De beste campings in de Belgische Ardennen (volgens ons)

14 april 2022 in Bestemmingen en België

Rivieren die door het landschap kronkelen, pittoreske dorpen en culinaire hoogtepunten om elke hoek: is dit de Dordogne? Nee, in de Belgische Ardennen vind je dezelfde sfeer als 800 km verderop, maar dan zonder dat eind rijden. Die zuiderse flair voel je al van zodra je Brussel enkele tientallen kilometers achter je laat. En deze gemoedelijke campings dragen bij aan dat vakantiegevoel van jewelste!

goboony mobilhome huren beste campings ardennen

Dat wij fan zijn van de Belgische Ardennen, wisten jullie al langer. Cherelle schreef al eerder over een fantastische roadtrip. Ook Margje deelt haar tips op welke plekken je een fantastische vakantie kan beleven in de Ardennen. Maar deze regio heeft nog zoveel meer te bieden: trektochten, wateravonturen, wilde dieren spotten of authentieke dorpjes bezoeken. Zelfs bij regenachtig weer is de streek bezaaid met activiteiten waar iedereen plezier aan heeft zoals grottentochten, het Eurospace center, adbijen en meer. 

Daarom gingen we op zoek naar de beste, gemoedelijke campings in de Ardennen. Die plekjes waar jonge kinderen zorgeloos in het water kunnen plonsen, waar je tieners een vakantieliefje ontmoeten en waar jij rust vindt. La belle vie. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld, dus bookmark deze pagina voor later! 

De beste campings in Belgische Ardennen

  • Camping La Douane - Bohan
  • Camping Du Moulin - Malmedy
  • Camping Tro Do Way - Bertogne
  • Camping Maka - Auby sur Semois
  • Camping Le Prahay - Bouillon
  • Camping de L'Ourthe - La-Roche-en-Ardenne
  • Camping Les Murets - Esneux

Camping La Douane in Bohan

Camping La Douane is een kleinere camping vlak naast de Semois. Heb je kinderen? Dan mag deze camping niet ontbreken in je lijstje. Het water geeft uren speelplezier, aan de oevers of al zwemmend, kajakkend of terwijl je een vislijn uitwerpt. De meeste staanplaatsen zijn vlak naar de rivier én extra punten wegens hondvriendelijk! 

Het eerste terrasje in pittoresk Bohan ligt op 200m, maar in de gezellige kantine met zomerbar allures drink je evengoed een streekbiertje. Ook leuk: je bent hier 4 km verwijderd van de Franse grens. Ohlalaa!

Samenvatting: Kleinschalige, groene familiecamping vlak aan de Semois
Prijs: Vanaf €25 voor twee personen in hoogseizoen
Adres: Rue de France 26, 5550 Bohan 

 

Goboony mobilhome camper huren beste camping belgische ardennen

Camping du Moulin in Malmedy

Camping du Moulin in Malmedy is een perfecte uitvalsbasis voor de meer sportieve vakantieganger. Op 300 m start Nationaal park de Hoge Venen, het mooiste mountainbikegebied van Europa. Of train op de Ardennenhellingen als een pro. Zowel beginnende als gevorderde fietsers halen hier hun hart op. De camping zelf heeft zelf een gratis mountainbike bikewash! Je staat hier erg geborgen en privé, de lay-out van de camping is voorzien op maximum privacy. Gedaan met fietsen? Plof je neer op het terras van de charmante bar, neem een kijkje in de bierbrouwerij van Belleveaux of trek naar het kasteel van Reinhardstein. 

Samenvatting: Rustige camping met veel charisma, ideaal voor fietsliefhebbers
Prijs: Vanaf €21 voor twee personen in hoogseizoen
Adres: Route de la vallee 36, 4960 Bévercé, Malmedy

Camping Tro Do Way in Bertogne

Camping Tro Do Way is geen officële natuurcamping maar wat ons betreft krijgen ze dat keurmerk in een wip. Hier word je ondergedompeld in een zee van groen. Diep in Luxemburg is dit bijzonder plekje de geschikte uitvalsbasis om te vertragen. Heb je kinderen? Dan zeg ik één ding: beek die doorheen de camping slingert. Hier zijn ze uren zoet met dammetjes bouwen en kikkers zoeken. Tijd voor actie na een welverdiende rustpauze? In het aanpalende bos volg je een survivalcursus. Hier zijn vooral (bus)campers en 4x4s kleiner dan 7 m welkom. Bel even op voorhand naar de supervriendelijke eigenaars Lucinda en Gertjan, zij vertellen je of er nog plaats is! 

Samenvatting: Een knusse natuurcamping op mensenmaat
Prijs: Vanaf €28,50 voor twee personen in hoogseizoen incl. elektriciteit
Adres: Rue Tro Do We 2, 6687 Bertogne

 

Camping Le Prahay in Bouillon

In het kloppende hart van de Ardennen vind je Bouillon, één van de mooiste plekjes in de Belgische Ardennen. Hier kabbelt de Semois gezapig voorbij het eeuwenoude kasteel in het centrum van Bouillon en verder doorheen het golvende landschap. Op een steenworp van de Franse grens vind je Camping Le Prahay. Tussen de heuvels en valleien ligt deze camping wat verscholen in het groen, weg van de zomerdrukte in Bouillon-centrum. Deze 3-sterren camping is een een rustpunt voor vissers, mountainbikers en iedereen die kan genieten van de natuur. Smul van de ovenverse pizza's, mede gemaakt door de Nederlandse uitbaters. 

Samenvatting: Relaxen aan de riveroevers 
Prijs: Vanaf €30 voor twee personen in hoogseizoen incl. elektriciteit en douche
Adres: Rue de la Chérizelle 48, 6830 Poupehan (Bouillon)

Camping Maka in Auby sur Semois

Betrapt, hier zijn we weer met camping Maka. We kunnen beter stoppen met ze aan te bevelen, voor we zelf geen plekje meer hebben. Deze camping heeft alles wat jonge en minder jonge avonturiers nodig hebben. Veel plaats, groen en water. Groepen zijn niet welkom, want natuurbeleving gaat boven. Spot bevers, maak kampvuurtjes, duik de rivier in … tijd voor een tweede jeugd? Er zijn weinig camperplaatsen, dus bel zeker op voorhand. Busjes hebben meer kans! Heb je een 4x4 met daktent? Dan verwelkomen ze je op de 4x4 offroad weide, waar je je in de wildernis waant. 

Samenvatting: Rust, kalmte, natuur, kampvuur … heeft een mens meer nodig? 
Prijs: €23,95 voor twee personen excl. elektriciteit 
Adres: Route du Maka 100, 6880  Auby sur Semois

Camping de L'Ourthe in La-Roche-En-Ardenne

Kampeerplaats vlak aan de rivier? Check. Charmante stadje op wandelafstand? Check. Brasserie die de hele zomerperiode open is? Check! De tweetalige uitbaters van Camping de L'Ourthe hebben na de waterramp in 2021 hun handen vol gehad met de heropbouw van de camping. En dat loont. De groene riviercamping heeft 15 verharde plaatsen voor mobilhomes en een veelvoud aan onverharde ruimte. Het spiksplinternieuwe sanitair zorgt 's ochtends voor een warme douche, het camping voor warme broodjes. Lid van ACSI of  eigenaar van een Camping Key Europe kaart? Dan logeer je met korting!

Samenvatting: Zorgeloze familiecamping
Prijs: Vanaf €30 voor twee personen in hoogseizoen incl. elektriciteit 
Adres: Rue des Echavées 8, 6980 La Roche-en-Ardenne

Camping Les Murets in Esneux

Op maar 17 kilometer van Luik vind je Camping Les Murets, een charmecamping aan de oevers van de Ourthe. Ook hier sloeg de waterramp in 2021 toe, maar de nieuwe eigenaars Liesbeth en Mihai smijten zich volledig om de camping in ere te herstellen. Het sanitair is volledig vernieuwd, en douchen is gratis in begrepen. Van campings zoals Les Murets kunnen er niet genoeg bestaan: gezapig, in 't groen, geen stacaravans, elke dag verse pizza en eindeloze zomerdagen voor groot en klein. Door de slimme indeling merk je nauwelijks dat de camping 88 plaatsen heeft. Opgelet: er zijn slechts 8 verharde plaatsen voor >7,5 m campers. Bellen en/of reserveren is aangewezen. Heb je het geluk van op een woensdag en/of zaterdagavond hier te zijn? Dan kan je een vuurtje maken op je kampeerplaats. Gezellig vuurtje stoken, hoe fantastisch kan het leven zijn?!

Samenvatting: Heerlijk ouderwetse zomercamping waar de tijd een tikje trager gaat
Prijs: Vanaf €32 voor twee personen in hoogseizoen incl. elektriciteit 
Adres: Chemin d'Enonck 75, 4130 Hony-Esneux

En België heeft nog zoveel meer te bieden. Snuif de sfeer en cultuur op in Antwerpen of Brugge (beiden erg goed te doen met de camper) of trek naar de Westhoek, een ongekend stukje West-Vlaanderen voor velen. Ontbreekt er nog een camping op deze lijst? Stuur een mailtje naar marie@goboony.com en wie weet staat die hier binnenkort tussen te pronken!