Goedkoop tanken in Duitsland

15 augustus 2018 in Camper- en campingtips, Tips voor reizigers & Duitsland

Kan je nu echt zo goedkoop tanken in Duitsland? Hoe zit dat nou precies en hoe zoek je dat goed uit? Wij zetten even alles op een rijtje zodat je weet of het wel of geen zin heeft je tank in Duitsland pas echt helemaal vol te gooien.

Goboony goedkoop tanken in Duitsland

Tankstations Duitsland

De zogenoemde Tankstellen in Duitsland, zijn langs de Autobahn vaak dag en nacht geopend. Ook in dorpen, steden en langs binnenwegen zijn veel tankstations, die vaak van 8-20 open zijn. Houd er dan wel rekening mee dat ze in grote steden vaak wat langer open zijn dan in kleine rustige dorpjes. Bij alle tankstations kan je contant betalen, maar eigenlijk kan je vrijwel overal ook betalen met bankpassen en creditcards.

Naast tankstations zijn er ook onbemande tankstations waar je 24 uur per dag terecht kan om te tanken. Hier kan je betalen met een bankpas of creditcard. Houd er alleen wel even rekening mee dat Nederlandse passen soms niet bruikbaar blijken te zijn. Let ook even op het feit dat er bij het betalen met een bankpas vaak eerst als borg een bepaald standaard bedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd wordt. Op die manier wordt er gecontroleerd of je voldoende saldo hebt voor een volle tank. Binnen 20 minuten wordt het getankte bedrag afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar in sommige gevallen kan het een paar dagen tot wel twee weken duren.

Brandstof in Duitsland

Brandstof werkt in Duitsland eigenlijk hetzelfde als in Nederland, maar hier toch even alle informatie op een rijtje.

# Benzine
Euro 95 is goed verkrijgbaar. Deze benzine wordt in Duitsland ook wel Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd. E10 wordt naast Super op grote schaal verkocht. Het verschil zit hem in het feit dat Euro 95-benzine niet met 5%, maar 10% bijmenging van bio-ethanol is. Op de pomp is altijd met stickers aangegeven dat het om E10 gaat. Superplus 98 is ook goed verkrijgbaar. Benzine met loodvervanger is nog op weinig plekken verkrijgbaar. Voor oudere auto's die deze benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop. Dit kan eventueel aan de benzine worden toegevoegd.

# Diesel
Diesel is in Duitsland goed verkrijgbaar. In de winter is er zelfs speciale winterdiesel verkrijgbaar die bij kou minder snel kristalliseert.

# Lpg
Lpg (in het Duits Autogas/Flüssiggas) is momenteel bij ongeveer 7300 tankstations verkrijgbaar in Duitsland. Vaak staan langs de weg borden die aangeven of bij een Tankstelle ook Autogas/Flüssiggas kan worden getankt. Ga voor een overzicht van lpg-tankstations bijvoorbeeld naar gas-tankstellen.de of mylpg.eu. Houd er wel even rekening mee dat je om lpg te kunnen tanken voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) een Europanippel (acme) nodig. Zo’n Gasnippel is onder andere verkrijgbaar in de webwinkel van de ANWB.

# Aardgas
Aardgas (CNG/Erdgas) is redelijk goed tot goed verkrijgbaar in Duitsland. Er zijn ongeveer 870 aardgasvulstations in Duitsland te vinden. Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op cngeurope.com of zie voor meer informatie ook erdgas-fahren.de en gas24.de.

De prijs

Dan over naar het goedkoop tanken in Duitsland. In Duitsland kunnen de brandstofprijzen bij de pomp sterk wisselen. Het is zelfs zo dat in de vroege avonduren de prijzen het laagst zijn, terwijl ze later in de avond en in de nacht het hoogst zijn. De prijzen bij tankstations die iets verder van de Autobahn liggen zijn vaak wel aanzienlijk lager dan de prijzen bij tankstations aan de snelweg. Op adac.de vind je een lijst en een kaart met goedkopere tankstations in de buurt van de Autobahn.

Je hebt ook zogenoemde Autohofs, een wegrestaurant met tankstation en grote parkeerplaats voor vrachtwagenchauffeurs langs een afrit van de Autobahn. Hier kan vaak goedkoper worden getankt dan bij een gewoon tankstation en het is ook een verschil met tankstations bij een wegrestaurant direct langs de Autobahn. Als je let op de borden met Autohof langs de Autobahn dan kun je ze vinden.

Als je onderweg bent in Duitsland dan kan je op clever-tanken.de zoeken naar tankstations in de buurt of in een bepaalde plaats op met de laagste prijzen. Op de site van de ANWB vind je de actuele brandstofprijzen.