Voor langere tijd op reis? Dit zijn de belangrijkste zaken die je moet regelen

24 mei 2023 in Ervaringen en Camperreisverhalen

Droom jij er ook van om voor langere tijd op reis te gaan? Maar loop je nog met veel vragen? In dit artikel geven we antwoord op jouw vragen en vertellen we je wat de belangrijkste zaken zijn die je moet regelen, zodat je met weinig stress de voorbereidingstijd kan doorkomen. 
Goboony langere tijd op reis belangrijkste zaken regelen

Voor langere tijd op reis? Dit zijn de belangrijkste zaken die je moet regelen

In de vorige blog gingen we dieper in op het maken van een lange camperreis met leerplichtige kinderen. De volgende reis gaat inmiddels bijna beginnen, dus alle regelzaken komen weer opnieuw langs. Dit keer met veel minder stress, omdat we weten waar we aan toe zijn. 

De volgende onderwerpen komen in dit artikel aan bod: 

  • Uitschrijven uit Nederland
  • Verzekeringen na uitschrijven
  • De post
  • Leerplicht
  • Schoolwerk
  • Sociale ontwikkeling
  • Woning
  • APK camper
  • Inkomen

Uitschrijven uit Nederland

Dat klinkt heftig, toch? Dat vonden wij in eerste instantie wel, maar achteraf gezien viel het reuze mee. Voor ons kwam uitschrijven ter sprake bij de leerplichtambtenaar, omdat zij geen vrijstelling kon verlenen (zie 'Leerplicht'). 

Wanneer je meer dan 8 maanden, binnen 12 maanden tijd, buiten Nederland verblijft, is uitschrijven verplicht. Ook wanneer deze 8 maanden onderbroken met een periode in Nederland zijn. Je schrijft je dan uit in het basisregister. Je bent dus feitelijk geen inwoner meer van Nederland. Wel blijf je gewoon Nederlander, je behoudt je paspoort en Nederlandse nationaliteit. Je woont simpelweg even niet meer in Nederland. Een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen terwijl je uitgeschreven bent kan wel wat lastig zijn. Zorg dus dat deze documenten goed op orde zijn voor het uitschrijven! Vaak kun je jezelf via de website van de gemeente online uitschrijven. 
Goboony langere tijd op reis belangrijkste zaken regelen

Verzekeringen na uitschrijven

De zorgverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen. Je zorgverzekeraar is wettelijk verplicht om jou nog tot 1 jaar na uitschrijven te verzekeren. Je moet dan wel even aangeven dat je van plan bent om terug te komen. Nou horen we wel verhalen om ons heen dat sommige zorgverzekeraars wat moeilijk kunnen doen. Zij verlangen dan een WLZ onderzoek om te kijken of je nog recht hebt op zorgverzekering. Deze kun je aanvragen op de website van SVB.

Bij ons was het na een telefoontje en een mailtje geregeld. Geef ook aan de je de post online wil ontvangen of wijzig deze naar je briefadres. Hoe een briefadres werkt vertellen we je onder het kopje ‘De post’.

Vraag vooral op tijd bij je zorgverzekering na hoe zij te werk gaan. Deze keer ben ik wat laat, omdat de vorige keer zo soepel en makkelijk ging. Dit geeft uiteraard weer wat stress die makkelijk te voorkomen is. Wij waren de eerste keer verzekerd bij VGZ en nu bij CZ. 

De woonverzekering is per verzekeraar verschillend. Mocht jouw verzekeraar moeilijk doen, dan kun je wellicht een verhuurverzekering bij een andere partij afsluiten. Let wel op dat je dit doet voor je gaat uitschrijven.

De autoverzekering is een probleem. Vaak is ingeschreven staan in Nederland een harde voorwaarde. Wij hebben onze auto verkocht en de andere overgeschreven op de naam van mijn ouders. Probleem opgelost!

Voor een camperverzekering geldt vaak dezelfde voorwaarde, daarbij mag je vaak maar beperkt aaneengesloten in het buitenland verblijven met de camper. Safetrip heeft ons destijds goed geholpen, maar doet nu ook lastig. De één krijgt wel een verzekering en de ander niet. Naast Safetrip hoor ik vaak Aveco en Unive voorbijkomen. Wederom zul je het moeten proberen. 

Een deel van de overige verzekeringen kun je gewoon opzeggen, die heb je niet meer nodig. Hoe fijn is dat! De verzekeringen die je wel nog nodig hebt, kun je afsluiten bij OOM of JOHO, een verzekeringspakket voor working nomads of backpackers. Zij hebben een duidelijke website waar de pakketten goed weergegeven staan. Zo kun je makkelijk voor jezelf beslissen welk pakket het beste bij jouw situatie past.

De post

Gelukkig leven we in een digitale wereld en kun je inmiddels veel belangrijke post online krijgen. Je kunt bij de gemeente een briefadres aanvragen. Meestal heb je een familielid of kennis die jou een briefadres kan en wil verstrekken. Lukt dit niet, dan is de gemeente verplicht je een briefadres te verstrekken. Wel is een briefadres officieel maar 6 maanden geldig. Met dit briefadres kun je ook verzekeringen aanvragen. 

Helaas is hier de wet in gebreke. Aan de ene kant ben je verplicht je uit te schrijven wanneer je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, aan de andere kant is er geen goede oplossing voor je post. Heb je een eigen zaak? Dan kan je ook een zakelijk briefadres huren. Er bestaan verschillende pakketten waarbij diensten aangeboden worden. Denk aan diensten zoals je post inscannen en in een digitale omgeving zetten.
Goboony langere tijd op reis belangrijkste zaken regelen

Leerplicht

Leerplicht, het grootste struikelblok en de grootste beer op de weg voor veel gezinnen. Wij gingen, gewapend met een goed verhaal en plan, uitgewerkt als een scriptie, vol goede moed naar de leerplichtambtenaar. Om binnen 5 minuten al een keiharde ‘nee’ terug te krijgen. Geschokt, teleurgesteld en boos gingen wij weer weg. Geschokt omdat zij wel kon beamen dat het zo goed zou zijn voor onze jongens, teleurgesteld dat ze dan niet verder kan kijken waardoor we vastlopen in dit systeem en boos omdat we toch niet zo’n vriendelijk en leuk gesprek hadden.

Naast onze ervaring, die we om ons heen ook vaak horen, horen we ook positieve verhalen. Verhalen van mensen die wel een soort toestemming hebben gekregen van de leerplichtambtenaar. Dit leert ons dat je toch wel afhankelijk bent van wie je treft. Dus ga het zeker wel proberen!

Artikel 41 van de leerplichtwet geeft soms mogelijkheden. Kort gezegd stelt het wetsartikel dat je, in samenwerking met school, een lesplan op maat mag maken waarbij het kind niet 5 dagen in de week op school hoeft te zijn. Niet iedereen is hiermee bekend, maar er zijn gezinnen die met behulp van dit artikel de vrijstelling hebben kunnen regelen.

Zijn je kinderen nog jong of ben je al langer dan een jaar uitgeschreven geweest? Dan kan je ook een vrijstelling aanvragen. Officieel is dit op geloofsovertuiging. Je moet dan aan kunnen tonen dat er geen gepaste school in de omgeving is. Vele gezinnen hebben dit inmiddels gedaan. Wel hoor ik geluiden dat aanvragen nu strenger beoordeeld worden, omdat het laatste tijd zo vaak aangevraagd wordt.

Schoolwerk

Je gaat op reis en schrijft je waarschijnlijk uit, in ieder geval de kinderen gaan niet meer naar school in Nederland. Hoe doe je dit dan met het schoolwerk? In de basis heb je twee keuzes. Of je doet aan unschooling of je gaat het reguliere programma geheel of gedeeltelijk volgen.

Over unschooling wordt veel geschreven. Eigenlijk houdt het in dat je de intrinsieke motivatie van je kind gaat volgen. Je gaat leermogelijkheden en onderwerpen zoeken die aansluiten bij de behoefte en motivatie van je kind. Toont je kind interesse in cijfers, dan ga je dan op spelende wijze en vanuit de natuur en je omgeving op zoek naar leermogelijkheden rondom cijfers. Als je gaat zoeken vind je over dit onderwerp veel informatie en nuttige tips en ideeën. Wij passen het principe van unschooling zelf niet zo toe.

Je kan ook kiezen om het basisschool programma zelf te doorlopen. Dit kan in samenwerking met je school, als de school hierin wil meewerken. Ze volgen dan de thema’s van school. Ook kunnen ze het taal- en rekenprogramma online volgen. School kan dan voor een groot deel het leerlingvolgsysteem bijhouden. Bij eventuele terugkeer zijn de kinderen zo weer gelijk met de rest van de klas.

Naast samenwerken met de basisschool, zijn er online ook veel mogelijkheden om zelf de leerstof van de basisschool te geven. Van online lesmateriaal tot aan online begeleiding.

Wij hebben een fijne samenwerking met de school. Onze jongens volgen de basis van rekenen en taal op hun eigen tempo. Voor de rest doen wij niet veel, behalve lekker actief de natuur opzoeken en leren van het reizen. Voor ons is het van groter belang dat zij in hun persoonlijkheid en zelfvertrouwen groeien. Lees meer over ons verhaal en achtergrond op onze website
Goboony langere tijd op reis belangrijkste zaken regelen

Sociale ontwikkeling

Vooraf en na terugkeer kregen wij vaak de vraag over de sociale ontwikkeling. Veel mensen zijn van mening dat de kinderen van school halen gelijk staat aan schade aan de sociale ontwikkeling. Het tegendeel is waar! De kinderen leren juist veel socialer te zijn. Zij hebben niet meer ‘de luxe’ van de vertrouwde vriendjes en vriendinnetjes.

Iedere nieuwe plek waar we komen maken zij opnieuw contact. Soms met andere Nederlandse gezinnen, maar vaak ook met de lokale kinderen. Van Spanje tot Thailand hebben zij geleerd om contact te leggen met andere kinderen. Zij leren te communiceren met kinderen die een andere cultuur hebben en een andere taal spreken. Hoe waardevol is dat? Onze jongens hadden het juist op school sociaal moeilijk en zijn door het reizen sociaal enorm gegroeid. Deze groei hadden ze niet kunnen doormaken op hun oude school.

Woning

Wat doe je met je woning als je lange tijd op reis bent? Wij hebben ons huis verkocht. Wij hadden verhuisplannen en geen reisplannen. Door de gekte op de huizenmarkt zijn onze plannen vrij snel omgeslagen. Daarnaast hadden wij de overwaarde nodig als budget om te reizen.

Als je jouw woning gaat verkopen, houdt er dan rekening mee dat je de hypotheekvoorwaarden 3 jaar mag meenemen. Heb je gunstige voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij, dan blijven deze dus 3 jaar staan. Daarna vervallen de oude regels en moet je bij een nieuwe hypotheek aan de nieuwe voorwaarden voldoen.

Veel gezinnen verhuren ook hun woning. Dit is natuurlijk ideaal. Je hebt een klein inkomen (meestal is de huur hoger dan wat jij aan hypotheek betaalt), je hypotheek wordt voor jou afbetaald (een betere investering bestaat er denk ik niet) en je hebt een plek om naar terug te keren. Wil je niet die hele rompslomp van het verhuren zelf regelen? Dan kan dat via een bureau of makelaar geregeld worden. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Sommige hypotheekverstrekkers geven geen toestemming aan onderhuur. Daarnaast moet je verzekeringstechnisch even kijken of dit kan, of dat je de verzekering moet oversluiten.

Wij hebben dus geen huis meer, wat ergens ook voor meer vrijheid zorgt. Geen zorgen over de huurders, want een vaste plek om naar terug te komen heeft voor ons geen meerwaarde. Er is overal wel een vakantiewoning waar je tijdelijk kunt verblijven of er zijn mooie websites voor bijvoorbeeld woningruil. Mensen die lang op reis gaan zoeken ook vaak andere mensen om op hun huis te passen. 
Goboony langere tijd op reis belangrijkste zaken regelen

APK camper

Je camper moet een geldig APK hebben. Deze kan je alleen in Nederland, Spanje of België krijgen. Wij willen 1 juni voor onbepaalde tijd op reis. We voelen er weinig voor om volgend jaar zomer weer terug te moeten komen, als we ergens diep in de Balkan zitten. Daarom kiezen wij ervoor onze APK eerder te doen. In oktober gaan we van het Hoge Noorden naar de Balkan, we komen dan ‘langs’ Nederland (een soort van). In ieder geval zijn we dan dichterbij dan volgend jaar zomer.

Bekijk dus goed voor jezelf waar je denkt te zijn rond de datum van jouw APK en maak een plan. Wie weet is het voor jullie situatie ook wel gunstig om de APK eerder te laten doen? 

Inkomen

Waar betaal je nou alles van? Dit onderwerp is heel breed. Ten eerste kan je het betalen van de overwaarde als je je koophuis hebt verkocht. Daarnaast kun je natuurlijk jaren sparen, als je zoveel geduld hebt. De beste optie is misschien wel online werk vinden. Er is momenteel zoveel mogelijk, wie weet kan je jouw werk wel deeltijd en/of remote doen.

Reizen met een camper is niet duur. Je huidige hypotheek en vaste lasten zijn vaak meer dan wat je maandelijks nodig hebt als je gaat reizen. Uiteraard hangt dit wel samen met de manier van reizen. Wij staan graag vrij in de natuur, geen dure camperplekken of dure campings. We hebben hier een blog over geschreven, lees het en wie weet brengt het je op ideeën.

Helaas kunnen we niet alles in deze blog uitleggen. Je vindt hier vooral algemene informatie waarmee je een makkelijk beginpuntje kunt maken. Weet jij dat je wil reizen, maar twijfel je nog over de manier van reizen? Huur dan eens een camper Bij Goboony en ervaar de vrijheid zelf!