel, zoals het San Marcoplein, is inderdaad enorm druk, dus dit deel lopen we snel voorbij. Daarbuiten vind je het romantische Venetië vol met knusse straatjes en prachtige bruggen. De stad is één groot openluchtmuseum. Ben je in de buurt, sla Venetië dan zeker niet over.

Tips voor Venetië

  • Bezoek Venetië buiten het hoogseizoen

  • San Marco is het drukke centrum waar je de meeste bezienswaardigheden vindt. Mooi, maar ook erg druk.

  • De wijken San Polo, Cannaregio en Castello vonden wij de mooiste wijken om heerlijk doorheen te slenteren.

  • Reis je op een klein budget, neem dan zelf wat eten en drinken mee. 

  • Wil je toch even lekker uitrusten op een terrasje, blijf dan in de buitenste ring van de stad. Hier vind je talloze leuke restaurantjes en cafeetjes waar je voor een betaalbare prijs kunt eten en drinken.

  • Camping Venezia Village wint misschien niet de hoofdprijs voor de gezelligste camping van het jaar, maar de locatie is top. Daarnaast is de camping aangesloten bij ACSI dus is het laagseizoen maar 20 euro. 

Goboony Desi en Leroy in ItalieGoboony Desi en Leroy in Italie

Hiken of nou ja eigenlijk gewoon keihard verdwalen?

In de buurt van Trento richting Zuid Tirol vinden we de camping Laghi di Lamar. Net nog geen Zuid Tirol maar wel al ongelooflijk mooi. De camping is super knus, natuurrijk en de perfecte uitvalsbasis voor wat hikes. We beginnen iedere dag met wat werken (tja… dat moet ook gebeuren) en gaan vervolgens in de middag op pad om de omgeving te ontdekken. Top dagindeling zeg ik zo! Tijdens onze eerste wandeling naar het meer Laghi di Lamar lopen we het eerste deel langs een weg op. Dus we besluiten de route een beetje aan te passen met het idee “zo komen we er vast ook wel”. Dwars door de bossen en compleet verdwalen dus! We zien het meer liggen, maar dit komt vooral omdat we zelf op één of andere berg terecht zijn gekomen en we toch echt naar beneden moeten. Na flink wat klauteren en een beetje vallen, vinden we weer een normaal pad richting het meer. Wat een plaatje. Blauwer dan blauw en omringd door bergen. We lopen nog een stukje verder en begrijpen waarom het op ons eigen verzonnen pad zo rustig was, want overal vinden we  waarschuwingen met BEAR AREA! WATCH OUT. We kunnen er vooral enorm om lachen dat deze twee oerdomme luidruchtige Nederlanders zojuist dwars door diezelfde Bear area bossen zijn geklauterd met de perfecte bear snack Buddha in een rugzakje. Misschien toch maar het pad blijven volgen dus. Na wat dagen wandelen/verdwalen is het tijd om naar Zuid Tirol te rijden. Onze eerste stop Seceda!

Goboony Desi en Leroy in ItalieGoboony Desi en Leroy in Italie

Het indrukwekkende Zuid Tirol

We besluiten vroeg te vertrekken en direct door te gaan naar Seceda, een 2519 meter hoge berg en onderdeel van de dolomieten. De weg ernaartoe is één groot filmdecor. Van gigantische bergen (af en toe ook een beetje spannend met de camper), kraakheldere riviertjes en schitterende bossen. We parkeren de bus in Ulrich en pakken vanuit hier de kabelbaan naar de top. Zodra je de kabelbaan uitstapt moet je eerst even je kaak van de grond af rapen. Holy Moly wat is het hier mooi, oh en koud dat is het ook wel een beetje. We maken een prachtige wandeling door het gebied en ploffen neer bij een kleine berghut met een geweldig uitzicht. Nog één reden waarom je Zuid Tirol moet bezoeken, zijn de culinaire hoogstandjes. Dit gebied heeft namelijk de hoogste concentratie michelinsterren van Italië en heeft een hele eigen geweldige keuken met zowel Italiaanse als Oostenrijkse invloeden. Na deze geweldige maaltijd, honderden foto’s en een heerlijke tijd wandelen we weer rustig terug. 

De kabelbaan kost ongeveer 35 euro voor een retourtje. Wil je meerdere dagen hiken, dan kun je ook een meerdaagse ticket kopen voor 70 of 90 euro waarbij je gebruiken kan maken van verschillende kabelbanen. 

Goboony Desi en Leroy in ItalieGoboony Desi en Leroy in Italie

Goboony Desi en Leroy in Italie

Bozen

Na Seceda rijden we direct door naar de hoofdstad van Zuid Tirol; Bozen. Hier hebben we wat tijd gepland staan met vrienden. Zo fijn. De dagen staan vooral in het teken van lekker eten en drinken en heel veel gezelligheid. En we doen ook nog iets actiefs. In het hart van de stad kun je namelijk met een kabelbaan de bergen. Hoe leuk! Na een paar dagen Zuid Tirol besluiten we dat het tijd is voor Toscane. We hadden misschien nog wel iets meer willen zien van de regio, maar de bus had het behoorlijk zwaar in de bergen en we hadden ondertussen ook heel veel zin in Toscaanse wijn gekregen.

Goboony Desi en Leroy in ItalieGoboony Desi en Leroy in Italie

Montepulciano

WOW! Montepulciano is echt alles wat je van Toscane verwacht. Talloze wijnvelden, glooiende heuvels en knusse traditionele dorpjes. Dit gebied staat in het teken van wijn en dan kan je bij ons eigenlijk al niet meer stuk. Iedere dag ontdekken we weer een nieuw deel rondom Montepulciano. Zo bezoeken we het knusse Pienza waarbij alleen de weg ernaar toe al een pareltje is. FIlmliefhebbers opgelet! Want in de buurt van Pienza vind je de echte Gladiator Road uit de film the gladiator. Je kan hier dus letterlijk in de voetsporen van Russell Crowe stappen. Een andere instagramwaardige weg om te bezoeken is de weg La Foce. Het is hier echt genieten. 

Wat leuke (food)tips voor Montepulciano

  • Resaurante La Casina Montepulciana is een heerlijke plek voor lunch of diner

  • Probeer de traditionele Toscaanse zuppa in het schattige tentje Sette de Vino in Pienza

  • Als je dan toch in Pienza bent, bestel dan ook een ijsje bij Buon Gusto Gelateria

  • Bezoek La Foce & de Gladiator road

Goboony Desi en Leroy in ItalieGoboony Desi en Leroy in Italie

Siena 

Voordat we richting Volterra rijden maken we eerst nog een stop in de buurt van Siena. We kiezen voor de camping Montagnola Roberto Corsin. Een prima plek voor een nachtje, een beetje somber en basic maar met de bus sta je binnen een 45 minuutjes in het bruisende hart van Siena. Top idee. Het openbaar vervoer in Italië is overigens top geregeld en kost echt geen knoop. De stad is veel groter dan verwacht en heerlijk om doorheen te slenteren. Natuurlijk heb ik vooraf al wat restaurantjes opgeslagen, maar vandaag was zo’n dag dat dit helemaal niet nodig was want we lopen zo tegen het super knusse Pretto Prosciutteria aan. Een geweldig restaurant met fantastische Toscaanse gerechten verstopt in een gezellig straatje. Altijd leuk dit soort toffe hotspot finds. Na een dagje heel veel wandelen en nog meer eten besluiten we de bus terug te pakken om de volgende ochtend lekker vroeg richting Volterra te rijden.

Goboony Desi en Leroy in Italie

Volterra

Voor ons hoeft de perfecte camping niet veel te hebben, een paar basis voorzieningen en natuur en je hebt ons al helemaal ingepakt. Dit kan ergens op een heuvel zijn, aan zee, midden in het bos of tussen de olijfbomen. Camping Il Colono was perfect! Een schitterende omgeving, enorm lieve mensen (spreken alleen geen woord engels, maar dat was juist zo leuk), helemaal niet duur en ook nog eens super schoon. Van verschillende mensen kregen we Volterra als tip mee. Camping Il Colono was hiervoor de perfecte uitvalsbasis. Na 30 minuutjes rijden door de prachtige landschappen van Toscane komen we aan in Volterra. Het stadje is iets toeristischer dan verwacht, zo betaal je bijna 10 euro parkeerkosten (oeps) en het is er behoorlijk druk. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want het stadje is prachtig. De zon schijnt, we vinden een geweldig restaurantje en we genieten opnieuw van een mooie dag in Italië gevuld met eten en jaaaa inderdaad WIJN.

Goboony Desi en Leroy in Italie

Houdoe Toscane

Toscane wat was je vet! Letterlijk, want we de afgelopen weken hebben we ons compleet rond gegeten. Dat we na al die wijntjes überhaupt nog iets weten van onze tijd in Toscane is een wonder. Wauw, wat hebben we genoten. Maar het is tijd voor een nieuwe bestemming. Een bestemming die we al jaren op ons lijstje hebben staan en eindelijk van onze bucketlist kunnen afstrepen. Een bestemming nog relatief onontdekt voor kampeerders. Benieuwd? In het volgende artikel vertellen we hier meer over.

Goboony Desi en Leroy in Italie

Hoe bevalt de reis tot nu toe?

Nu we een paar maanden onderweg zijn, vonden we het wel eens tijd voor een kleine terugblik van hoe het tot nu toe gaat. Na jaren reizen met alleen een rugzakje was het namelijk wel even wennen om de verantwoordelijkheid te hebben voor een complete bus gevuld met al onze belangrijkste items en onze trouwe viervoeter. Dat we beide complete klusklunzen zijn hielp natuurlijk ook niet echt mee aan ons vertrouwen of het vertrouwen bij onze vrienden en familie. En ik geef ze geen ongelijk, want naïef en semi hippie zijn we zeker wel een beetje. Gewoon lekker doen en de rest is zorgen voor morgen. Dat we überhaupt Duitsland uit zouden komen, moesten de meeste mensen eerst zien dan geloven. Daar stonden we dan op dag 1 met een kapotte bus. Oeps! Maar na een paar dagen en heel veel pijnlijke centjes later was de bus weer zo goed als nieuw en kon de reis dan eindelijk beginnen. Nu zijn we een paar maanden onderweg en we vinden het echt heerlijk. Toch waren er een paar dingen wat we misschien anders hadden kunnen doen:

  • Je hebt geen knalgeel bankje nodig die ellendig veel ruimte in beslag neemt, maar wel erg leuk is voor de foto’s. 

  • Niet alle campereigenaren vinden het leuk dat je uitbundig begint te zwaaien op de snelweg.

  • Er zijn schijnbaar ook auto’s die sneller gaan dan 90 km per uur. Wat???? Ja echt en die vinden het schijnbaar niet zo leuk dat er een knalblauwe bus rijdt die soms last heeft van een ochtendhumeurtje.

  • Lekker plat met 25 km scheuren zonder helm zit er in het buitenland niet in met de Tomos. Helmplicht en lekker veel bergen zorgen regelmatig voor een kapotte Desi met helm incl. hond in een rugzak die bergop achter de Tomos moet aan rennen.

  • Mensen met weinig motorische kennis moeten niet de carburateur van een eeuwenoude Tomos open maken en opnieuw terugplaatsen.

  • Ook moet er schijnbaar benzine in de Tomos anders rijdt die niet. Gek he.

  • Het idee “Als we gaan wildkamperen plas ik wel ergens in de bosjes” gaat niet echt op als je ergens op een parkeerplaats staat. Waarom hadden we die porta potti ook alweer uit de bus gehaald? 

  • 1 euro klapstoeltjes van de rommelmarkt zijn misschien niet geschikt voor een avondje uitgebreid dineren of een dagje werken.

  • Er is schijnbaar iets als een helmhoofd, die wij beiden thuis zijn vergeten.

  • De deuren van een Citroen C25e zijn niet gemaakt voor een kleine Vipava tornado. Vasthouden met 3 man vereist.

  • Blauw wordt paars als je iets te enthousiast de bus schoonmaakt met een hogedrukreiniger.

Volgende artikel / Vorige artikel

Lees ook over de roadtrip door Toscane die Margje en William hebben gemaakt!