Wildkamperen in België: dé ultieme gids!

5 september 2023 in Camper- en campingtips, België & Campings en camperplaatsen

Wakker worden met het gefluit van de vogeltjes, een prachtig uitzicht, genieten van rust en stilte… Wildkamperen - net zoals met de camper erop uittrekken - geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Zo’n avontuur beleven in België? Het kan. Of toch een beetje. Helemaal ‘wild’ is het niet, maar wie zich aan de regels houdt, kan wel gratis genieten van het uitzicht. Wij helpen je het juiste pad inslaan! 

Goboony België wildkamperen bivakeren do's dont's

Wild kamperen of bivakeren? 

Heb je een camping trip in België voor ogen? Leuk! Toch kan jij jouw camper niet zomaar kwijt aan de kant van de weg. Wildkamperen is namelijk niet toegestaan in België, zelfs niet voor een nacht. Bivakeren of paalkamperen mag dan weer wel. Het is gratis en volledig legaal en bezorgt je het ultieme into the wild- gevoel. 

Bivakeren is gebaseerd op het Nederlandse paalkamperen. Ons Belgenland telt zo’n 60 bivakzones, waar fervente wandelaars, fietsers en ruiters die met rugzak en tent een trektocht maken welkom zijn. Deze zones zijn vaak uitsluitend te voet of met de fiets te bereiken. Je vindt voor je mobilhome dan ook best een plaatsje in de buurt en gaat van daaruit met je tent verder. Ideaal als je een campertrip wilt combineren met een wandeling of fietstocht. In de bivakzone zelf is er vaak plaats voor slechts drie trekkerstenten en maximaal 10 personen en mag je er vaak niet langer dan 48 uur verblijven. 

Let op: wildkamperen is niet voor iedereen weggelegd. Het is net dat tikkeltje avontuurlijker dan even je tent op de camping opzetten. Zo zijn voorzieningen minimaal of niet aanwezig. Wat vind je niet op een bivakzone? Drinkwater, een toilet en douches, elektriciteit, wifi en andere nutsvoorzieningen. Wil je meer comfort, dan kies je best voor een camping. Tip: een pomp met waswater is er wel, maar neem zeker een zuiveringsmiddel mee. Wil je het graag extra gezellig maken? Dan kan je altijd een kampvuur maken of een vuurkorf gebruiken op de aangewezen plek. Hou het natuurlijk wél bij een klein vuurtje en vermijd het verbruik van onnodig veel hout. 

Voor alle informatie over de bivakzones kun je terecht op de website bivakzone.be.

goboony België wildkamperen bivakeren gids

Alternatieven voor “wild kamperen” 

Wil je gratis overnachten in je camper of mobilhome in België? Dan zijn er heel wat opties. Zo mag je 's nachts op een parkeerplaats of langs de kant van de verblijven als er geen verkeersbord staat. Je mag hier wel niet langer dan 24 uur geparkeerd staan en het verkeer niet hinderen. Let op: aan de kust en op een aantal andere plekken in Vlaanderen geldt deze regel niet en mag je niet vrij overnachten. 

Op een privéterrein kan je altijd met je mobilhome overnachten, zolang je natuurlijk de toestemming van de eigenaar hebt. Het is niet exact hetzelfde als wildkamperen, maar is een goed alternatief. Vaak kun je er ook gratis verblijven en zijn de plekken ook beter uitgerust dan een bivakzone. 

Verder kan je ook steeds gebruikmaken van de handige app Campspace of Camperstop. Deze platforms helpen reizigers over de hele wereld unieke kampeerplekken te vinden. En ook in België bieden ze heel wat leuke spots aan. Of je nu op zoek bent naar een plek om je mobilhome te parkeren of je tent op te zetten, op Campspace ben je aan het juiste adres. Wel zijn deze plekken in tegenstelling tot bivakzones niet gratis, maar kun je zelf je tarief bepalen.

België Goboony wildkamperen bivakeren do's & don'ts ultieme gids

Do’s en dont’s bij het bivakkeren

DO’S

  • Leave nothing but footprints: neem je afval mee en laat de natuur achter in zijn oorspronkelijke staat. Breng dus zeker een vuilniszak mee
  • Zorg voor een goedgevulde EHBO-kit met muggenmelk en tekentang
  • Wil je afwassen of de natuur als toilet gebruiken? Doe dat dan op 50 meter afstand van rivieren en meren. Zo vervuil je het water niet. 
  • Lees de plaatselijke regels van de bizakzone op het bordje en houd je hier aan
  • Zet je tent op tussen 16 uur ‘s middags en 10 uur ‘s ochtends. Haal hem overdag weg
  • Zorg voor extra warme kledij, zodat je geen kou vat. 
  • Reserveer vooraf je plekje

DON’TS

  • Blijf niet langer dan 48 (Vlaanderen)/ 24 (Wallonië) uur op 1 plek
  • Overnacht niet met meer dan 10 personen in een bivakzone.
  • Maak geen vuur op niet aangewezen plekken. Zorg dat er altijd één persoon het vuur in de gaten houdt. Zo ben je geen risico voor je groep en de natuur
  • Zorg niet voor overlast. Hou het rustig op de camping en de diertjes en de natuur zullen je dankbaar zijn. 

Goboony België wildkamperen bivakeren do's don'ts ultieme gids

Leuke spots om wild van te worden

Ben je helemaal klaar om te gaan wildkamperen? Boek dan nu je camper of check deze leuke spots in Europa.