Verkeersregels in België

3 december 2018 in België, Tips voor reizigers & Verkeersregels

Ga je met de auto naar België? Bereid je dan goed voor op de route en het verkeer. Je zou denken dat de verkeersregels in België vrijwel hetzelfde zijn als in Nederland, maar toch zijn sommige dingen net even anders. Om zoveel en zo veilig mogelijk van de reis te kunnen genieten, heb ik deze blog geschreven zodat je aan het begin van je reis al voorbereid bent!

Goboony verkeersregels België

Algemeen

Over het algemeen is de staat van onderhoud van de snelwegen in België iets minder dan die van de Nederlandse wegen. Zo is er meer last van afval aan de kanten van de weg. Hier kun je als automobilist hinder van ondervinden. De hoeveelheid snelwegen is ongeveer te vergelijken met Nederland: ruim 57 kilometer snelweg per 1000 km². Om naar België te reizen met de auto dient je auto aan de wettelijke eisen te voldoen en moet je je auto registratie papieren (kentekenbewijs) en verzekeringsbewijs (groene kaart) bij je te hebben. Houd er rekening mee dat een bestuurder bij pech of een ongeval een veiligheidsvest moet dragen. Zorg er daarom voor dat er minstens één (beter is eentje voor iedere inzittende) in de auto aanwezig is.

Verkeersboetes

België kent geen strafpuntensysteem bij verkeersovertredingen, hier zijn verkeersdelicten ingedeeld in vier graden. De eerste graad omvat de lichtste overtredingen en de vierde graad de zwaarste. De minimumboete voor een overtreding van de eerste graad is € 58, voor de tweede graad € 116, de derde graad € 165 en € 473 voor een overtreding van de vierde graad. Wanneer meerdere overtredingen tegelijkertijd zijn vastgesteld, mag het bedrag niet hoger zijn dan € 866. Een bijzondere verkeersregel in België is dat je een verkeersboete kan krijgen wanneer je niet op de juiste manier ritst. Zorg dus dat je weet hoe je goed moet ritsen!

Drukste wegen

Het uitgebreide wegennet in België bestaat uit moderne snelwegen. De infrastructuur is goed, maar de kwaliteit van het onderhoud is minder. Verschillende secundaire wegen in met name Wallonië worden soms slecht onderhouden. Ze verbinden alle uithoeken van het land met elkaar.

Brusselse Ring, Jette-Zellik
Brusselse Ring, Vilvoorde-Grimbergen
Brusselse Ring, Grimbergen-Strombeek-Bever
E40, Sint-Stevens-Woluwe-Sterrebeek
E40, Wetteren-Merelbeke
E19, Machelen-Vilvoorde
E40, Ternat-Groot-Bijgaarden

Provincie West-Vlaanderen: Brugge Sint-Michiels, N31
Provincie Limburg: Houthalen, N715.
Provincie Oost-Vlaanderen: Erembodegem, N45
Provincie Antwerpen: Bornem N16
Provincie Vlaams-Brabant: Steenokkerzeel, N21

Probeer deze wegen dus zo veel mogelijk te vermijden in drukke periodes, wanneer je toch in de file komt te staan zorg dan voor genoeg lekker eten in de auto en een goede muziek afspeellijst zodat je je niet gaat vervelen.

Milieuzone wegen

Roet en fijnstof vervuilen de lucht en dat is slecht voor het milieu én voor onze gezondheid. Een groot deel van die verontreiniging wordt door voertuigen uitgestoten. In verschillende Belgische steden gelden daarom milieuzones waar voertuigen met veel uitstoot niet in mogen. Helaas vallen onder deze vervuilende voertuigen ook vaak campers. Wil je richting Antwerpen, Brussel of Gent rijden? Let dan zeker op of je wel met je camper in een milieuzone van België mag rijden, zo voorkom je onnodige boetes.

Overnachten

België leeft en is voor veel camperaars een geliefde bestemming. Helaas is het in België niet toegestaan om wild te kamperen. Om jou enthousiast te maken over mooie campings en camperplaatsen hebben wij de mooiste camperplaatsen in België op een rijtje gezet.

Door deze blog te lezen ben je goed voorbereid op je reis door België met je gehuurde camper. Je kan er ook voor kiezen om pas in België zelf een camper te huren. Mocht je nog tips willen over leuke routes, lees dan onze 3 favoriete routes door België.

Bekijk aanbod