Alles over zonnepanelen voor je camper

2 december 2021 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Voor reizigers, Camper bouwen, Voor campereigenaren & Duurzaam reizen

Denk jij erover na om zonnepanelen op je camper te zetten? Een verstandige en milieuvriendelijke keuze! Heb je zonnepanelen op je camper, dan kun je vaker en langer in de vrije natuur of off-grid staan terwijl je flink wat kosten bespaart. Ideaal! En wie wilt er nou niet genieten van een vers gezet kopje koffie met jouw eigen opgewekte groene stroom? In dit artikel vertel ik je wat de voordelen van zonnepanelen zijn, wat daar allemaal bij komt kijken en hoeveel rendement dit oplevert. 

De keuze voor zonnepanelen lijkt misschien als een lastige, maar niets is minder waar. Tuurlijk, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, maar in principe is iedere camper geschikt voor zonnepanelen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je totale dagelijkse energieverbruik is. Dus welke apparaten gebruik je allemaal en hoeveel uur per dag wordt die apparatuur gebruikt? Afhankelijk hiervan kun je bepalen hoeveel panelen, en van welk vermogen, jouw camper nodig heeft. 
Goboony zonnepanelen camper

Voordelen van zonnepanelen op je camper

Het grootste voordeel van zonnepanelen op je camper is dat je niet langer afhankelijk bent van camperplekken met vaste stroomaansluitingen. Daarnaast is het natuurlijk helemaal top dat je op deze manier groen bezig bent! En de zon hoeft helemaal niet perse te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit op. Daarnaast bieden zonnepanelen nog veel meer voordelen: 

#1 Beter voor het milieu

Zonne-energie is nou eenmaal een duurzame manier van energie opwekken. Er is namelijk geen CO2-uitstoot nodig voor jouw energie. Hoe efficiënter je jouw zonnepanelen installeert, des te meer stroom je kunt opwekken en dus hoe lager de impact op het milieu! 

#2 Weinig onderhoud

Zonnepanelen vergen eigenlijk heel weinig onderhoud. De regen spoelt deze energie-opwekkers eens in de zoveel tijd lekker schoon, dus daar heb je ook vrijwel geen omkijken naar. Kleine tip: controleer wel af en toe op stof en hardnekkig vuil.

#3 Duurzame investering

Over het algemeen geldt dat zonnepanelen zichzelf dubbel en dwars terugverdienen. Veel campings verdienen namelijk behoorlijk wat geld aan camperaars die elektriciteit nodig hebben. Met zonnepanelen ben jij daar niet langer afhankelijk van! Daarnaast hebben kwalitatieve zonnepanelen een lange levensduur van zo’n tien jaar. Over het algemeen hoef je dus maar eenmalig in zonnepanelen te investeren. 

#4 Ultieme vrijheid

Eenmaal aangesloten, heb je direct stroom. Altijd, overal en gratis! Je hebt op die manier de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Of je nou midden in de natuur staat of gaat wildkamperen, je bent niet langer afhankelijk van campings met (dure) stroompalen.
Goboony zonnepanelen camper

Monokristallijn zonnepanelen versus polykristallijn zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten en maten zonnepanelen die geschikt zijn voor campers. Je kunt kiezen uit monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Welke je kiest, is afhankelijk van het budget en hoeveel ruimte je op het dak van jouw camper beschikbaar hebt. Dat laatste klinkt misschien logisch, maar we zien vaak dat mensen hier toch de fout mee ingaan. Zit er bijvoorbeeld nog een schotel, dakluik of airco op het dak? Dan heb je waarschijnlijk beperkte ruimte beschikbaar. Gelukkig is er altijd wel een zonnepaneel die op jouw dak past! 

#1 Monokristallijn zonnepanelen 

  • Een enkele siliciumkristal vormt de basis voor de zonnecel;
  • Zijn daardoor iets efficiënter dan poly-kristal zonnepanelen; 
  • Zijn ook een stuk duurder dan poly-kristal zonnepanelen;
  • Presteren beter bij schaduw dan poly-kristal zonnepanelen;
  • Hebben een langere levensduur dan poly-kristal zonnepanelen;
  • Worden over het algemeen iets mooier gevonden, doordat de cellen donkerder van kleur zijn. 

#2 Polykristallijn zonnepanelen 

  • Elke zonnecel bestaat uit meerdere siliciumkristallen;
  • Hebben daardoor een minder perfect oppervlak en kunnen minder zonne-energie absorberen;
  • Presteren minder bij schaduw dan mono-kristal zonnepanelen;
  • Hebben een kortere levensduur dan mono-kristal zonnepanelen;
  • Leveren minder rendement per vierkante meter dan mono-kristal zonnepanelen. 

Verschillende type zonnepanelen

Vervolgens is het tijd om het type zonnepanelen voor jouw camper uit te zoeken. Je hebt keuze uit opvouwbaar, semi-flexibel en glas. 

#1 Opvouwbare zonnepanelen

De naam doet het waarschijnlijk al vermoeden, maar het grote voordeel van opvouwbare zonnepanelen is dat je ze volledig kunt opvouwen en makkelijk kunt opbergen. Je hoeft ze dus niet vast op het dak te monteren!

#2 Semi-flexibele zonnepanelen

Semi-flexibele zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het rendement van deze panelen is namelijk behoorlijk verbeterd, hoewel niet perse hoger dan glas zonnepanelen of opvouwbare zonnepanelen. Het grote voordeel ten opzichte van glas zonnepanelen is dat semi-flexibele zonnepanelen een stuk efficiënter en lichter zijn, maar helaas ook een stukje duurder. 

#3 Glas zonnepanelen

Zonnepanelen van glas zijn veruit het meest populair onder camperaars. Het rendement van deze panelen is namelijk vrij hoog en de panelen kunnen goed tegen een stootje. 

#4 Mobiele zonnepanelen

Tot slot kun je ook nog kiezen voor mobiele zonnepanelen. Een mooie oplossing als je niet wilt investeren in permanente zonnepanelen, maar toch gebruik wilt maken van groene stroom in de camper. Ook heb je geen gedoe met monteren: je zet het paneel erop waar en wanneer je maar wilt. Een nadeel is wel dat mobiele zonnepanelen werken met een accu die schadelijke stoffen kan bevatten. 
Goboony zonnepanelen camper

Wat leveren zonnepanelen op?

Wat zonnepanelen precies opleveren is een veelgestelde vraag. Toch is het antwoord niet echt voor de hand liggend. Het rendement van zonnepanelen op je camper is voor iedere camper namelijk anders. Zaken als weersomstandigheden, jaargetijden en hoe het zonlicht op het zonnepaneel valt hebben allemaal invloed op het uiteindelijke rendement. Daarnaast hangt het rendement af van hoeveel je investeert in zonnepanelen. Investeer je een paar tientjes of een paar honderd euro? Waar je ook voor kiest, een ding is zeker: zonnepanelen zijn altijd de meest milieuvriendelijke keuze! 

Hoeveel zonnepanelen heeft jouw camper nodig? 

Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoeveel zonnepanelen jouw camper precies nodig heeft. Om hier antwoord op te kunnen geven, moet je jouw verwachte stroomverbruik inzichtelijk maken. Je dagelijkse stroomverbruik bereken je door het vermogen (watt) van een elektrisch apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren (h) dat je het apparaat gebruikt. Tel vervolgens de uitkomsten van alle apparatuur bij elkaar op en je weet het totale stroomverbruik in watturen (Wh) en daarmee dus ook hoeveel watt zonnepanelen je nodig hebt. Zoals eerder genoemd, moet je dan natuurlijk nog wel even kijken hoeveel ruimte je beschikbaar hebt op het dak van jouw camper. 
Goboony zonnepanelen camper

Wat heb je verder nodig?

#1 Accu

Nadat je hebt besloten welke en hoeveel zonnepanelen je op je camper gaan monteren, is het tijd om daar een geschikte accu aan te koppelen. Zonnepanelen leveren elektriciteit zodra er zonlicht opvalt, die elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in de accu. Met een accu kun je de opgewekte stroom dus opslaan voor momenten dat de zon niet schijnt. Kleine tip: plaats de accu onderin de camper voor de beste wegligging. 

#2 Laadregelaar

Ook een laadregelaar is onmisbaar! Via de laadregelaar wordt opgewekte zonne-energie automatisch opgeslagen in een of meerdere accu’s. Een zonnepaneel kan namelijk niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Er zijn twee type laadregelaars: PMW en MPPT. Kleine tip: zorg dat je de juiste laadregelaar kiest die past bij het totaal aantal watt aan panelen en gebruik een accuklem om de laadregelaar op de accu aan te sluiten. 

#3 Bevestigingssysteem

Een bevestigingssysteem, of spoilerset, heb je nodig om de panelen op het dak te kunnen monteren. Er zijn verschillende bevestigingssystemen te koop waar je uit kunt kiezen.

#4 Lijmkit

Je hebt een lijmkit nodig om het bevestigingssysteem goed vast te lijmen (wij raden Sikaflex aan). Zorg er wel even voor dat het dak van je camper schoon en vetvrij is en op de juiste manier is voorbehandeld. Dit kun je doen met een goede primer, bijvoorbeeld Sika Aktivator en Sika primer, en een kwastje. 

#5 Bekabeling

Met (weersbestendige) bekabeling kun je de zonnepanelen aansluiten op de laadregelaar en met elkaar verbinden. Wil je de kabels door het dak van je camper leiden? Dan heb je ook een waterdichte dakdoorvoer nodig. Je kunt kiezen uit een enkele of dubbele doorvoer. Extra tip: bescherm de kabels tegen wrijving door rubberen tules om de kabels te schuiven.

Tip: bekijk hier verschillende zonnepaneel benodigdheden voor een voordelige prijs!

Nu is het tijd om je zonnepanelen te monteren! Voordat je hiermee begint, moet je eerst bepalen hoe je de zonnepanelen en accu’s wil gaan aansluiten. Dit kan namelijk in serie of parallel. Lees je hier dus goed over in voordat je aan de slag gaat. Je kunt ook een zonnepaneel camper set aanschaffen. Hiermee kun je gelijk aan de slag en hoef je niets extra’s voor de montage te kopen. Heb je twee linkerhanden? Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om de montage uit te besteden. 

Zelf je camper aan het bouwen? Bekijk dan ook dit handige stappenplan waarin we uitleggen hoe je in 3 eenvoudige stappen jouw camper kunt bouwen of doe inspiratie voor jouw zelfbouw camper op. Je leest hier hoe je vervolgens geld kunt verdienen met jouw camper. Veel succes!