Milieuzones in België

6 november 2018 in België, Tips voor reizigers & Milieuzones en -vignetten

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ook in België heb je te maken met milieuzones. Waar je die vindt en waar je rekening mee moet houden lees je in deze blog over milieuzones in België. 

Goboony Milieuzones België

Wat is een milieuzone?

Roet en fijn stof vervuilen de lucht en dat is slecht voor het milieu én voor onze gezondheid. Een groot deel van die verontreiniging wordt door voertuigen uitgestoten. In verschillende Belgische steden gelden daarom milieuzones, of lage emissiezones (LEZ). Een milieuzone is een gebied waar de toegang voor vervuilende voertuigen die te veel fijnstof en stikstofoxiden uitstoten beperkt is. Helaas vallen onder deze vervuilende voertuigen ook vaak campers. Het doel van de milieuzone is om de luchtkwaliteit aan de normen te laten voldoen, gezonder voor ons allemaal dus!

Welke plaatsen in België hebben een milieuzone?

1. Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Helaas is Antwerpen ook een van de steden in België met een LEZ. Bereid je hier dus op voor, wanneer je Antwerpen wilt bezoeken. Bij alle wegen die de lage emissiezone van Antwerpen in gaan worden alle voertuigen gemonitord door camera's, dus wees je daar ruim van tevoren bewust van. De camera's scannen alle kentekens en checken direct of het voertuig wel of niet is toegestaan in de zone. Sinds 1 januari 2020 zijn de regels strenger. Een dieselvoertuigen moet minstens euronorm 5 hebben en benzinevoertuigen en voertuigen die rijden op benzine, LPG of aardgas moeten dan minstens euronorm 2 hebben. Weet je niet precies welke norm jouw voertuig heeft, check dan eenvoudig de regels op basis van je kenteken. De milieuzone bestaat uit de gehele binnenstad van Antwerpen en een gedeelte van de linkeroever. Rijd je de milieuzone van Antwerpen toch in? Dan kun je rekenen op een boete van € 150,- of zelfs hoger. Goed om te weten, een aantal voertuigen kunnen tegen betaling vrijstelling krijgen. Het gaat in dit geval om dieselvoertuigen met euronorm 4 en voertuigen ouder dan 40 jaar. 

Buitenlandse voertuigen moeten zich ten alle tijden vooraf registreren, echter geldt dit niet voor Nederlandse voertuigen. De Belgische overheid ontvangt de informatie van de RDW. 

2. Brussel

Brussel is de grootste stad, en tevens ook de hoofdstad van België. Sinds begin 2018 heeft Brussel ook een milieuzone. Net zoals in Antwerpen wordt er in Brussel gecontroleerd met behulp van camera’s die de kentekens scannen. In Brussel zijn de regels net even anders dan in Antwerpen. Elk jaar worden de regels strenger en voor de komende vijf jaar is dat in kaart gebracht op de website van LEZ Brussel

Belgische en Nederlandse voertuigen hoeven zich niet te registeren, al is het goed om dat nogmaals te controleren. De registratie is kosteloos en geldt 3 jaar lang. De boete die je krijgt als je je niet registreert bedraagt €350,-. 

Valt je voertuig niet binnen de norm? Dan is er ook de mogelijkheid een dagpas aan te schaffen. Deze kost €35,- per dag. Je kunt maximaal 8 dagpassen per kalenderjaar en per voertuig kopen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aal oldtimers en voertuigen voor personen met een handicap. Ook over de afwijkingen lees je meer informatie op de website. 

3. Gent

 Sinds januari 2020 geldt er ook een milieuzone voor Gent. De zone geeft toegang voor Diesels met euronorm 5 en 6. Voertuigen op benzine, LPG of aardgas krijgen toegang wanneer ze binnen de norm 2 tot en met 6 vallen. Vanaf 2025 zullen de regels echter strenger worden. Wanneer je binnen deze regels valt hoef je niks te doen. Met deze kentekencheck kun je het gemakkelijk controleren. Ook hier hoef je je niet per se te registreren met een Belgisch en Nederlands kenteken. 

Daarnaast geldt ook hier dat je toelating kunt kopen voor bepaalde voertuigen en ook kun je een dagpas maximaal 8 keer per kalenderjaar per voertuig aanschaffen. De LEZ ligt binnen de ring van gent. Alle informtaie over het registreren van een voertuig, het kopen van dagpassen en de precieze grenzen van de zone vind je op de website van de stad Gent.

Overige tips

Naast een ontheffing kan je natuurlijk ook op een andere manier het risico van de milieuzone ontwijken. Ga bijvoorbeeld met de trein naar België, neem ondertussen lekker een kopje koffie en kijk naar buiten voor een mooi uitzicht. Een andere optie is om je camper ergens op een dichtstbijzijnde parkeerplaats te parkeren en de rest van je reis naar de bestemming te vervolgen door middel van het openbare vervoer.