Camperroute langs het mooiste van Noord-Ierland

30 december 2022 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen , Ierland & Verenigd Koninkrijk

We hebben een camperroute langs het mooiste van Noord-Ierland voor je uitgestippeld. Onderweg kom je langs fascinerende must-sees, de beste campings en de leukste attracties van de regio. Beginnend en eindigend in de hippe hoofdstad van Noord-Ierland, waar vooral foodies hun hart kunnen ophalen. De rest van deze roadtrip biedt een goed beeld van de schoonheid die het land te bieden heeft! Camperroute Noord-Ierland CausewayFoto: Giants Causeway © licenced under creative commons 2013

Met de camper naar Noord-Ierland

Het is belangrijk om te onthouden dat het in Noord-Ierland illegaal is om wild te kamperen. Gelukkig zijn campings in Noord-Ierland niet al te duur. Vaak heb je al een overnachtingsplekje voor minder dan £25 en kun je gelijk gebruik maken van voorzieningen als een wasserette, goede badkamers, elektriciteitsaansluitingen en WiFi. 

We raden aan om tussen mei en september koers richting Noord-Ierland te zetten. Mei heeft, statistisch gezien, de meeste zonuren. Toch zijn de maanden juni, juli en augustus de warmste maanden, dus het is net een beetje waar je de meeste waarde aan hecht. 

Vergeet tot slot niet om de tijd te nemen voor deze roadtrip! De weg van Belfast naar Londonderry is misschien maar 195 km lang, er zijn nog meer schilderachtige routes die van de aangewezen hoofdroute lopen en hartstikke de moeite waard zijn. Bovendien vereist dit dramatische landschap dat je de tijd neemt om het te verkennen. Dus maak tijd vrij voor een wandeling, een fietsavontuur of een boottochtje (om nog maar te zwijgen over de vele bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt!). 

Let op: vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen met een geldig paspoort naar Noord-Ierland reizen. Dit geldt voor alle landen van het VK. Dus voor Engeland, Schotland, Wales èn Noord-Ierland. 
Goboony camperroute Noord-Ierland

Camperroute Noord-Ierland

De schilderachtige wegen zijn erg variërend. Je start op een grote weg vanuit een drukke stad en slingert door smalle wegen van kustgebieden naar bergtoppen en door kleine gehuchten en havenstadjes. Houd er dus rekening mee dat een grotere camper voor deze route niet altijd handig is! Goboony camperroute Noord-Ierland
 

  1. Belfast

De snelste manier om vanuit Nederland of België naar Noord-Ierland te reizen is door een veerboot naar Harwich te pakken. Vervolgens kruis je Groot-Brittannië door naar Liverpool. Vanuit Liverpool kun je vervolgens de veerboot naar Belfast pakken. Stap bij aankomst uit en ga lekker de hoofdstad verkennen. Belfast heeft een rauwe sfeer en een onmiskenbaar karakter dat je ervaren moet hebben. Om Belfast echt te leren waarderen, moet je openstaan voor het omarmen van de intense geschiedenis en de tragedies van de afgelopen decennia en bewonderen hoe het tij in deze stad is gekeerd. 

Sluit je aan bij een gratis stadswandeling en kom meer te weten over de spannende politieke geschiedenis. Heb je tijd over? Bezoek dan zeker de Crumlin Road Gaol Experience, breng een paar uur door in de Titanic Quarter (een must!) of ga naar de Cathedral Quarter om van het nachtleven na zonsondergang te proeven.  

Verblijf in het Dundonald Touring Caravan Park op slechts 20 minuten van het stadscentrum. Per nacht betaal je ongeveer £24.

  1. Carrickfergus Castle

Vanuit Belfast start de Causeway Coastal Route. Neem de Antrim Coast Road (A2) naar Carrickfergus en maak daar je eerste stop op de route. Carrickfergus ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Belfast en is dus de ideale tussenstop op weg naar het noorden. Aan de kust vind je een prachtig 12e-eeuws kasteel. Het is de best bewaarde Normandische citadel van Noord-Ierland en heeft een interessant interactief museum net voorbij de ingang van het kasteel. 
Goboony camperroute Noord-Ierland
 

  1. The Gobbins

Camperroute Noord-Ierland Gobbins Coastal WalkFoto: Gobbins Coastal Walk© @Dillon Osborne, courtesy of Tourism Northern Ireland

Een paar kilometer buiten Carrickfergus, langs de A2, de Gobbins Coastal Walk. Een trail langs de kliffen van het schilderachtige schiereiland Islandmagee. Dit pad werd voor het eerst gebruik in de vroege jaren 1900 en biedt vandaag de dag toegang tot de ruige kust van Antrim. De wandeling is op sommige stukken best een beetje uitdagend, met spectaculaire buis- en hangbruggen, grotten, trappen en tunnels.

  1. Ballycastle, Carrick-a-Rede en de Glens of Antrim

De volgende stop op deze route door Noord-Ierland is Ballycastle. Ontdek waarom dit kleine stadje in 2016 door The Sunday Times werd uitgeroepen tot de beste plek om te wonen in Noord-Ierland. Trek trouwens ook maar gelijk je wandeluitrusting uit de kast of laad je fietsen uit, want het dorp ligt in de buurt van Glens of Antrim! Bezoek Rathlin Island, een populair toevluchtsoord voor zeevogels en papegaaiduikers, en sla ook zeker de touwbrug van Carrick niet over die het vasteland met het prachtige steile eiland Carrick-a-Rede met elkaar verbindt. 

Overnacht op minder dan 3,2 km van de bezienswaardigheid op Glenmore Caravan & Camping Park. Een camping van 95 hectare! Kom tot rust en geniet van de livemuziek in hun eigen pub of ga een lekker hapje eten in het restaurant (waar ze overigens ook heerlijke ontbijtjes serveren!). Ook een goede tip: vliegvissen in het meer dat recht voor de camping ligt. In het meer zwemmen onder andere bruine- en regenboogforel. Je kunt lessen vliegvissen nemen en ook hengels kun je ter plaatse huren. 

  1. The Dark Hedges

Maak een kleine omweg landinwaarts voor een van de must-see stops op de route: The Dark Hedges Road in Ballymoney. Stap uit en loop door de angstaanjagende laan met beukenbomen door. Probeer deze wereldberoemde schoonheid maar eens op camera vast te leggen! Komt het plaatje je bekend voor? Dat kan kloppen! Het is namelijk als locatie gebruikt in de populaire televisieserie Game of Thrones! Vanaf hier is het slechts 20 minuten rijden naar je volgende stop op de route: Giant’s Causeway. 
Goboony camperroute Noord-Ierland
 

  1. Giant’s Causeway 

Dit is verreweg de beroemdste stop op je roadtrip door Noord-Ierland. Volgens de legende bouwde de reus Finn McCool de Causeway als een pad om Noord-Ierland met Schotland te verbinden. Hoewel de enorme basaltzuilen de twee naties niet helemaal overbruggen, kan een wandeling rond de Giant’s Causeway gemakkelijk een paar uur duren. Je kunt verschillende wandelpaden nemen, net waar je zin in hebt. Je kunt eventueel ook een audiotour kopen bij het bezoekerscentrum dat de legende, de geologie en de geschiedenis van de Causeway vertelt. 

Zet je camper neer op het Causeway Coast Holiday Park, waar je vanaf £25 per nacht kunt staan. Vanaf de camping kun je een shuttle naar het bezoekerscentrum bij de Giant’s Causeway pakken. Vanaf de camping heb je ook toegang tot andere attracties in de omgeving, om nog maar te zwijgen van het uitzicht over de kust vanaf hier! Verder biedt de camping een verwarmd zwembad, een buitenspeeltuin, een pooltafel en ander amusement om het hele gezin te vermaken. 

  1. Portrush 

Op slechts twintig minuten rijden van de Giant’s Causeway ligt de populaire plaats Portrush. Hier heb je het noordelijkste punt van County Antrim bereikt, waar het schiereiland uitsteekt in de Atlantische Oceaan. Het is een prachtig punt om een rondvaart met een rondvaartboot te maken. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan The Old Bushmills Distillery, naar verluidt de oudste whiskey stokerij ter wereld, voor een historische rondleiding en proeverij. 
Goboony camperroute Noord-Ierland


  1.  

  2. Portstewart

Noord-Ierland trekt veel surfers en zwemliefhebbers aan. Ben jij ook zo’n persoon? Ga dan naar Portstewart Strand en ervaar de oceaan! Het is een belangrijke kustbestemming en heeft een Blauwe Vlag voor al zijn strand- en kustwandelingen (een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie en afvalpreventie en -sortering). Harry’s Shack is een visrestaurant dat we absoluut kunnen aanraden! Evenals Morelli’s, waar je het lekkerste ijs kunt eten. Blijf tot in de late uurtjes in Portstewart hangen om het bruisende nachtleven te ervaren. 

  1.  Coleraine en Limavady

Rijd een half uurtje van Portstewart naar Coleraine om de 18e-eeuwse Mussenden Temple te zien dat uitkijkt over de zandstranden van Downhill. Onderweg naar de volgende stop op de route vind je verschillende geweldige wandelroutes! 

Ga overnachten op Carrowmena Activity Centra in Limavady, een glamping met 15 beschikbare plaatsen. Dit kost ongeveer £24 per nacht. Je slaapt dan vlakbij het prachtige Roe Valley Country Park, wat een perfecte bestemming voor wandelaars is. 
Goboony camperroute Noord-Ierland
 

  1. Londonderry

Leer meer over de politieke geschiedenis van Noord-Ierland door deel te nemen aan een wandeltocht door Londonderry en de 17e-eeuwse muren te doorkruisen. Deze muren omringen zowel de afgelopen jaren van conflict als de huidige tijden van lokale vriendelijkheid. Erg bijzonder! Loop ook over de Peace Bridge, die ‘s avonds verlicht is, en geniet van het uitzicht over de stad. 

  1. Hannahstown en Belfast

Geniet op de terugweg naar hoofdstad Belfast van het spectaculaire landschap en rijd via Hannahstown naar het uitkijkpunt van Belfast bij Divis en Black Mountain Walk. Dit is het hart van de Belfast Hills en vormt de achtergrond van de skyline van de stad. Wandel door de heide, over de stenen paden en vlonders of over de weg en ontdek de diversiteit aan dieren in dit rijke archeologische landschap. 

Eenmaal terug in Belfast moet je zeker even een Guinness en traditionele stoofpot bestellen in de historische pub Kelly’s Cellars in Bank Street. Ontspan, praat na over je Noord-Ierse avontuur en bereid je voor op de overtocht terug naar huis. 

Met deze camperroute is je roadtrip door Noord-Ierland helemaal uitgestippeld, dus alles wat je nu nog hoeft te doen is de perfecte camper vinden om mee op reis te gaan!