Goedkoop tanken in België

18 september 2018 in België, Camper- en campingtips & Tips voor reizigers

Laatst sprak ik eens een Belg die grapte over Nederlanders die tanken in België omdat dat toch vaak een stukje goedkoper is dan in Nederland. Wanneer je ver van de grens woont, heeft het natuurlijk niet heel veel zin. Toch kan goedkoop tanken in België heel fijn zijn wanneer je op reis bent naar het zuiden. In deze blogs vertel ik je er alle ins en outs over.

Goboony goedkoop tanken Belgie

Tanken in België

Tanken in België is dus vaak goedkoper dan in Nederland, maar bij tankstations langs auto(snel)wegen zijn de prijzen vaak gelijk of hoger. Je kunt het goedkoopst tanken aan de randen van een stad, in havens en in industriegebieden. Ook goed om te weten is dat op zondagen of in de laatste week van een vakantie tanken vaak goedkoper is dan op andere momenten. Ben je in België en wil je op zoek naar een tankstation waar ze een fijne prijs voor brandstof vragen, kijk dan even op brandstofprijzen.be. De ANWB heeft trouwens ook een handig overzicht van actuele brandstofprijzen in België en andere Europese landen.

Tankstations België

In België gebruiken ze allerlei verschillende namen voor onbemande tankstation, die namen zijn Express, Easy, automatisch 24/24 self-service of pompes sans exploitant. Je kunt hier sowieso betalen met je bankpas (met Maestro-logo) of je creditcard (Visa en Mastercard) en soms kun je zelfs betalen met bankbiljetten. Soms geeft het wel eens problemen met een Nederlandse bankpas of creditcard, maar die kans is maar heel klein. En het heeft ook wel weer wat, dat je zelfs in België voor dit soort avonturen kunt komen te staan. Bij bemande tankstations kan je tijdens openingstijden natuurlijk ook gewoon betalen met contant geld.

Wel goed om te weten dat er bij veel tankstation eerst een borg wordt bepaald. Vaak is dit een standaard bedrag van €100,- tot €150,-. De wordt dan op je rekening gereserveerd om te controleren of je genoeg saldo hebt voor een volle tank. Vaak wordt binnen 20 minuten het juiste bedrag afgeschreven en komt het resterende bedrag weer vrij. Heel soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor je het gereserveerde bedrag weer kunt gebruiken. Hoe vervelend het ook is, raak hier niet direct van in paniek, het geld komt waarschijnlijk vanzelf weer terug.

De meeste tankstations langs de auto(snel)wegen zijn dag en nacht geopend. Andere stations zijn van maandag t/m zaterdag open van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. Op zondag zijn deze stations geopend van 10-19 uur of, in sommige gevallen, helemaal gesloten.

Goboony goedkoop tanken Belgie

Extra informatie

Als je in België gaat tanken is het ook goed om te weten hoe alle soorten brandstof worden genoemd, dan tanken je zeker weten het juiste!

Benzine is overal te krijgen. De gewone Super 95 is echter niet meer verkrijgbaar, tegenwoordig is dat 95 E10. 95 E10 is loodvrije benzine met octaangetal 95 waarin 10% ethanol zit. Deze benzine is in heel België goed verkrijgbaar. Check wel van tevoren even of je camper geschikt is voor rijden op E10. Als je auto hier niet geschikt voor is, kun je beter Superplus 98 te tanken. Deze benzine met octaangetal 98 is wel wat duurder, maar het is goed verkrijgbaar en je kan het zonder problemen gebruiken in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden. Wanneer je een ouder voertuig rijdt dat loodhoudende benzine nodig heeft, kun je bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.

Diesel overal gewoon goed verkrijgbaar. En ook LPG is goed verkrijgbaar. Er zijn in België ongeveer 500 lpg-tankstations. Om lpg te kunnen tanken voor een installatie met een Nederlandse standaard aansluiting (bajonet) heb je wel een Europanippel (acme) nodig.