West Ierland: de Wild Atlantic Way - Keltische bestemming met betoverende landschappen

29 oktober 2015 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Ierland

Verspreid over het westen van Ierland liggen de oude Gaeltacht gebieden van Keltische origine. Rijd met je camper door het mooie landschap en geniet van de weilanden, de gekleurde schapen langs de kant van de weg die nog wel eens voor opstoppingen leiden, de mysterieuze fairytrees met hun linten, bezoek vissersdorpjes, de vele kastelen en ruïnes, de sprankelende meren, bewandel de bergen en pas op voor de leprechauns. Ook de kleine pubs zijn aanraders, zo is er meestal wel een pub te vinden met live muziek, storytelling of kan je nog het Iers horen.

Een mooie camperroute om te rijden is de Wild Atlantic Way, een route die begint in het noorden van Ierland langst de westkust naar het Zuiden. Je begint in County Donegal, reist via Sligo naar Mayo, vanuit waar je via Clare naar Kerry rijdt, om te eindigen in Cork.

County Donegal:

County Donegal is het noordelijkste punt van Ierland en biedt schitterende hooglanden, kustlijnen en de hoogste kliffen van Europa.

County Donegal

Het biedt o.a. de volgende hoogtepunten:

Malin Head: in het Iers Cionn Mhálanna, het meest noordelijke punt van Ierland. Deze woeste kaap heeft een rijke geschiedenis: een seintoren uit de Napoleontische tijd en verlaten uitkijktorens uit de Tweede Wereldoorlog zijn slechts twee voorbeelden om naar uit te kijken.

Fanad Head: met de Fanad Lighthouse, opvallend lichtpuntje voor vele zeevaarders maar ook vanaf het land (foto).

Slieve League Cliffs: met een hoogte van 600 meter de hoogste kliffen van Ierland en één van de hoogste zeekliffen van Europa (foto). 

Fanad Head

Slieve League Cliffs

 


Donegal - Sligo - Mayo

Donegal to Mayo

Vanuit County Donegal vervolgt de camperroute zich naar de Counties Sligo en Mayo. De ruige gebieden en kliffen blijven een schitterend uitzicht vanuit je camper bieden. Dit gedeelte van de route is vooral populair onder de surfers, (diepzee)duikers en kust wandelaars. Een paar hoogtepunten:

- Donegal City: de laatste stad voordat je County Donegal verlaat. Bezoek een van de vele restaurantjes en bestel oesters die net van de visserbootjes uit Donegal Bay komen.

- Mullaghmore Head: het surfoord van Ierland. Bezoek ook eens Streedagh Beach, waar vele zeevaarder tragisch aan hun einde zijn gekomen en waar nog vele scheepswrakken, waaronder de Spaanse Armada, te zien zijn.

- Downpatrickhead: een bedevaartsplaats dankzij zijn naamgenoot Saint Patrick. Een ruïne markeert de plaats waar de Ierse patroonheilige een kerk zou hebben gesticht. Ieder jaar wordt hier op de laatste zondag van juli een mis opgedragen (foto).

- Bellmullet: wil je graag eens traditionele Ierse live muziek meemaken? Bezoek dan McDonnell’s Pub in Belmullet. Spontaan dansen niet uitgesloten.

- Westport en Clew Bay: uitgeroepen als beste plaatst in Ierland om te wonen en dat is te merken. De mensen zijn erg gastvrij. Bovendien worden ze ook geprezen om hun gastronomie (Westport Food Festival in september) (foto).

Downpatrick Head

Westport en Clew Bay


Mayo - Galway - Clare

Mayo to Clare

De streek Connemara is een bekende trekpleister in deze counties. Het gebied is door Oscar Wilde omschreven als ‘Woeste Schoonheid’ en dat is wat je ook kan verwachten. Opvallend is de Ierse bewegwijzering. Galway is namelijk een Iers sprekende regio (Gaeltacht). 

- Killary Harbour: deze haven ligt aan de mond van het Killary fjord. Durf jij het aan om de stijle klim te maken met je camper? Beloning is een geweldig uitzicht.

Aran Islands: de Aran Islands zijn een bijzondere plek waar de Ierse taal, cultuur en tradities bewaard zijn gebleven zoals bijna nergens anders.

-Galway: kleine middeleeuwse stad die veel te bieden heeft. Van traditioneel Iers tot moderne winkels. In de Monroe’s kan je tot in de late uurtjes traditioneel Iers dansen. 

- Cliffs of Moher: een van de bekendste klippen van Ierland. De ruige rotsformatie is gebruikt voor vele films, waaronder de Princess Bride en Harry Potter. Deze reuzen in county Clare rijzen hoog (214 meter) boven de oceaan bij Hag’s Head over een lengte van acht kilometer (foto). 

Kylemore Abby: dit prachtige kasteel en abdij, gebouwd in Gotische stijl, heeft een romantisch verhaal. Het was speciaal gebouwd door Mitchell Henry voor zijn vrouw Margaret die graag in het schitterende gebied wilde wonen. Het kasteel wordt mooi gereflecteerd in het meer en er zijn vele wandelpaden op het landgoed (foto). 

Cliffs of Moher

Kylemore Abby


Clare - Limerick - Kerry

Clare to Kerry

Eventueel met de stad Killarney als uitgangsbasis kan de omgeving verkend worden.  

- Killarney: deze levendige stad heeft ambachtelijke winkels en levendige pubs. Ook zijn er veel goede restaurants zoals de leuke en smakelijke Miss Courtney’s Tea Room en The Smoke House.

- Dingle: van een traditionele kruidenier/pub (waar je alles kunt kopen van rubberlaarzen tot een pint) tot ambachtelijke kaaswinkels, Dingle bruist het hele jaar met uitstekende film-, cultuur- en kunstfestivals. Ook hebben ze hier passie voor traditionele muziek, en het muziekfestival Other Voices (in december) trekt artiesten uit de wereld die optreden op kleine, alternatieve podia.

- Blasket Islands: deze verlaten eilanden die ooit het thuis waren van een bloeiende Iers sprekende eilandgemeenschap zijn te bezoeken via ferry (foto). 

- Gallarus Oratory: dit is een klein oud stenen gebouw waarvan wordt gedacht dat het een vroegchristelijke kerk is. Uitkijkend over de haven van Ard na Caithne is de ligging bijna mystiek en de omgekeerde bootvorm van het stenen gebouwtje weerspiegelt de sterke connectie van deze streek met de zee. 

- King Puck: als je in augustus in het gebied bent, is het leuk om met je camper nog even in Killorglin te stoppen. Opvallend hier is het standbeeld van een gekroonde geit. Ieder jaar wordt er drie dagen festival gehouden genaamd Puck Fair waarbij een geit gekroond wordt. Het is één van de oudste festivals in Ierland.

- Skelligs Viewpoint: de prachtige en geïsoleerde Skelligs, bestaand uit de Great Skellig of Skellig Michael (Sceilig Mhichíl) en Little Skellig (Sceilig Bheag), zijn iconen van het Iveragh Peninsula en liggen op zo'n 12 km van de kust. Skellig Michael is een UNESCO Werelderfgoedplaats en was ooit het thuis van een groep monniken die huisjes bouwden in de vorm van een bijenkorf om weerstand te bieden tegen de meedogenloze Atlantische omstandigheden (foto). 

Blasket eilanden

Skelligs uitzichtpunt


 

Kerry – Cork

Kerry to Cork

Het laatste gedeelte van de camper route brengt je in het zuidelijkste punt van Ierland. Ook hier zijn de vele schiereilanden te bezichtigen en mooie natuurwandelingen te maken. Je kan ook walvissen en dolfijnen spotten.

- Allihies: een rij vrolijk gekleurde huizen en levendige pubs geeft vorm aan het dorp Allihies, bekend om zijn kopermijnen. Je kunt het verhaal achter deze industrie, en de sporen die het na heeft gelaten op het dorp, ervaren in het Allihies Copper Mine Museum. Loop daarna een van de korte luswandelingen langs de kust, vol verkwikkende zeelucht en puntige kliffen.

- Dursey Island: dit eiland kan bezocht worden via een kabelbaan. Het eiland is geschikt voor natuurwandelingen, vogelspotting en picknicks (er zijn geen restaurants of winkels op het eilandje dus neem je eigen eten mee).

- Bantry: Bantry zelf is een plezierige en bedrijvige plaats met heerlijke visrestaurants (probeer de Fish Kitchen), traditionele pubs en in het weekend een drukbezochte etensmarkt. Zonder twijfel is Bantry House hier het hoogtepunt, een pracht van een landhuis. Dwaal door de mooie tuinen, geniet van het uitzicht over Bantry Bay en laat je verwennen met afternoon tea in de elegante bibliotheek (foto). 

- Whale Watch West Cork: bij de Whale Watch West Cork is een uistekende plaats voor walvissen- en dolfijnenactiviteit voor de kust van Cork. Op verschillende tijden van het jaar kun je grijze dolfijnen, dwergvinvissen, vinvissen en bultruggen zien spelen langs de kust van Cork.

- Kinsale: Kinsale is gelegen in een hoekje van de zuidkust van Cork en begon zijn bestaan als middeleeuwse vissershaven. Vanwege zijn actieve culinaire scene het hele jaar door wordt Kinsale vaak een van de gastronomische hoofdsteden van Ierland genoemd. Kinsale is zowel sfeervol als praktisch. Ook is het beroemd om het 17e-eeuwse, stervormige Charles Fort, vooral gebruikt tijdens de Williamite Oorlog. Er zijn rondleidingen beschikbaar en het uitzicht over de riviermonding is ongeëvenaard (foto). 

Bantry

Kinsale

Bekijk de campers waarmee je naar het buitenland kunt.