De beste duurzame campings in België

3 juni 2022 in Bestemmingen, België & Duurzaam reizen

Endless miles, zero footprint. Daar werken wij bij Goboony ongelofelijk hard aan, door zoveel mogelijk campers te delen. Zo kunnen mobilhome eigenaars sparen voor een duurzaam alternatief op lange termijn. En als je erop uit trekt met een gedeelde camper, is een duurzame camping de kers op de taart. Dit zijn de beste eco-campings die je in België vinden kan! 

eco campings duurzame groene camper mobilhome huren

België is al jarenlang de trage leerling in de klas. Terwijl in Duitsland en Nederland eco- en boerderijcampings volop floreerden, hinkelde het Belgenlandje wat achterop. In Italië logeer je al decennia lang op agriturismo - campings, waar duurzaam en korte keten elkaar ontmoeten, in Frankrijk is het label ‘Clef Verte’ dé richtlijn voor duurzame overnachtingen. Over heel Europa sta je in het groen als je uitkijkt naar het Europees Ecolabel voor Ecocampings, maar helaas draagt geen enkele camping in België dit label. 

Gelukkig zijn er heel wat grote en kleine initiatieven die eco-camping waardig zijn! Wij selecteerden voor jullie de meest duurzame (mini-)campings in België, die niet allemaal een officieel label dragen, maar die wel uitblinken in één of meerdere disciplines:

 • Grote focus op lokale werking en korte keten
 • Verbeteren van de camping omgeving door inheemse beplanting, permacultuur of verwildering-trajecten
 • Opmerkelijke inspanningen om de infrastructuur zo duurzaam mogelijk (minimum aan impact) te krijgen. 
 • Optimaliseren van al reeds bestaande faciliteiten en het aanmoedigen van deeleconomie
 • Circulair denken

De beste eco-campings in België 

 • Camping Aux Sources de Lescheret in Vaux-sûr-Sûre 
 • Camping Houtum in Kasterlee
 • Recreatiedomeinen Puyenbroek, de Gavers en De Lilse Bergen
 • Naturia in Chimay 
 • The place to Bee in Wanzele
 • De blauwe bessenkweker in Meeuwen-Gruitrode
 • Uitgestrekte ecologisch park bij Lode en Wini, Brugge
 • Back to basics in Dranouter
 • Het oude klooster in Ellezelles
 • Privé camping voor e-campers in Ternat 

Aux Sources de Lescheret in Vaux-sûr-Sûre

Deze kleine natuurcamping was als één van de eerste in België erg actief in ecotoerisme. Als trotse eigenaar van een Clef Verte-label kunnen ze zeggen dat ze volop inzetten op natuurbeleving op alle vlakken. Het terrein is 2,5 hectare groot, met maar liefst 3 bron meren, waarvan eentje een grote natuurzwemvijver is. Hun motto? Reduce, re-use, recycle! Liever isoleren en minder stroom verbruiken dan een windturmbine plaatsen. Ja voor meer bomen, maar liefst niet als compensatie voor een verre vliegvakantie. Je eet er mee van de eigen producten die het terrein biedt, en (vlees)consumptie is beperkt. Kortom, de lijst met initiatieven is eindeloos. Een Goboony-approved adresje! 

Adres: Rue des étangs Lesch 15, 6640 Vaux-sûr-Sûre

Camping Houtum in Kasterlee

Camping Houtum is een bijzonder project, verstopt in de groene Kempen. Dit is zeker niet geen traditionele eco-camping waar die gerecycleerde look overheerst. De moderne camping is hyperduurzaam ontworpen: voorzien van warmtepompen, 100.000l regenwateropvang voor sanitair en een aanplanting met lokale en bloeiende hagen. Maar het mooiste initiatief is de samenwerking met de Pompoenerie, een werkervaringscentrum voor mensen met een (arbeids-)beperking. De thuisbasis bevindt zich mee op het terrein en ze proberen elkaars activiteiten zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Ik heb zelf  op de jaarlijkse opendeurdag van de Pompoenerie bezocht. Echt de moeite waard als je graag pompoen smult of originele cadeaus zoekt voor kerst! 

Recreatieterrein Lilse Bergen, De Gavers en Puyenbroek

Een eervolle vermelding voor de campings op de drie recreatieterreinen De Lilse Bergen, De Gavers en Puyenbroek is aan de orde. Ook zij zijn trotse drager van het Clef Verte- label. Deze provinciale domeinen blinken uit in het volledig verduurzamen van hun infrastructuur. Een uitgelezen bestemming voor familievakanties, aangezien de recreatiedomeinen volop sport- en spel mogelijkheden bieden.

Adres Lilse Bergen: Strandweg 6, 2275 Gierle (Lille)
Adres De Gavers: Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen
Adres Puyenbroek: Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke

Naturia in Chimay

De prille coöperatie Naturia is een eco camping zoals we die kennen in Franse stijl. Gedreven door overtuiging en een echt laboratorium aan ideeën: van permacultuur projecten en aanplanting van inheemse waterranden tot streekproductenwinkel en opleidingen om duurzaam te sportvissen. Reken op een vakantie vol rust en waterplezier dankzij het prachtige meer op het terrein. De regio zelf is ongekend bij vele Belgen en daardoor aangenaam relaxen in het hoogseizoen. 

Adres: Rue de Bailièvre 1, 6460 Robechies

eco campings belgië duurzame camperplaatsen mobilhome camper huren GoboonyHuur een authentieke Volkswagen om bewust te vertragen. 

The place to Bee, Wanzele

Deze mini-camping is zowaar een privé-camping, want Ellen en Nico ontvangen maar één boeking per periode. Dat lees je goed, één boeking. In de gigantische, ecologische tuin vind je uitgestrekte boomgaarden, wilde bloemenweides, een grote moestuin en bloemborders speciaal voor de bijen. Ellen is de imker en herboriste van dienst en vertelt je graag over al haar passies. Een échte place to be, tussen de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen. Koersliefhebbers halen hier hun hartje op! 

Adres: Exacte adres wordt vrijgegeven bij boeking, Wanzele, 9340 Lede

Bij de blauwe bessenkweker, Meeuwen-Gruitrode

Welkom bij de Familie Schrijnwerkers in de Limburgse Kempen, de blauwe bessenkwekers aan de voet van de Oudsberg. In dit natuurreservaat tik je van half juli tot half september verse blauwe bessen op de kop, en op sommige dagen pluk je zelf je eigen bessen. Dat is pas een (h)eerlijk korte keten, 100x charmanter dan de dagpromo in je plaatselijke Appie. Een 5-sterren camperplaats waarbij zonnepanelen en groene stroom voor duurzame elektriciteit zorgen. Atypisch en met de Limburgse gastvrijheid die we kennen! 

Adres: Oudsbergerweg 121, 3670 Oudsbergen

Back to basics in het Heuvelland, Dranouter

Sluit je ogen en beeld je het volgende in: ‘het jaar is 1968, rondom je heen zie je alleen maar heuvels, open grasweides, wijngaarden, een voedselbos en een zwemvijver. Alles is basic: van droog-wc tot een douche met lauw water. In de verte hoor je iemand Janis Joplin zingen op een gitaar.’ Schrap het jaartal en je zit op het terrein bij Piet! Op dit leve-no-trace kampeerterrein komen mensen genieten van minder i.p.v. meer. Spring uit de boomhut van 5 meter hoog in het water, of ga ontspannen in de houtgestookte sauna barrel. Ideaal voor levensgenieters, natuurmensen en plantrekkers, niet bedoeld voor kampeerders die hun hele inboedel meezeulen of bang zijn van natuur. Piet en zijn familie zetten natuur centraal, en beschouwen de mens maar als een kleine schakel. Interessante gesprekken gegarandeerd!

Adres: Exacte adres wordt vrijgegeven bij boeking, 8951 Dranouter

Binnentuin van een oud kloosterdomein in Ellezelles

“Beleven, bewegen en bewonderen”, dat zijn de woorden waar Lieven en Maya hun volledige pop-up camping op heeft gebaseerd. De ervaring  van Lieven als reisleider, event organisator en natuurgids maakt van La Divine Providence een unieke groene bestemming op een adembenemende locatie. Hier wordt duurzaam groenbeheer toegepast: aangepast maaibeheer, bloemenweides en eigen verbouwde producten. De zustertjes zouden trots zijn. Neem voor de zekerheid een extra verlengkabel mee als je graag elektriciteit hebt in de camper! 

Adres: Vieux Moulin, 8, 7890 Ellezelles (Wodecq) 

Uitgestrekte ecologische tuin bij Lode en Wini

Op een steenworp van Brugge ontdek je de uitgestrekte ecotuin van Lode en Wini. Op hun eigen vijver vaar je rond op het bootje, ga lekker zonnen op de ligweide of steek de BBQ aan de waterrand. Wini is bovendien een fantastische, vegetarische kok. Als je wil, ontbijt je hier 's ochtends met zelfgemaakte beleg én versgebaken brood. Op aanvraag eet je hier ook 's avonds heerlijk veggie. Hier zuiveren ze ook hun eigen water door een natuurlijke afvalwater zuiveringssysteem! 

Adres: Exacte adres wordt vrijgegeven bij boeking, 8020 Oostkamp

Een privé camping voor e-campers, Ternat

Ze zijn nog niet dik gezaaid, de campings en camperplaatsen waar je een laadpaal hebt. Bij Els en Filip laad je jouw buscamper op terwijl je in de zwemvijver dobbert en gebiologeerd kijkt naar de libelles die komen aanvliegen. Heb ik al gezegd dat er een sauna beschikbaar is?! En bijzonder modern sanitair op hotelniveau? Ternat is dan misschien geen  voordehand liggende topbestemming, maar met het hoog aantal kastelen waan je je in de Loire. Het Vlaamse Pajottenland op z’n best. De trein brengt je op 30 minuten naar Brussel. Mind my words: je bent blij om ‘s avonds weer in deze oase van rust aan te komen. 

Adres: Exacte adres wordt vrijgegeven bij boeking, 1740 Ternat 

Is deze lijst onvolledig volgens jou? Stuur een mailtje naar marie@goboony.com en vertel ons waarom jouw adresje hier thuishoort! 

Bij één van deze bovenstaande campings vind je een vast geschikt adresje voor een vakantie in het groen. België heeft nog meer te bieden, en dat allemaal op maximum 2 uur rijden van elkaar. Trek naar Oostende, de Koningin der badsteden en combineer dit met een uitstap naar de Westhoek. Voel je de aantrekkingskracht van het bos? Dan zijn deze 10 mooiste natuurreservaten in België een must-read! Huur een camper en ontdek België door aan slow travel te doen.