De route 66 van Ierland: The Wild Atlantic Way camperroute

28 mei 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Ierland

Welkom bij de westkust van Ierland, waar land en zee elkaar ontmoeten in de unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en rauwe mysterie. Deze westkust is de thuisbasis van ‘s werelds langste bewegwijzerde kustroute: The Wild Atlantic Way. Al zo lang campers wielen hebben, komen avontuurlijke camperaars van over de hele wereld om de grenzen van de buitenste schiereilanden te doorkruisen. Deze route behoort niet voor niets tot de top beste roadtrips langs de kust ter wereld en wordt in één adem genoemd met routes als The Pacific Coast Highway in de VS en The Great Ocean Road in Australië. Welkom bij de route 66 van Ierland, de perfecte route voor iedere camperaar! 
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

Met de camper naar Ierland

Ierland is een van de beste locaties voor een roadtrip met de camper. Er zijn verschillende organisaties die geregistreerde campings van hoge kwaliteit aanbieden, zoals Fáilte Ireland en de Camping and Caravanning Club. Hoewel wildkamperen in Ierland niet is toegestaan, zijn er talloze plekken waar je als reiziger gratis een nachtje kunt kamperen. Denk aan speciale parkeerplaatsen voor campers, gratis parkeerplaatsen en bars en restaurants die campers verwelkomen. Compleet in lijn met de gastvrije Ierse cultuur

We raden ook aan om de Motorhome Parking Ireland app te downloaden. In deze app vind je meer dan 1400 ‘Point of Interest’ (parkeerplaatsen) voor camperaars. Daarnaast vind je in dit artikel onze favoriete campervriendelijke overnachtingsplekken op de route. 

The Wild Atlantic Way

The Wild Atlantic Way is een route van 2500 km en loopt van het schiereiland Inishowen in County Donegal in het noorden tot Cork in het zuidwesten. Onderweg rijd je door de provincies Leitrim, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry en eindigt zoals genoemd in Kinsale, County Cork. Je kunt de route uiteraard ook andersom rijden! 

Om het wat overzichtelijker te maken, hebben we deze lange route verdeeld over 14 stops. Hieronder geven we wat meer details per stop, welke onmisbare wonderen je onderweg niet mag overslaan en waar je het beste kunt verblijven met je camper. Maar eerst geven we een aantal tips voor het plannen van je roadtrip naar Ierland!
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

Je roadtrip naar Ierland plannen

Grote kans dat de meeste mensen je zullen aanraden om tijdens de zomermaanden richting Ierland te gaan, wat inderdaad een goed advies is als je optimaal wilt genieten van de prachtige stranden langs de route. Vraag je het aan de Ieren, dan zal je zeer waarschijnlijk te horen krijgen dat september de meest ideale maand is. Geef je de voorkeur aan rustige wegen en word je niet snel chagrijnig van een grauwe dag of een wolkje hier en daar? Neem dan het advies van de Ieren in acht en rijd de route tijdens het naseizoen, in de lente of de herfst. 

In welke tijd van het jaar je ook gaat, je zult versteld staan van de manier waarop het licht ieder uur van de dag verandert en het uitgestrekte landschap kleurt. Het weer is overigens net zo veranderlijk als het licht in dit land, dus wees op ieder seizoen voorbereid. Ze zeggen niet voor niets dat je in Ierland vier seizoenen in één dag kunt ervaren. 

Tijdens de rustigere maanden kom je waarschijnlijk nauwelijks verkeer op de route tegen, maar houd wel rekening met tractoren en schapen op de weg. De westkust van Ierland heeft namelijk een landelijk landschap en dat betekent ook landbouwverkeer en overstekend vee! 

Hoeveel tijd moet je voor deze roadtrip uittrekken? Als je àlles wilt doen en zien: vier weken. Op deze manier hoef je niet te haasten en kun je de hele ervaring beleven. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat je niet zomaar vier weken weg kunt voor een avontuur op vier wielen. Heb je een week of twee vrij? Dan kun je ervoor kiezen om een deel van de route rijden of wat plekken over te slaan en sneller naar de volgende bestemming door te rijden. That’s up to you! 

De camperroute

  1. Inishowen schiereiland (van Derry naar Letterkenny) 

We beginnen The Wild Atlantic Way camperroute in het noorden van het schiereiland Inishowen. Dit is het grootste schiereiland van Ierland en heeft zelfs een eigen bekende route, ‘The Inishowen 100 Drive’. Vanaf het schiereiland vult je uitzicht zich met Lough Foyle in het oosten, Lough Swilly in het westen en de Atlantische Oceaan in het noorden. Onderweg passeer je adembenemende uitzichten, geweldige stranden, ruige bergen en pittoreske baaien tot je het meest noordelijke puntje van het vasteland van Ierland bij Malin Head bereikt. Dit is waar de kustlijn woest en grillig wordt, met dank aan de onophoudelijke kracht van de Atlantische Oceaan. 

Bij de Gap of Mamore slingert de weg steil omhoog tot 240 meter, naar een bergpas met een ongelofelijk panoramisch uitzicht over de hele noordelijke kustlijn. Een steile afdaling vanaf dit punt markeert het euforische vertrekpunt voor de rest van je roadtrip! Zorg er wel voor dat je voor die tijd Malin Head, de Gap of Mamore en Lenan Bay hebt gezien. 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

Waar te verblijven

Overnacht gratis op Buncrana Motorhome Aires De Service of trakteer jezelf op een langer verblijf op Knockalla Caravan & Camping Park. Een campervriendelijk park aan de voet van de Knockalla Mountain en vlakbij de beroemde gouden stranden van Ballymastocker Bay in Portsalon (verkozen tot het op een na mooiste strand ter wereld!). 

  1. Fanad Head (van Letterkenny naar Bunbeg)

Verlaat Letterkenny en ga noordwaarts langs de oevers van Lough Swilly. De weg stijgt langs de randen van de Knockalla Mountain en onderweg word je getrakteerd op het afgelegen en ongetemde platteland van Donegal. Richting Bunbeg zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen! Zoals Fanad Head, een prachtige vuurtoren die boven de woeste golven van de Atlantische Oceaan uittorent. Loop langs de steile en opmerkelijk gevormde kliffen van Horn Head, met uitzicht over het bijzondere Tory Island. 

Waar te verblijven

Rijd de parkeerplaats van Donaghey Motorhomes Ltd in Letterkenny op. Dit is officieel een camperdealer, maar reizigers worden vriendelijk ontvangen voor een gratis overnachting op de parkeerplaats. 
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

  1. De kust van Slieve League (van Bunbeg naar Donegal Town)

Op dit deel van The Wild Atlantic Way route maak je een kronkelende afdaling van Bunbeg naar Donegal Town, dwars door de prachtige regio The Rosses. De regio zit vol moerassen, meren en in de zee kun je ontelbaar kleine eilanden spotten, waaronder Arranmore. Arranmore is het op een na grootste eiland van Ierland. Na Ardara rijd je landinwaarts en steek je de Glengesh Pass over, waar de rustige Valley of Colm Cille plaatsmaakt voor smalle kustwegen en eindig vervolgens bij The Silver Strand. 

The Rosses heeft een rijke maritieme geschiedenis en de vele monumenten en festivals van de regio zijn het ontdekken waard. Je kunt een boottochtje maken en de kustlijn vanaf het water bekijken of neem een kijkje bij de glooiende kliffen van Slieve League, die met hun 600 meter tot de hoogste kliffen van Europa behoren! 

Waar te verblijven

Het Killybegs Holiday Park mag niet ontbreken als je de Wild Atlantic Way route aan het rijden bent. Deze camping is namelijk door Lonely Planet ‘het best bewaarde geheim ter wereld’ genoemd. Meer hoeven we eigenlijk niet te zeggen, toch? De camping ligt aan de rand van de stad Killybegs en heeft meerdere verharde staanplaatsen net boven het water van Donegal Bay. De campingeigenaren, Patsy en Rose McGuinness, nemen het comfort van hun gasten uiterst serieus: er is genoeg elektriciteit, zoet en warm water en goed werkende WiFi. 

  1. Donegal Bay en Sligo (van Donegal Town naar Ballina) 

Is cultuur en eten helemaal jouw ding? Dan ga je dit deel van de route helemaal fantastisch vinden! Sligo is namelijk een ware culturele en culinaire hotspot aan het worden, met tal van bars en restaurants om uit te kiezen. Als je een echte fijnproever bent, voeg dan ook zeker de ‘Gourmet Greenway Food Trail’ in County Mayo toe aan je stops op de route. Deze route omvat 18 ambachtelijke producenten die lokale lekkernijen presenteren. Hmmm! 

Ook het landschap is in deze omgeving adembenemend mooi. Bekijk de natuur van dichtbij door de iconische tafelberg Ben Bulben te beklimmen (kun je gelijk al dat eten eraf sporten!). Of bezoek nabijgelegen Downpatrick Head, dat als schuilplaats diende tijdens de Ierse opstand in 1798 en als uitkijkpunt in de Tweede Wereldoorlog. 

Waar te verblijven

Sligo Caravan & Camping is de perfecte uitvalsbasis op dit deel van de route. De camping ligt in het dorpje Strandhill, 8 km ten westen van Sligo City en direct aan het beroemde Strandhill Beach. Een waar mekka voor surfers die van over de hele wereld naar hier komen om goede golven te kunnen pakken. Je kunt er overigens ook heerlijk wandelen, met kilometerslange zandstranden en duinen om te ontdekken. Het nabijgelegen Culleenamore is meer geschikt voor familieplezier of een relaxed dagje strand hangen. Verder vind je op 500 meter van de camping een golfclub, winkels, pubs en verschillende restaurants binnen 100 meter. 

  1. Erris (van Ballina naar Belmullet)

De stad Ballina vormt de perfecte uitvalsbasis om weer even op adem te komen, voordat je je reis verder vervolgt naar de wat meer ruigere delen van de route. Heb je maar kort de tijd, dan zou je deze stop eventueel kunnen overslaan. 

Waar te verblijven

Verblijf op Carrowkeel Camping & Caravan Park voor een comfortabele nachtrust in het hart van County Mayo, naast de Clydagh rivier. Er zijn 32 verharde plaatsen voor campers, elk met een elektriciteitsaansluiting. Verder vind je op de camping moderne en rolstoeltoegankelijke toiletten, een campingwinkel, een clubhuis waar je kunt eten en drinken, een keuken, een wasruimte en gratis WiFi. 
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

  1. Achill Island en Clew Bay (van Belmullet naar Westport)

Verder langs de kust, op slechts een paar honderd meter van het vasteland en verbonden door een brug, ligt het eiland Achill. Breng een bezoek aan het eiland en ervaar het echte Ierse eilandleven, zonder dat je een boot hoeft te nemen! Maak een wandeling naar het verlaten dorp, waar je de overblijfselen van bijna 100 stenen huizen kunt vinden: een angstaanjagende herinnering aan vervlogen tijden. Als je traditionele Ierse muziek wilt horen, ga dan naar Matt Molloy’s in Westport. Deze bar staat bekend om zijn nachtelijke jamsessies. Verken ook de magische uitgestrektheid van Clew Bay, waar ooit de piratenkoningin Grace O’Malley over de zeeën heerste.  

Waar te verblijven

Ga bij aankomst in Westport naar Westport House Caravan & Camping Park. De camping bevindt zich in het hart van de stad en is gelegen in de prachtige tuin van een historisch landhuis, direct aan de Carrowbeg River, en wordt omlijst door Croagh Patrick en Clew Bay. Een unieke ligging als je het ons vraagt! 

  1. Killary Harbour (van Westport naar Clifden) 

Nadat je Westport hebt verlaten, rijd je richting Croagh Patrick. Dit is een heilige berg voor Ierland. Hier is een Keltisch heuvelfort ontdekt dat de top van de berg omcirkeld. Als je verder richting het zuiden gaat, slingert The Wild Atlantic Way route door valleien zoals Doo Lough en Delphi. Vervolgens kom je bij de haven van Killary, de enige fjord van Ierland, en strekt zich 15 km landinwaarts uit. 

Rijd verder richting Clifden, de hoofdstad van Connemara. Daarbinnen ligt de korte, maar toepasselijke, Sky Road. Sky Road biedt een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de eilanden die hier voor de kust liggen.

  1. Connemara (van Clifden naar Galway)

Galway heeft een van de meest afgelegen kustlandschappen van het land, een levendige stad en verschillende gemeenschappen waar Iers de eerste taal blijft. In 2020 werd Galway zelfs uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa! Er zijn het hele jaar door zoveel vieringen van de Ierse cultuur in dit deel van Ierland, dat je er zeker een zult meemaken tijdens je bezoekje aan Galway. Van het Galway International Arts Festival tot het Comedy Festival en van het Oyster en Food Festival tot literaire festivals en kerstmarkten. 

Connemara is de thuisbasis van het grootste nationale park van Ierland. Hier vind je 2.000 hectare aan bergen, moerassen, grasland en bos. Een onmisbare stop op de route als je van wandelen, de natuur en dieren houdt: je zult veel kleine insecten zien, zangvogels, vinken en roodborstjes, maar ook roofvogels. Daarnaast lopen er pony’s vrij rond in het park! 

Waar te verblijven

Overnacht op een van de verharde camperplaatsen van Connemara Camping en geniet van directe toegang tot het strand en het prachtige gouden zand van Lettergesh. Je kunt ook tijd maken voor een mooie bergwandeling. Het Twelve Bens/Garraun Complex ligt aan de overkant van de weg en vanaf hier is het slechts een korte rit naar Connemara National Park. De camping heeft goede sanitaire voorzieningen, WiFi, een café, een campingwinkeltje en was- en strijkfaciliteiten. 
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

  1. The Burren en West Clare (van Galway naar Kilkee)

Stop op de grens van Galway en Clare in het pittoreske dorpje Kinvarra voor een lunch en wandeling langs de vele ambachtswinkels. Voorbij de magnifieke Cliffs of Moher, die zich uitstrekken over 22 kilometer en een van de meest bezochte natuurlijke attracties van Ierland zijn, neem je de tijd om het Burren National Park te verkennen. The Burren omvat iets minder dan 4.000 hectare aan kalksteen dat nog steeds een enorme variëteit aan flora en fauna bevat. Er zijn zeven gemarkeerde wandelroutes door het Nationaal Park. Let op: het is verboden om bloemen te plukken of The Burren op iedere andere wijze te beschadigen. 

Het is daarnaast de moeite waard om wat tijd door te brengen in de buurt van Doolin op het prachtige schiereiland Loop Head. Hoewel het waarschijnlijk minder druk is dan de meer populaire bestemmingen, is het er zeker niet minder mooi. Wie weet spot je vanaf de kust nog een groep dolfijnen! 

Waar te verblijven

Nagles Camping & Caravan Park is absoluut de beste plek als je graag op Loop Head wilt overnachten. Deze camping ligt precies tussen The Burren en de Cliffs of Moher en op slechts 100 meter van de Doolin pier. Vanaf de Doolin pier kun je een veerboot nemen naar de Araneilanden of naar de Cliffs of Moher. De camping ligt net boven de Atlantische Oceaan, met een spectaculair uitzicht als resultaat. 

  1. The Shannen Estuary (van Kilkee naar Tralee)

Rijd County Kerry binnen op weg naar Tralee. Kerry wordt door de lokale bevolking ‘The Kingdom’ genoemd. Niet geheel zonder reden: dit is een van de mooiste kustlandschappen van Ierland! In de buurt van Tralee geeft het National Folk Theatre of Ireland, Siamsa Tíre, Ierse muziek- en dansvoorstellingen die zeker de moeite waard zijn. 

  1. Dingle Peninsula (van Tralee naar Castlemaine) 

Terwijl je de zuidwestkust van The Wild Atlantic Way doorkruist, rijd je langs het schiereiland Dingle Peninsula (Corca Dhuibhne). De bergketen die de ruggengraat vorm, loopt van de Slieve Mish Mountains tot de Conor Pass en Mount Brandon, de op één na hoogste berg van Ierland. De kustlijn bestaat uit steile kliffen, zoals Slea Head, en dramatische landtongen die worden onderbroken door zandstranden. Met het bekroonde Inch Beach in het zuiden en de Maharees in het noorden. 

Dunquin, op het meest westelijke puntje van het schiereiland Dingle, is een Gaeltacht-dorp: een dorp waar Iers nog steeds als eerste taal wordt gesproken (hoewel iedereen gelukkig ook gewoon Engels spreekt). Dunquin staat bekend om de overgebleven Gaelische cultuur, de dramatische klifkusten en de nabijheid van de Blasket-eilanden. Als je tijd hebt, is het de moeite waard om de eilanden te bezoeken tijdens een dagtocht en lekker te gaan wandelen tussen de verlaten dorpjes. Op het eiland is een overvloed aan wilde dieren te zien! 

Dingle is het kloppende hart van het schiereiland en waarschijnlijk de meest druk bezochte stad van Ierland. Dit is niet voor niets: de haven, de felgekleurde gebouwen, de bekroonde bars en restaurants vormen een prima toevluchtsoord. Een must-visit tijdens het rijden van deze route! De plaatselijke distilleerderij maakt fantastische whiskey en gin, dus ga zeker even langs voor een rondleiding. 

Waar te verblijven

Overnacht op de meest westelijke camping van Europa: Campail Teach an Aragail. Een driesterrencamping voor caravans en campers op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum van Dingle. Het is een uitstekend gelegen camping met mooi uitzicht, vlakbij het strand en dichtbij lokale pubs. De camping heeft 42 plaatsen voor tenten en campers, recentelijk vernieuwde douche- en wasgelegenheden en rolstoeltoegankelijke toiletten. 
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

  1. Ring of Kerry (van Castlemaine naar Kenmare)

De Ring of Kerry, ook weer een hele route op zich, heeft de wauw-factor. Dit deel van de route kan rustig een paar volle dagen in beslag nemen, aangezien de Ring of Kerry zo’n 180 km lang is en landinwaarts locaties als Killarney National Park omvat (ook het bezoeken waard!). Andere noemenswaardige bezienswaardigheden op dit deel van de route zijn het Cahergall Stone Fort uit de ijzertijd, de overtocht met de veerboot naar Valentia (156 inwoners en ook de thuisbasis van gefossiliseerde voetafdrukken van viervoeters die dateren uit 385 miljoen jaar geleden!), het uitkijkpunt Ring of Kerry, de Ladies View en de Torc Waterfall. 

Waar te verblijven

Het Fossa Caravan & Camping Park in Killarney is perfect gelegen voor het verkennen van het koninkrijk Kerry. Het wordt gerund door de familie Brosnan sinds 1992 en zullen je van harte welkom heten. De camping ligt tussen lekker veel groen en aan de achterzijde van de camping vind je een goed bewaard gebleven stuk bos. Vanaf de camping heb je uitzicht op de beroemde Macgillycuddy Reeks, een prachtige bergketen, en Carrauntoohil, de hoogste berg van Ierland. Vanaf je camperplek kun je makkelijk naar de kustlijn van Lough Leane lopen. 

  1. Beara en Sheep’s Head (van Kenmare naar Durrus) 

Voor de laatste twee stops op de The Wild Atlantic Way steken we de provinciegrens over naar het grootste graafschap van Ierland: Cork. Het schiereiland Beara is rustig en ongerept. Bereid je voor op smalle wegen met veel bochten en onthoud: het is de reis waard! Neem de enige kabelbaan van Ierland naar Dursey Island, bekend om zijn wilde dieren en vogels. Zorg er wel voor dat je genoeg eten en drinken meeneemt naar het eiland, want er zijn hier geen winkels of restaurants te vinden! Geniet nog even extra van de rust en de afgelegen ligging, want het einde van je roadtrip is in zicht! 

Waar te verblijven

Verblijf op Creveen Lodge Caravan & Camping Park en geniet van de zoute wind vanuit de Atlantische Oceaan in je haren en de Ierse wildernis die de camping omringd. Op de camping vind je een gemeenschappelijke en complete keuken en je kunt televisie kijken bij een kampvuur als het weer erom vraagt!

  1. West Cork (van Durrus naar Kinsale)

Kinsale is gelegen op het einde van The Wild Atlantic Way route en de perfecte plek om je reis met een hoogtepunt te eindigen. Het is een paradijs voor fijnproevers en ambacht, dus we raden aan om lekker uit eten te gaan in een van de vele gastronomische restaurants in de stad. Leuk om te combineren met een rondleiding door het Charles Fort of daag jezelf uit voor een rondje golf op The Old Head of Kinsale, naar verluidt een van de mooiste golfbanen van het land. 

Na een nachtje in Kinsale ga je verder naar Cork om je reis af te sluiten in de op een na grootste stad van Ierland. Bezoek een vlooienmarkt, maak een rondleiding door de Cork City Gaol of het prachtige Blarney Castle en de tuinen of duik een pub in en bestel een glaasje Guinness met een heerlijke stoofpot. We kunnen Jim Cashman’s Pub in het hart van de stad erg aanraden! 

Waar te verblijven

In Kinsale kun je met je camper gratis overnachten op New Road Car Park. De overnachtingsplek lijkt op het eerste oog misschien niet veel bijzonders, maar dit is oprecht een geweldige plek om de nacht door te brengen. Het is er rustig, het centrum van Kinsale ligt op 5 minuten lopen, er zijn openbare toiletten en je hebt prachtig uitzicht op de stad en de haven in de buurt.

Slechts 8 km buiten de stad, in het dorpje Blarney, ligt Blarney Caravan & Camping Park. De camping wordt door een familie beheerd en ligt afgelegen genoeg om het gevoel te hebben dat je midden op het Ierse platteland zit. Vanaf hier heb je dan ook een pittoresk uitzicht op Blarney Castle en de omliggende natuur. 
Goboony route 66 Ierland The Wild Atlantic Way camperroute roadtrip

Voordat je vertrekt

Fáilte Ireland heeft nauwgezette, kleine eenbaans en soms gevaarlijke kustwegen gemarkeerd die je kunt rijden. Dit zorgt voor een authentieke en spectaculaire roadtrip dat zich onderscheidt van andere populaire kustwegen. Super gaaf natuurlijk, maar rijd altijd voorzichtig en wees gewaarschuwd! Sommige wegen zijn steil, smal en vormen een uitdagende (maar zeker niet onmogelijke!) camperroute. 

Hoewel de route bewegwijzerd is, staan deze meestal alleen in noordelijke en zuidelijke richting aangegeven. In de praktijk moet je ook vaak richting het oosten, westen en alle tussenliggende richtingen rijden. Het is dus een goed idee om de volgende stop op je route in je GPS of Google Maps in te voeren en deze goed in de gaten te houden. 

Plan altijd vooruit wanneer je gaat wandelen, surfen of aan andere buitenactiviteiten begint. Blijf op de gebaande paden en vraag bij twijfel een local om advies als je dat nodig hebt. Vooral wanneer je de bergen in gaat! Gebruik bij voorkeur een website of app om de weersomstandigheden te controleren, al helemaal als je van plan bent om naar de top te wandelen. Bekijk ook bijvoorbeeld recensies van andere wandelaars, zodat je weet waar je aan begint. 

Vind de perfecte huurcamper op onze website en neem absoluut een camera en notitieboekje mee om je herinneringen aan deze reis vast te kunnen leggen. Het rijden van The Wild Atlantic Way is een van die once in a lifetime ervaringen die je nooit zult vergeten! Kijk hier als je op zoek naar meer inspiratie voor Ierland.

Plan jouw onvergetelijke roadtrip met onze exclusieve reisgids
Bekijk onze uitgebreide reisgids, ontdek welke camper bij jouw plannen past, en welke plekken er op je to-visit lijst moeten staan!