Met de camper naar Luxemburg - Dit zijn de beste camperroutes in Luxemburg

11 februari 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Luxemburg

Luxemburg, of officieel Het Groothertogdom Luxemburg, is een klein en vrij onbekend land in het hart van Europa. Veel camperraars slaan Luxemburg over of rijden er snel doorheen. Super zonde, want Luxemburg heeft veel te bieden. Hopelijk inspireren deze camperroutes door Luxemburg je om ook eens met de camper naar Luxemburg te gaan!

Goboony met de camper naar Luxemburg

Waarom een camperreis door Luxemburg?

Eigenlijk zijn er heel veel redenen te bedenken waarom je Luxemburg zou moeten bezoeken tijdens je volgende camperreis. Wat zo ideaal is aan Luxemburg is dat het een klein land is. Dorpen, steden, attracties, bezienswaardigheden en natuurgebieden liggen daardoor nooit ver bij elkaar vandaan. En omdat Luxemburg ook nog eens dichtbij Nederland en België ligt is het een ideale bestemming voor een wat kortere vakantie.

Je hoeft je in Luxemburg ook zeker niet te vervelen. Er zijn wel 6 kleine streken met een zeer rijk cultureel, historisch, architecturaal en industrieel erfgoed. Ook is de natuur prachtig; groene valleien van de Ardennen, bijzondere rotsformaties in de regio Mullerthal en wijngaarden langs de rivier de Moezel. Je vindt het er allemaal. Oh en de hoofdstad is een van de tien meest relaxte steden ter wereld.

Ben je dol op lekker eten? Dan moet je ook zeker naar Luxemburg. Het land heeft wereldwijd de allerhoogste dichtheid aan sterrenrestaurants per inwoner. Ben je meer van het hiken? Ook dan is Luxemburg een top bestemming. Veel wandelroutes zijn bestempeld met het label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’. Als dat niet prettig wandelen is, weten wij het ook niet meer. Mooie en kwalitatieve routes zijn bijvoorbeeld de “Escapardenne - Eisleck Trail & Lee Trail” en de “Mullerthal Trail”. Overigens kan je hiken en lekker eten natuurlijk ook gewoon combineren. Je moet toch ergens energie voor die wandeltochten vandaan halen ;)!

Camperroutes Luxemburg

Omdat Luxemburg zo lekker klein is, is het makkelijk om er zelf een route uit te stippelen. Zo kun je zelf beslissen welke bezienswaardigheden je wilt zien, welke wegen je wilt rijden en op welke camperplaatsen je wilt overnachten. Toch hebben wij ook twee camperroutes voor je samengesteld.

Goboony met de camper naar Luxemburg Vianden

# Route 1 - Noordoost Luxemburg

De eerste stop op deze route is Wiltz, net over de grens bij Bastenaken. Wiltz ligt in het hart van de Ardennen en wordt gekenmerkt door het kasteel dat boven de stad uitsteekt. De stad heeft een rijke geschiedenis en in het Museum der Ardennen Offensive, leer je meer over de tweede wereldoorlog. Ook leuk is het Het Nationaal Museum voor Bierbrouwkunst, waar je ook zeker een biertje moet proeven. Het kasteel is leuk om te bezoeken tijdens het jaarlijkse Wiltz Festival dat plaatsvindt op het kasteelterrein, waar van allerlei dingen aan bod komen. Van ballet tot musicals, opera en andere genres. Ook leuk is de Jardin de Wiltz, dat je in elk seizoen kan bezoeken.  Er zijn ontelbare kleine hoekjes waar de pracht van de alledaagse planten, bloemen en bomen wordt gecombineerd.

Rijd na Wiltz door naar Vianden. Ook hier is het pronkstuk het kasteel, dat je door middel van een tour kunt bezoeken. Rijd dan naar Berdorf. Het dorpje zelf is niet heel bijzonder, maar de omgeving is wel super mooi. Een goede plek om in dit dorp te overnachten is camping Martbusch. Je kunt hier bij de receptie een wandelkaart kopen, waarop in totaal zo’n 50 km aan wandelingen in de omgeving van Berdorf staan. De routes nemen je mee door de mooie natuur van Klein Zwitserland, zoals dit deel van Luxemburg genoemd wordt. De wandelingen gaan door een bizar rotslandschap en langs ravijnen, holen, grotten en rotsspleten.

Na Berdorf is het tijd voor Echternach. Een leuk stadje met historische monumenten als de oude stadsmuren, het 15e eeuwse raadhuis, het grote Willibrordus-abdij-complex en gezellige straatjes met winkels, terrasjes en restaurantjes. Soms wordt hier een Middeleeuwse markt georganiseerd, waar Middeleeuwse spulletjes en etenswaren worden verkocht door mensen in oude kledij. Zelfs de bevolking is mooi verkleed.

Je kunt deze reis zo lang maken als je zelf wilt. De route is prima in een paar dagen af te leggen, helemaal als je meerdere activiteiten op een dag doet. Je kan het ook gewoon lekker rustig aan doen, door naast de activiteiten gewoon lekker te ontspannen.

Goboony met de camper naar Luxemburg wijnroute

# Route 2 - Romantische route Luxemburg

Deze romantische route door Luxemburg is ideaal om te maken samen met je lief en neemt je mee door de wijnregio van Luxemburg. De route loopt langs de Moezel en door glooiende wijnlandschappen. De route begint in Grevenmacher. Een echte wijnstad waar je flink wat wijnranken en een een gezellige oude binnenstad treft. Het is een romantisch stadje met smalle straatjes en ruïnes van middeleeuwse vestingen. In september vindt hier het Wine and Grape Festival plaats. Mocht je overigens op een ander moment in Luxemburg zijn, dan is er best een kans dat er in andere dorpjes en steden een wijnfeest is.

Rijd na Grevenmacher door naar Remich. Hier vind je de wijnkelder Les Caves St Martin. Deze wijnkelder is uitgehakt in de plaatselijke rotsen en geeft je een goede indruk van productieproces van de wijn. Erg leuk om hier mee te gaan met een rondleiding en te proeven van de lokale wijnen. Je kunt bij de kelder ook een hapje eten. Een aanrader is de de Friture de la Moselle: gefrituurde zoetwatervisjes uit de Moezel, een echte lokale lekkernij. In deze omgeving is het ook mooi om te gaan wandelen. Maak bijvoorbeelde de wandeling langs de dorpjes Wellenstein, Bech-Kleinmacher en Schwebsang.

Laadt voordat je terugrijdt je camper nog even in met een paar goede flesjes wijn. Zo kunnen jullie thuis ook nog lang nagenieten van dit romantische tripje.

Tips voor je camperreis door Luxemburg

Om echt goed voorbereid op pad te gaan hebben we nog wat tips voor je op een rijtje gezet.

  • Je wilt met je camper natuurlijk wel fijn kunnen overnachten. Er zijn genoeg mooie camperplaatsen en campings in Luxemburg. Een aantal voorbeelden zijn Camping Plage Beaufort, Camperplaats Martbusch, Camping Bon Accueil Alzingen en Camping Woltzdal. Deze en andere campings en camperplaatsen kun je allemaal terug vinden op campercontact.nl.

  • Het is ook goed om op de hoogte te zijn van de nodige verkeersregels en alle praktische camper informatie. Luxemburg verschilt niet erg met Nederland en België, maar je kunt het bij de ANWB en NKC nog even rustig na lezen.

  • Over de taal hoef je je geen zorgen te maken. Luxemburg is multicultureel en meertalig land en vrijwel iedereen in het land spreekt in ieder geval Frans, Duits of Engels.

Of je nu een eigen camper hebt of een camper hebt gehuurd via Goboony, je zult er sowieso geen spijt van krijgen als je met de camper naar Luxemburg gaat. Mocht je overigens nog leuke routes hebben die je met ons wilt delen, dan horen we het graag. #LETSGOWEEKENDTRIPPING